“Στο μυαλό της Φώφης” -Η “Δημοκρατική Παράταξη” γράφει στο “The Socialist”

“Στο μυαλό της Φώφης” -Η “Δημοκρατική Παράταξη” γράφει στο “The Socialist”

Μετά από 4 και πλέον μήνες αποφασίσαμε να επανέλθουμε στην αρθρογραφία σε μια προσπάθεια να επαναφέρουμε την πολιτική συζήτηση για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής.

Αρχικά οφείλουμε να καυτηριάσουμε την ανεπάρκεια της Δεξιάς στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που οδήγησε σε ασφυξία το ΕΣΥ και εκατοντάδες συμπολίτες μας στο θάνατο. Ήταν πάντα κατά σε κάθε τι δημόσιο συνεπώς δεν ελπίζουμε σε ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας. Πρέπει η κοινωνία να καταλάβει ότι σε αυτή τη μάχη βρίσκεται απροστάτευτη, τηρώντας τα μέτρα ακόμα περισσότερο.

Αναφορικά με το Κίνημα Αλλαγής η αντιπολιτευτική του διάθεση σε σχέση με την υγειονομική και κατ’ επέκταση οικονομική κρίση κρίνεται θετική και άκρως παραγωγική χωρίς κορόνες. Ωστόσο λίγες από τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση της Δεξιάς. Τα αποτελέσματα γνωστά.

Κατά την άποψη μας η ηγεσία την περίοδο διακυβέρνηση της ΝΔ κινείται στη σωστή κατεύθυνση με ένα σημαντικό φάουλ. Αυτό της ρύθμισης των διαδηλώσεων που έφερε και συγκρούσεις από την ΚΟ ως την βάση. Ορθά έδωσε μάχη για να βελτιωθεί το άθλιο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη ωστόσο αν ήταν στο χέρι μας θα υπερψηφίζαμε τις τροπολογίες του ΚΙΝΑΛ και επί της αρχής θα πηγαίναμε στο ΟΧΙ άντε στο Παρών.

Μέχρι να βγει το εμβόλιο, η πολιτική σύγκρουση περνά σε δεύτερη μοίρα ωστόσο από την άνοιξη και μετά υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όπως της συνδιάσκεψης που πρέπει να γίνει σε ιδεολογική βάση. Πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρο το στίγμα. Φυσικά έπεται η μητέρα των μαχών με το συνέδριο και την εκλογή ηγεσίας που όπως απάντησε σε tweet μας ο Βασίλης Κεγκέρογλου πάει για αρχές του 22′. Ως τότε το Κίνημα Αλλαγής έχει πρόεδρο την Φώφη Γεννηματά η οποία θα κριθεί στην ώρα της.

Φτάνουμε στο σημείο που πρέπει να δικαιολογήσουμε τον τίτλο. Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι έχει στο μυαλό της η Φώφη για τη συνέχεια. Γνωρίζουμε όμως τι θα κάναμε εμείς για να βελτιώσουμε τη θέση του Κινήματος στην κοινωνία.

Η κατάσταση στα ΜΜΕ

Υπάρχει μιντιακός αποκλεισμός από τα μεγάλα κανάλια. Από την άλλη στις εκπομπές βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα. Υπάρχουν βουλευτές που το Γραφείο Τύπου δεν τους στέλνει ποτέ στα τηλεπαράθυρα ενώ έχουν σωστές απόψεις. Εκτός αυτού αποτελεί μεγάλη πληγή η λεγόμενη δεξιά πτέρυγα. Είναι συγκεκριμένα πρόσωπα (δεν κατονομάζουμε παρότι έπρεπε) που 1,5 χρόνο χαϊδεύουν την ΝΔ. Σωστή η σκληρή τους αντιπολίτευση όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πλέον καταντούν γραφικοί και εμμονικοί κάνοντας ζημιά. Η αποκρουστική τους εικόνα δεν επιτρέπει μερίδα απογοητευμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν.

Το θέμα του ΠΑΣΟΚ

Ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας το οικονομικό. Οφείλει η ηγεσία να βρει τρόπο διευθέτησης ώστε να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημα Αλλαγής σήμερα δεν συγκινεί κανέναν, το ΠΑΣΟΚ ζωντανεύει τις αναμνήσεις. Το σημερινό ΚΙΝΑΛ είναι ΠΑΣΟΚ plus. Είναι ελάχιστοι αυτοί που έμειναν από Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ και άλλους. Δεν θαρρούμε ότι θα έφερναν αντίρρηση. Το δε επιχείρημα ότι παραλίγο το ΠΑΣΟΚ να μη μπει στη Βουλή είναι αστείο. Εκεί φτάσαμε λόγω του μνημονίου, της συγκυβέρνησης αλλά και του προκατόχου της Γεννηματά.

Αξιοποίηση των αυτοδιοικητικών

Στις εκλογές του 2019 η παράταξη ήταν 2η δύναμη. Μπορεί να μην έβγαλε πολλούς δημάρχους και περιφερειάρχες ωστόσο τα πήγε καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν προσωπικότητες του χώρου που είναι ακόμα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μην τους βάζει το κόμμα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Στελέχη που μπορούν να προσελκύσουν κόσμο πέρα από το αυστηρό και πλέον μικρό ακροατήριο του ΚΙΝΑΛ. Αρναουτάκης, Σγουρός, Κατσιφάρας, Γερουλάνος και άλλοι πρέπει να μπουν πιο δυνατά στο παιχνίδι.

Ο στόχος της παράταξης

Η λέξη αυτονομία που χρησιμοποιεί είναι κάπως γενική και αόριστη. Ειδικά όταν προεκλογικά έλεγε ότι η χώρα θα κυβερνηθεί. Λάθος που κόστισε πέρυσι το διψήφιο μετά την αποχώρηση Βενιζέλου που ενίσχυσε το αντιδεξιό χαρακτήρα του κόμματος.

Από εκεί και πέρα φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές λογικές. Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ήταν να είναι το κόμμα απέναντι στην συντηρητική παράταξη, δηλαδή της Δεξιάς. Ρόλος που δεν μπορεί να υπηρετήσει ως δεκανίκι της δεξιάς, ούτε ως συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην δεξιά με ποσοστά του 7–8%. Μοναδικός δρόμος να γίνει το ΠΑΣΟΚ ξανά πρωταγωνιστής.

Η αντιπολιτευτική ρητορική

Δεν είμαστε κατά της υπευθυνότητας αλλά πόση είχαν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Οκτώβριου του 2009 ως την ανατροπή του Παπανδρέου. Όταν με το καλό κοπάσει η πανδημία οφείλει το ΚΙΝΑΛ να σηκώσει τους τόνους και το σφυροκόπημα. Χρειάζεται σκληρότατη αντιπολίτευση στη ΝΔ και κριτική στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ όπου χρειάζεται.

Ελπίζουμε να έχει κάτι από τα παραπάνω στο μυαλό της η πρόεδρος. Δεν είμαστε πολιτικοί καθοδηγητές αλλά πιστεύουμε ότι αυτές οι σκέψεις υπάρχουν στην αντιδεξιά βάση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή που έχει ακόμα απομείνει.

https://twitter.com/SDParty1974

https://www.facebook.com/SDParty1974

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ