Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέφανος Παραστατίδης: “Βιώνουμε τα αποτελέσματα της “βρώμικης” συμφωνίας Ε.Ε- Ερντογάν με την ανοχή Τσίπρα”

Published

on

Ο γραμματέας του οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης, τοποθετήθηκε με δημόσια ανάρτηση σχετικά με την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο MEGA Channel

Στη σημερινή του τηλεοπτική συνέντευξη, ο κος Τσίπρας, αφού -μεταξύ άλλων- μας εξήγησε ότι δεν κυβερνά αυτός και δικαιούται σε μείζονα εθνική κρίση περίπου να σιωπά, αφήνοντας ορφανούς από ‘’γραμμή’’ υποστηρικτές, φίλους και νεολαία, επιβεβαίωσε τα αυτονόητα περί αναγκαίου κλεισίματος των συνόρων εκθέτοντας μερίδα του κόμματός του.

Αυτή όμως είναι μία πρακτική στην οποία μας έχει συνηθίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης· στο παρελθόν έχει ‘’αδειάσει’’ και τους πλέον στενούς του συνεργάτες στο όνομα της εξουσίας.

Όμως, στην προκείμενη συνέντευξη υπάρχει ένα σοβαρό ολίσθημα του κου Τσίπρα και είναι το γεγονός πως περηφανεύτηκε ότι ‘η ευρωτουρκική συμφωνία ήταν δικό μας έργο’’.
Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η συμφωνία με την οποία παγιδεύτηκε η χώρα μας και βρισκόμαστε σήμερα σε κρίση επί του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

Καταρχάς, η συμφωνία αυτή δεν έχει νομική ισχύ. Πρόκειται περί Ιδιότυπης διακήρυξης μεταξύ των αρχηγών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, γι’ αυτό και αναφέρεται ως ‘δήλωση’.

Αναφέρεται δε, εντός της δήλωσης ότι ‘’πρόκειται για προσωρινό και έκτακτο μέτρο που είναι απαραίτητο προκειμένου να σταματήσει ο ανθρώπινος πόνος και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη’’.

Ένα προσωρινό μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να θέτει γεωγραφικό προσδιορισμό. Όμως το μέτρο αποδείχτηκε μόνιμο. Και ο γεωγραφικός περιορισμός δημιούργησε μια άτυπη ζώνη εγκλωβισμού προσφύγων. Με τεχνητά εμπόδια ανάσχεσης που εμποδίζουν τη ροή αλλά δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην περιοχή εφαρμογής.

Για να τεθεί σε εφαρμογή η κοινή δήλωση, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα τεχνάσματα καθώς η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή χώρα σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης.

Advertisement

Πρόκειται δηλαδή για ένα πείραμα το οποίο χρησιμοποίησαν οι δήθεν υπερασπιστές του διεθνούς δικαίου να περιορίσουν το πρόβλημα και να το κρατήσουν μακριά από τα δικά τους σύνορα, δίνοντας το αντίστοιχο οικονομικό αντίτιμο διμερώς.

Τα αποτέλεσματα αυτής της βρώμικης συμφωνίας;

Μόλις 1885 επιστροφές στην Τουρκία κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το βραδύ σύστημα απονομής ασύλου, ενώ Επί ΝΔ οι νεοαφιχθέντες είναι περίπου 50.000 συνολικά και έχουν επιστρέψει μόνο 159 άτομα στην Τουρκία.

Επί του πρακτέου, πρόκειται περί μίας συμφωνίας η οποία εγκλώβισε τη χώρα μας και μετατράπηκε σε όπλο πίεσης στα χέρια του Ερντογάν. Οι πολιτικές ευθύνες είναι βαριές, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ που χρεώνεται μία συμφωνία την οποία δεν έπρεπε επ’ ουδενί να δεχθούμε ως χώρα, αλλά και στη ΝΔ η οποία διεκδικεί την αποκατάσταση αυτής από την ΕΕ.

Η Ελλάδα χόρτασε από φθηνή εσωτερική αντιπολίτευση στην πλάτη της και διεθνείς εμβαλωματικές λύσεις εις βάρος της

. Η de facto μονομερής κατάργηση της κοινής δήλωσης εκ μέρους της Τουρκίας είναι η ευκαιρία που έχει η χώρα μας να αλλάξει τα δεδομένα, αναστέλοντας άμεσα το Δουβλίνο και αναγάγοντας την υπόθεση σε αμιγώς ευρωπαϊκή, πάντα σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και την απαιτούμενη αλληλεγγύη.

Advertisement