Στη Βουλή με πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τα μείζονα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση

Με επίκαιρη Επερώτηση «Οι αντοχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαντλήθηκαν, απαιτούνται λύσεις τώρα», που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, μετά από πρωτοβουλία της Γραμματέα της Κ.Ο. και Υπεύθυνης του Τομέα Εσωτερικών, Ευαγγελίας Λιακούλη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση λόγω των ενεργειών της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπαίνουν στο “μικροσκόπιο”

Απαντήσεις και εξηγήσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης έχουν κληθεί να δώσουν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών.

Από το Κίνημα Αλλαγής το λόγο αναμένεται να λάβουν οι Βουλευτές:

Ευαγγελία Λιακούλη, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Καμίνης, Γιώργος Μουλκιώτης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Πουλάς και Απόστολος Πάνας.

Διαβάστε την ερώτηση που κατέθεσε η Γραμματέας της Κ,Ο Ευαγγελία Λιακούλη: 

Στην κατάθεση Επίκαιρης Επερώτησης για το οριακό τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού, εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών, προχώρησε με πρωτοβουλία της Γραμματέα της Κ.Ο. και Βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί για το πως η θεσμική, οικονομική και λειτουργική “ασφυξία” Δήμων και Περιφερειών όχι μόνο συνεχίζεται μα εντείνεται με απόφαση της κυβέρνησης:

ü Για το κυβερνητικό σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ü Για την ανακατανομή και αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων Κεντρικού Κράτους – Αποκεντρωμένων Διοικήσεων – Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ü Για το πότε θα μπει τέλος στο μεταβατικό στάδιο ελέγχου νομιμότητας επί των πράξεων των Ο.Τ.Α., στην κατεύθυνση ίδρυσης Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας.

ü Για τις «δια περιφοράς» συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων.

ü Για την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των Αιρετών.

ü Για την κυβερνητική προετοιμασία, ώστε η Πολιτεία να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά στην περίπτωση που η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως ακριβώς το Γ’ Τμήμα αυτού, κρίνει αντισυνταγματικές τις νομοθετικές παρεμβάσεις που η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επέφερε στο σύστημα διακυβέρνησης των Ο.Τ.Α., ενώ ήδη είχαν προηγηθεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

ü Για τη σωρεία προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους Υπαλλήλους Δήμων και Περιφερειών.

ü Για τη δραματική υποστελέχωση, ιδίως στους μικρούς και απομακρυσμένους Δήμους.

ü Για τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, προκειμένου να επιβιώσουν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα Νομικά τους Πρόσωπα μέσα στη δίνη της ενεργειακής κρίσης και των αλματωδών ανατιμήσεων, που “τινάζουν στον αέρα” τους προϋπολογισμούς τους, τα έργα και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

ü Για τις ενέργειες που χρειάζονται, ώστε να γίνει πράξη η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, να αρθεί ο υπερ-συγκεντρωτισμός και να μην εξαρτάται η δημοτική και περιφερειακή δράση, στην παραμικρή λεπτομέρειά της, από την “επαιτεία” για τις υπογραφές των Υπουργών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ