“Στη χώρα της «κανονικότητας» και του “success story”, η αποτυχία, βέβαια, είναι «ορφανή»”. Του Σωτήρη Παπαγεωργίου.

Παραφράζοντας Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Σωτήρης Παπαγεωργίου σε σχόλιό του, τονίζει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Η «ατομική ευθύνη» είναι σαφώς μια αναγκαιότητα στην κουλτούρα και την καθημερινότητα ενός λαού. Όταν όμως αυτή, ανάγεται στον κυρίαρχο τρόπο αντιμετώπισης μιας πανδημίας, τότε σαφέστατα λανθάνει κάποιο κυβερνητικό έλλειμμα.

Μήνες τώρα αναγγέλλονται κάθε τόσο προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., χωρίς, ωστόσο, να υλοποιείται καμία σχετική αναγγελία. Στις γενναίες μέχρι τώρα προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού της χώρας, σε μονάδες που υπολειτουργούν, που είναι  υποστελεχομένες, σ’ αυτές φαίνεται πως θα στηριχθεί η αντιμετώπιση της επιδημίας και το επόμενο διάστημα. Περιορισμένοι έλεγχοι, «οξύμωρες» αποφάσεις, στοχοποιήσεις ηλικιακών ομάδων και  κυβερνητικά  «ήξεις αφίξεις» συνθέτουν την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής.

Στη χώρα της «κανονικότητας» και του “success story”, η αποτυχία, βέβαια, είναι «ορφανή». Στη χώρα μας διενεργήθηκαν προληπτικά από την 1η Ιουλίου 320 χιλιάδες έλεγχοι στις πύλες της χώρας, σε αεροδρόμια και λιμάνια, τη στιγμή που ο αριθμός των τουριστών που εισήλθαν ανέρχεται περίπου στα 2,5 εκατομμύρια. Με απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει πως περισσότεροι από το 80% των ξένων τουριστών, μπήκαν στη χώρα χωρίς ποτέ να ελεγχθούν.

Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων, οι κυβερνητικές πολιτικές δείχνουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία, ο συνωστισμός στην εστίαση απαγορεύεται και τυγχάνει συστάσεων και προστίμων, και μάλιστα τσουχτερών, κι από την άλλη, οι αεροπορικές και οι ακτοπλοϊκές  εταιρείες απολαμβάνουν διά νόμου αυξημένη πληρότητα 85% στη χωρητικότητά τους ανά ταξίδι.

Τελικά ο covid 19 κάνει διακρίσεις; Προφανώς και όχι. Διακρίσεις και συνειδητά πολιτικές επιλογές κάνει η ίδια η κυβέρνηση, που άλλοτε αφουγκράζεται τους ειδικούς κι άλλοτε τους παρακάμπτει, ανάλογα με τη «δυναμική» των συμφερόντων που κάθε φορά θίγει.

 

Παπαγεωργίου Σωτήρης

Υπ. Διδάκτωρ Ελληνικής Φιλολογίας

Μέλος Κ.Π.Ε. Κινήματος Αλλαγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ