Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Στα σκαλοπάτια μιας νέας 3ης Σεπτεμβρίου”

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ιστορική ημερομηνία της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 ορίζει την παραχώρηση συντάγματος από τον Όθωνα και στη μετάβαση της Ελληνικής πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία.

Εκατόν τριάντα ένα χρόνια αργότερα η ίδια ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου του 1974 θα σημάνει την ίδρυση ενός από τα κόμματα που διαδραμάτισαν εξέχοντα και κυρίαρχο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Μια φράση που δεν μπορώ να ξεχάσω όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στο χώρο της πολιτικής είναι η φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι: «Στις 3 Σεπτέμβρη όταν ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ, το ονομάσαμε Κίνημα και όχι κόμμα και είχαμε δίκιο».

Τώρα όλα μοιάζουν να μπαίνουν σε μια τελική ευθεία, εκεί που το παρελθόν έρχεται να «αγκαλιάσει» το μέλλον. Σήμερα, 47 χρόνια μετά από την ένδοξη αυτή ομιλία και ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής καλείται να προχωρήσει μπροστά! Να κρατήσει το «επώνυμο», αλλά να μπορέσει να δώσει χώρο και χρόνο σε νέα πρόσωπα, στελέχη και φυσικά στον πολύπαθο ελληνικό λαό, για να εκφραστεί μέσα από δημοκρατικές και κοινωνικές ζυμώσεις.

Γνωρίζω πολύ καλά, ότι τέτοιες ημέρες κάθε έτος που ζυγώνει η 3η Σεπτέμβρη αρκετοί από εμάς τους νέους στρατιώτες της παράταξης, αλλά και παλαιότερα στελέχη νιώθουμε μια αέναη νοσταλγία για όσα εκείνες οι εποχές σήμαιναν «για την Ελλάδα μας» όπως συνήθιζε να τονίζει σε στενούς του συνεργάτες ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Όμως φίλοι και φίλες μου, αρκεί μόνο απλά η νοσταλγία για να μας κρατήσει «ζωντανούς» μπροστά σε αυτόν τον κυκεώνα των εξελίξεων που βιώνει η Πατρίδα μας;

Η απάντηση που δίνω στην εσωτερική μάχη με τα δικά μου ιδεώδη, είναι ότι το να μπορώ να ονειρεύομαι για ένα καλύτερο μέλλον, είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση μου για τις επόμενες γενεές που ακολουθούν.

Διαφήμιση

Όπως και τότε, το μακρινό για τα σημερινά δεδομένα 1974, η ιστορική διακήρυξη από τον Ανδρέα Παπανδρέου, άνοιξε μια νέα πόρτα στην πολιτική της χώρας, ύστερα από ταραγμένες εποχές κοινωνικής ασφυξίας και αγανάκτησης. 

Αποτελεί Χρέος όλων των ανθρώπων που η ψυχή τους και το πολιτικό τους γίγνεσθαι αποτελείται από Αγάπη για τη Πατρίδα, Δικαιοσύνη Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία,  Κοινωνική Απελευθέρωση και και Δημοκρατική διαδικασία, να αγκαλιάσουν για μια ακόμη φορά τη μοναδική πολιτική παράταξη στην Ελλάδα, που πέτυχε, έκανε λάθη, τα αναγνώρισε και προχωρά σταδιακά σε μια νέα εποχή!

Μια εποχή που είναι το ίδιο κρίσιμη, με εκείνη του Ανδρέα, με τους κινδύνους εντός και εκτός της χώρας  να παραμονεύουν προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν μια ακόμη αδυναμία μας.

Πίστευα πάντοτε, πως όπως και τότε που πρώτοι οι θυμωμένοι νέοι  αγκάλιασαν το κίνημα, ενώ οι μεγαλύτεροι ήταν πιο σκεπτικοί μπροστά στο νέο κόμμα, έτσι και τώρα οφείλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέα άτομα να αναδυθούν από τα σπλάχνα της παράταξης, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Αλλαγής εν έτη 2021 να βρει ξανά το δικό του δρόμο. Τον σοσιαλδημοκρατικό , μα πάνω από όλα τον ελεύθερο και δίχως αλυσίδες από δέσμια του παρελθόντος.

 

Όπως ο γιος του «Γέρου της Δημοκρατίας» αρνήθηκε να κληρονομήσει την Ένωση Κέντρου και ξεκίνησε ένα νέο ριζοσπαστικό κίνημα που πρότασσε το αίτημα του Σοσιαλισμού, έτσι και τώρα το Κίνημα Αλλαγής δεν πρέπει να «κληρονομήσει» ευθύνες αλλά και αποτυχημένες συμπράξεις ένθεν και κακείθεν, αλλά τουναντίον πρέπει και μπορεί να μετεξελιχθεί- πάντα με οδηγό τα πεπραγμένα και τις αξίες του ένδοξου παρελθόντος του- σε ένα κόμμα εξουσίας, που προοδευτικά θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος σε όλες εκείνες τις καταπιεστικές και αυταρχικές πολιτικές διακυβέρνησης που καταδυναστεύουν τη χώρα τα τελευταία έτη.

Σήμερα, σε πείσμα όλων όσων πιστεύουν το αντίθετο, ο ήλιος εκείνου του λαϊκού ΠΑΣΟΚ του ορθόδοξου δεν έχει δύσει, ίσως απλά αργεί να ανατείλει, ενώ και οι «κάποιες σκιές» που έχουν απομείνει από εκείνη την εποχή και κουβαλούν την οσμή σκανδάλων στο πέρασμα τους, αποτελούν πολιτικό απολίθωμα και χρήσιμοι ηλίθιοι σε μια εποχή που δείχνει ήδη να τους ξεβράζει.

Διαφήμιση