Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ειδικό δικαστήριο ο Παπαγγελόπουλος: Επίσημα “αντίο” στο “ηθικό πλεονέκτημα” του ΣΥΡΙΖΑ..

Published

on

Τα επόμενα βήματα μετά τις 177 ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για τα οκτώ αδικήματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου: Φ.Γεννηματά: Στον Τσίπρα η πολιτική ευθύνη για το παρακράτος και το παραδικαστικό κύκλωμα

Τον δρόμο προς το Ειδικό Δικαστήριο για οκτώ βαρύτατα αδικήματα και με ευρεία πλειοψηφία έδειξε η Βουλή στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου και για τα οκτώ αδικήματα ψήφισαν 177 βουλευτές απο τις ΚΟ της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ εντοπίστηκαν και 3 άκυρα ψηφοδέλτια

Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ υπο τον φόβο διαρροών

Απο την άλλη πλευρά ωστόσο τα τρία άκυρα ψηφοδέλτια προέρχονται απο της ΚΟ που μετείχαν στην ψηφοφορία, δηλαδή της ΝΔ ή του ΚΙΝΑΛ χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εαν με αυτό το τρόπο οι συγκεκριμένοι βουλευτές επέλεξαν να εκφράσουν την στήριξή τους στον πρώην υπουργό.

Επόμενα στάδια

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται για τα εξής αδικήματα

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 )
4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)

Advertisement

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)
7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ)
8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)

Παράλληλα, μαζί με τον πρώην υπουργό θα συμπαραπεμφθούν και τουλάχιστον έξι μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία στα οποία το πόρισμα της πλειοψηφίας αποδίδει ρόλο συμμέτοχου. Πρόκειται για τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, τον εκδότη Γ. Φιλιπππάκη και τους δημοσιογράφους Αλ. Τάρκα και Γ. Παπαδάκου. Ειδική αναφορά για ανάγκη περαιτέρω έρευνας γίνεται και για τον εκδότη Κ. Βαξεβάνη. Ειδικότερα, στους εισαγγελείς Διαφθοράς αποδίδονται ευθύνες φυσικής αυτουργίας στο στήσιμο της σκευωρίας Novartis ενω τα υπόλοιπα πρόσωπα εμφανίζονται συμμέτοχοι της εγκληματικής συμμορίας που εκβίαζε με δημοσιεύματα και στημένες διώξεις προκειμένου να αποκομίσει οικονομικό όφελος.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 86 του Συντάγματος, η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου θα οδηγήσει και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα αρχικά στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα εξετάσει την τυπική και ουσιαστική ισχύ των κατηγοριών (σ.σ. θέματα παραγραφής, ακυρότητας, αρτιότητας αποδεικτικών στοιχείων κ.α.) και στην συνέχεια στο Ειδικό Δικαστήριο. Κατ επέκταση η έρευνα που ήδη έχει διαταχθεί απο την τακτική δικαιοσύνη για τις βαρύτατες ευθύνες της κυρίας Τουλουπάκη θα μεταφερθεί αυτομάτως στο ανώτατο επίπεδο του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου. Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια ψηφοφορία για την επιλογή των μελών που θα συγκροτήσουν το Δικαστικό Συμβούλιο και το Ειδικό Δικαστήριο.

 ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι ο Αλ. Τσιπρας ζητά συμψηφισμό συναίνεσης – αποκαλύψεων

Γεννηματά: Στον Τσίπρα η πολιτική ευθύνη για το παρακράτος και το παραδικαστικό κύκλωμα

Με αναφορά στα εθνικά θέματα ξεκίνησε την τοποθέτησή της η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Απευθυνόμενη δε προς την αξιωματική αντιπολίτευση και σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα είπε: «Αδιανόητο η αξιωματική αντιπολίτευση να παζαρεύει την αναγκαία στήριξη που πρέπει να δώσει τούτη την ώρα» για να προσθέσει: «Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Είναι προτεραιότητά μας να είμαστε καταλύτης για να διασφαλίσουμε την ενότητα του έθνους και του λαού μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Η δική μας παράταξη είναι η πατριωτική παράταξη που πάντα έβαζε το πατριωτικό συμφέρον πάνω απο το κομματικό».

Advertisement

Αναφορικά με την σκευωρία Novartis αλλα και τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τα «παραμάγαζα» και τις απόπειρες συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι είπε ότι η πολιτική ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Mε πληροφορίες απο “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” , ΒΟΥΛΗ