Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον πάτο της Ε.Ε στην Ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα – “Βουτιά” 38 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη – Το μήνυμα Μάντζου

Published

on

Πρωτοφανής είναι ο διασυρμός της χώρας μας στην Ελευθερία του Τύπου, καθώς όχι μόνο καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ αλλά καταρρέει και στην παγκόσμια κατάταξη, όπως αποτυπώνει ο φετινός Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF).

Η Ελλάδα για ακόμη μία χρονιά διολισθαίνει στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύεται επί 20 συναπτά έτη από τη διεθνή οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Ο Δείκτης του 2022 δημοσιεύτηκε σήμερα 3 Μαΐου, ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου και σύμφωνα με αυτόν η χώρα μας από την 70ή θέση που βρισκόταν το 2021 σε σύνολο 180 χωρών (70,99 βαθμοί), βρίσκεται πλέον στην 108η θέση (55,52 βαθμοί).

Όπως επισημαίνει η RSF, «η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022, με δημοσιογράφους να παρεμποδίζονται τακτικά από την κάλυψη θεμάτων από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία. Επιπλέον, η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση».

Σε σχέση με το μιντιακό τοπίο της χώρας μας, σημειώνεται: «Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα MME είναι σταθερά μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Λίγοι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι όπως ο Skai συνυπάρχουν με εκατοντάδες διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που συμβάλλει σε έναν μεγάλο κατακερματισμό του μιντιακού τοπίου. Η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης ανήκει σε λίγα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται επίσης σε άλλους, αυστηρά ρυθμιζόμενους επιχειρηματικούς τομείς. Επιπλέον, ορισμένοι από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ. Ο Τύπος είναι επομένως πολύ πολωμένος πολιτικά».

Στη φετινή έκθεση επισημαίνεται ακόμα ότι η εποπτεία των κρατικών ΜΜΕ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο υπονομεύει την ανεξαρτησία τους και ότι το ΕΣΡ έχει κατηγορηθεί ως αργό και αναποτελεσματικό στις αποφάσεις του, ενώ αναφορά γίνεται και στις αδιαφανείς κρατικές ενισχύσεις προς μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Όμως, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο νόμο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που ποινικοποιεί τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων που “επιτρέπει τον ασύμμετρο περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου με σαθρά νομικά θεμέλια”. Όπως τονίζεται, «η ποινή πενταετούς φυλάκισης για το αδίκημα της διάδοσης ψευδών πληροφοριών αντίκειται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας και τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα, αποτελεί σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον και αυξάνει τον κίνδυνο αυτολογοκρισίας».

Τέλος, ως προς το κομμάτι της ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, πέρα από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, γίνεται αναφορά στην Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά από μία εκστρατεία δυσφήμησης σε βάρος της λόγω της λογομαχίας που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών, ενώ υπογραμμίζεται επίσης ότι “η αστυνομία καταφεύγει τακτικά σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να παρεμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων και της προσφυγικής κρίσης στα νησιά».

Advertisement

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου βρίσκει την Ελλάδα να «κατρακυλά» στους διεθνείς δείκτες ελευθεροτυπίας. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατατάσσουν φέτος η χώρα μας 38 θέσεις κάτω από το 2021, στην 108η, τελευταία για όλη την ΕΕ και σχεδόν τελευταία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πάνω μόνο από Τουρκία, Λευκορωσία και Ρωσία!


Η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην αντικειμενική ενημέρωση δεν είναι απλή συνταγματική επιταγή, αλλά συνθήκη λειτουργίας της Κοινωνίας.

 
Το δικαίωμα στην αλήθεια είναι, σε τελική ανάλυση, θεμέλιο της Δημοκρατίας μας.