Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

NΔ: Καμία συζήτηση με τον κ. Μουτζούρη

Published

on

«Ο κ. Μουτζούρης αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Όταν θέλουμε, στο μέλλον, να αποδώσουμε σε κάποιον χαρακτηριστικά που συμπυκνώνουν μαζί τη γραφικότητα, την επικινδυνότητα και γενικότερα τα χειρότερα χαρακτηριστικά, θα λέμε από εδώ και πέρα «ο Μουτζούρης». Καμία συζήτηση με τον κ. Μουτζούρη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάϊ» και πρόσθεσε «Τι να την κάνουμε τη συγγνώμη; Όποια συγγνώμη και να ακουστεί τώρα από τον κ. Μουτζούρη θα είναι υποκριτική. Ένας τακτικισμός. Δεν γίνεται δεκτή καμία συγγνώμη. Δεν γίνεται καμία συζήτηση με τον κ. Μουτζούρη. Ο κ. Μουτζούρης έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Και αυτές τις ευθύνες θα τις δούμε. Όλες τις ευθύνες που αφορούν το αξίωμά του. Δεν είναι πλάκα ένας περιφερειάρχης να κάνει όλα αυτά. Έχει σοβαρές ευθύνες και θα αποδοθούν».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι οι κλειστές δομές είναι ένας από τους βασικούς άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης και θα γίνουν. «Η πρώτη φάση ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε χθες στη Μυτιλήνη και ολοκληρώνεται σήμερα στη Χίο. Δηλαδή, κάποιες βασικές, απαραίτητες χωματουργικές εργασίες, ώστε να μπορούν να μπουν τα ιδιωτικά συνεργεία για να ξεκινήσει η κατασκευή. Ολοκληρώνεται αυτή η πρώτη φάση. Μπροστά σε αυτά που είδαμε χθες, κάνουμε μια προσπάθεια να ξαναπιάσουμε το νήμα της συζήτησης με τους τοπικούς άρχοντες για να δούμε πώς θα πέσουν οι τόνοι, όπως ζήτησε και ο πρωθυπουργός χθες, αλλά και -φαντάζομαι- όπως θα ήθελαν και όλοι οι νησιώτες μας» είπε.

Αναφερόμενος στα επεισόδια και για το αν ήταν υποκινούμενα και από ποιους, σημείωσε «εξετάζουμε όλα τα στοιχεία. Υπάρχουν πολλά στοιχεία και τα εξετάζουμε. Σχηματίζονται δικογραφίες για όλα αυτά και θα πάρουν τον δρόμο τους».

Επίσης υπογράμμισε ότι δεν έχει ακουστεί εναλλακτική πρόταση λέγοντας «εναλλακτικό σχέδιο δεν υπάρχει. Εμείς, τι διαπιστώσαμε; Διαπιστώσαμε όμως ένα τρομερό έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο είναι διάχυτο στην κοινωνία. Οι νησιώτες επί 4,5-5 χρόνια βλέπουν μια κατάσταση, η οποία κάθε μέρα γίνεται χειρότερη. Και φτάνουμε σε ένα επίπεδο, που ξεχειλίζει το ποτήρι. Δεν πιστεύουν ότι θα φτιάξουμε τις κλειστές δομές και μετά θα κλείσουμε τις ανοιχτές. Αυτό είναι το βασικό θέμα. Εμείς το λέμε σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να κλείσει η Μόρια, εάν δεν γίνει η κλειστή δομή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «για την αποσυμφόρηση των νησιών χρειάζεται να γίνουν τρία πράγματα: Το ένα είναι να γίνουν οι κλειστές δομές, ώστε να μεταφερθεί σε αυτές μαζικά ένας αριθμός από τις σημερινές άναρχες ανοιχτές. Το δεύτερο είναι -και ήταν ένα από τα σημεία που είχαμε συμφωνήσει και με τον περιφερειάρχη και με τους δημάρχους- πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου. Και τις έχουμε επιταχύνει. Και τρίτον κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε τις επιστροφές. Με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, φεύγουν κάποιοι δυτικά, γιατί παίρνουν άσυλο και κάποιοι που δεν παίρνουν άσυλο, φεύγουν ανατολικά. Γυρίζουν στην Τουρκία. Έχουμε αυξήσει τις αποστολές, όχι ακόμη σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά έχουμε βάλει έναν στόχο που νομίζουμε ότι είναι αξιόπιστος».

«Είναι υποκριτικό να λέει κανείς «πάρτε τους από το νησί να τους πάτε στην ενδοχώρα», όταν αυτό στην ουσία δεν είναι τρόπος αποσυμφόρησης των νησιών για λύση του μεταναστευτικού, αλλά μόνιμης μετεγκατάστασης αυτών των ανθρώπων στο εσωτερικό. Και αυτό μπορεί να επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι είναι περίπου 93.000 οι αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 17.000 Σύριοι, πάνω από 30.000 Αφγανοί. «Επομένως, το θέμα ξεκίνησε ως προσφυγικό και έχει μεταλλαχθεί. Είναι μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό. Εάν μεταφέρεις όλο αυτό τον κόσμο στην ενδοχώρα, η Τουρκία -επικαλούμενη τη Συμφωνία με την Ε.Ε. -που υπογράφηκε στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν θα δέχεται την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο. ‘Αρα, θέλουμε 34.000 Αφγανούς, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι στην ενδοχώρα και να παραμείνουν στην Ελλάδα; Εμείς δεν το θέλουμε αυτό» είπε.

Advertisement

Σε ερώτηση για την κατάθεση του κ. Μιωνή αφού είπε ότι είναι αρμοδιότητα της προανακριτικής επιτροπής και δεν ανακατεύεται η κυβέρνηση στη δουλειά της Βουλής, σχολίασε τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος, όπως είπε, ομολογεί κάτι αδιανόητο. «Ότι δύο υπουργοί, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητούν με έναν επιχειρηματία για «εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις». Αυτά είναι ακριβώς τα λόγια που χρησιμοποίησε στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπαγγελόπουλος. Είναι δυνατόν δύο υπουργοί να συζητούν για εκκρεμείς υποθέσεις;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «η ομολογία αυτή ενισχύει όλα όσα έχουμε ακούσει τις προηγούμενες ημέρες και όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από μαρτυρίες εισαγγελικών λειτουργών για την ύπαρξη ενός παραδικαστικού, παρακρατικού κυκλώματος».