Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο “Μικροσκόπιο”:KINAΛ και νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Το παρασκήνιο και στο “βάθος”…2021.

Published

on

Γράφει, ο Γαβρής Άγγελος.

Το “Τhe Socialist” φέρνει στο “φως” το έντονο παρασκήνιο σχετικά με το πολύκροτο ψήφισμα του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

Ο Νόμος Καμίνη-Αλιβιζάτου:

Eίναι ο νόμος του 2012 που κατατέθηκε από τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και πλέον βουλευτή επικρατείας του ΚΙΝΑΛ και τον γνωστό καθηγητή συνταγματικού δικαίου, κ.Αλιβιζάτο. Προέβλεπε την πλειονότητα των δημοκρατικών παρεμβάσεων που κατέθεσε με την μορφή τροπολογιών το ΚΙΝΑΛ στον νόμο Χρυσοχοϊδη της ΝΔ. Δημοκρατικές παρεμβάσεις που έγιναν άμεσα δεκτές από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όλες πλην της τελευταίας τροπολογίας περί αστικής ευθύνης που κατέθεσε την ημέρα του ψηφίσματος του νομοσχεδίου και αποτελεί “την πηγή του κακού” σε ό,τι αφορά την πολιτική διαβούλευση. Είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ενός δημοκρατικού ψηφίσματος και ενός συντηριτικού νομοσχεδίου. Δεν θα μείνουμε στο περιεχόμενο του Νόμου που κατατέθηκε το 2012 αφού το έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα μας στο “The Socialist”.

Η πολιτική υποσημείωση είναι πως το 2012 ο Γιώργος Καμίνης δεν ήταν και δεν υπήρξε μέλος της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Ήταν ένας νόμος σχετικά με το διαφαινόμενο κενό νομοθεσίας στις διαδηλώσεις που έγινε αντιληπτό μετά τα έκτροπα και τα ακραία φαινόμενα της περιόδου 2011-2012 που ο Δήμαρχος Αθηναίων και ο Καθηγητής Κος Αλιβιζάτος προσπάθησαν να “καλύψουν” με την συγκεκριμένη πρόταση.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ:

Eίναι γεγονός πως στην ουσία η ΝΔ πρότεινε ένα νομοσχέδιο που γνώριζε πως θα φέρει αντιδράσεις. Γνώριζε πως θα “δημιουργηθεί ντόρος” γύρω από το νομοσχέδιο που επι της αρχής του φαινόταν να στερεί σχεδόν το δικαίωμα από τον πολίτη να διαδηλώνει χωρίς φόβο και πάθος διεκδικώντας δίκαια τα αιτήματά του. Έτσι λοιπόν, “διέρρευσε” στα ΜΜΕ πως “Βασίζεται στον Νόμο Καμίνη-Αλιβιζάτου”. Κάτι που θα δημιουργούσε συνθήκες πολιτικής αντιπαράθεσης με το ΚΙΝΑΛ που έχει ως 1ο βουλευτή επικρατείας τον Γιώργο Καμίνη. Γνωρίζοντας πως το ΚΙΝΑΛ με την Φώφη Γεννηματά να ευαγγελίζεται το “δημιουργική αντιπολίτευση” ,πως θα “έκανε κίνηση” σίγουρα διορθωτική, χωρίς να διαβλέπει τις επερχόμενες αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τους εσωτερικούς τριγμούς, άφησε στην ουσία το ΚΙΝΑΛ να επωμιστεί το βάρος της ευθύνης ενός “Δύσκολου νομοσχεδίου”. Και έτσι έγινε. Προβλέψιμα, η ηγεσία αποφάσισε την κατάθεση τροπολογιών για να σώσει την δημοκρατικότητα του νόμου για τις διαδηλώσεις “εκ των έσω” και ταυτόχρονα την υπόληψη του υψηλότατου στελέχους της Κ.Ο του, του Γιώργου Καμίνη. Η συνέχεια είναι γνωστή. Και αν όχι, θα γίνει σήμερα σαφής σε όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ώς ενα κόμμα αναχρονιστικό με τις γνωστές “αγκυλώσεις” του στην επικοινωνιακή πολιτική που τόσο πολύ αγαπά να παράγει. Δεν κατέθεσε ούτε 1 τροπολογία που να διαφυλάττει τους διαδηλωτές μα έκανε το γνωστό σε όλους μας “ΟΧΙ σε όλα”, γνωρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο διαφυλάττει την κομματική του ηρεμία- προς το παρόν- μα όχι τον πολίτη. Βρήκε λοιπόν την ευκαιρία να “βγει απο πάνω” μετά από πάρα πολύ καιρό και να θυμηθεί την “πρώτη φορά Αριστερά”, λαμβάνοντας ωστόσο την μοναδική “Σφαλιάρα” από την ίδια την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά (“Θα σας πω εγώ τι είναι ντροπή Κ.Τσίπρα”).

Οι “αντάρτες” και το “αντάρτικο” στο ΚΙΝΑΛ:

Ήταν αναπόφευκτο να υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις και στα “κεντρικά του ΚΙΝΑΛ”. Εξ’ου και οι συνεδριάσεις τόσο πριν την κατάθεση των τροπολογιών όσο την ημέρα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου μα και την πολύκροτη συνεδρίαση της Κ.Ο μια μέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από όλους-πλην 2.

Οι Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Μουλκιώτης και Ανδρέας Πουλάς σε δύο συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, διαφώνησαν έντονα στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Ωστόσο μετά την τελευταία συνεδρίαση μόνο ο 1 εξ’αυτών, παρ’όλο που είχαν ομόφωνα δεσμευτεί στην “κομματική γραμμή” , πήρε πίσω τον λόγο του και απείχε από την ψηφοφορία. Μετά τις μακρές συζητήσεις, διαμορφώθηκε ευρύτατη πλειοψηφία υπέρ της υπερψήφισης του νομοσχεδίου μετά τις διορθωτικές παρεμβάσεις Χρυσοχοΐδη. Από τους 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ήταν παρόντες οι 18 και από αυτούς οι 14 είπαν «ναι» και οι 4 διαφώνησαν. Ωστόσο, όπως μεταφέρουν κοινοβουλευτικές και κομματικές πηγές του ΚΙΝΑΛ, οι διαφωνούντες που ερωτήθηκαν από τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου, δεσμεύτηκαν ότι θα πειθαρχήσουν και θα σεβαστούν την απόφαση της πλειοψηφίας. «Εκφράζουμε τη διαφωνία μας, αλλά η συμφωνία στην ΚΟ θα δεσμεύσει όλους μας» ήταν το κλίμα που αποτυπώθηκε από τους διαφωνούντες στα υψηλά κλιμάκια του ΚΙΝΑΛ.

Η στάση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν “αινιγματική” από την 1η κι΄ολας στιγμή. Ο Πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ , δεν μπορούσε να “προβλεφθεί” και έτσι σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Φ.Γεννηματά ήταν “καθησυχαστικός”. Την μέρα της ψηφοφορίας όμως, ο ίδιος, βγάζοντας έναν “προσωπικό πολιτικό λόγο” από το βήμα της Βουλής, απείχε από την ψηφοφορία.

Advertisement

Στις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, στο “επίκεντρο” των συζητήσεων ήταν ο Νόμος Καμίνη. Ένας νόμος που σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Τhe Socialist” ήταν η “αιχμή του δόρατος” στις εσωτερικές “επιθέσεις” που δέχτηκε ο βουλευτής επικρατείας. Σύμφωνα με όσα μάθαμε, ο Γιώργος Καμίνης βρέθηκε να υπερ-αμύνεται του νομοσχεδίου του 2012 δεχόμενος τα “πυρά” από τα στελέχη που διαφωνούν με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού δεν είναι Νομος ΠΑΣΟΚ μα απλώς… Νόμος Καμίνη-Αλιβιζάτου. Όταν το “θερμόμετρο” ανέβηκε κι άλλο, τότε παρενέβησαν οι πιο ψύχραιμοι και τέθηκε ζήτημα “ενότητας” και ο φόβος της εσωστρέφειας βγήκε στην επιφάνεια. Στα “πηγαδάκια” που ακολούθησαν την επόμενη μετά την “αποτυχία” του Νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, ήταν φανερό πως υπάρχει μια ανυπομονησία για …το 2021 στην ατμόσφαιρα. Θα υπάρξει συνοχή μέχρι τότε μα θα είναι αρκετή; Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με το καταστατικό του συνεδρίου, το 2021 θα έχουμε εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Το 2021…

τον Νοέμβριο του 2021, θα γίνει συνέδριο του ΚΙΝΑΛ από εκλεγμένους συνέδρους, όπου όποιος εκλεγεί πρόεδρος θα είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει αυτές τις αποφάσεις από το 2015) και επισημαίνουν ότι οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες για να μην δημιουργηθούν συνθήκες χάους στο ευρύτερο σχήμα του ΚΙΝΑΛ όπο μετέχουν και άλλα κόμματα/κινήσεις. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι στο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ συναποδέχθηκαν όλοι – και οι σημερινοί διαφωνούντες – ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι πλέον το κέντρο των εξελίξεων.

Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες, όλα είναι “στον αέρα”, ακόμα και η περίπτωση να είναι εκ νέου υποψήφια η Φώφη Γεννηματά- δεν έχει ανακοινώσει κάτι επίσημα ακόμη-. Πολλά ακούγονται, μα μέχρι οι “ψίθυροι” να γίνουν επίσημες φωνές έχουμε ακόμα δρόμο.