“Στους δρόμους” η φοιτητική κοινότητα- Αστυνομοκρατία σε ΑΕΙ με “σφραγίδα” Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη

Στους δρόμους ακόμα μια φορά οι προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Αυτή τη φορά με αφορμή το νομοσχέδιο για την Παιδεία που μεταξύ άλλων, προβλέπει και την τοποθέτηση 1000 ειδικών φρουρών στο -μέχρι πρότινος- άσυλο των Πανεπιστημιακών χώρων.

Γράφει ο Αναστάσιος Γερομιχαλός

Είναι μια εποχή διεκδικήσεων για την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα. Μια εποχή που χρησιμοποιείται προσχηματικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με στόχο την αποδημοκρατοποίηση της κοινωνίας. Από τη μία πλευρά η “φίμωση” των ΜΜΕ με έμμεσους τρόπους. Από την άλλη η αστυνομοκρατία και η καταστολή σε κάθε εκδήλωση ελεύθερης σκέψης και έκφρασης. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια Δεξιά με προσωπείο κυβέρνησης “σωτηρίας”. Δεν “τσιμπάει” από ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις η μαχόμενη φοιτητική κοινότητα. Είναι σημαντικό πως όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου έχουν γίνει 1 κόντρα στο νομοσχέδιο της Κεραμέως που στόχο έχει τον εκφυλισμό της Δημόσιας Παιδείας και πυροδοτεί την βία και την καταστολή εντός των Πανεπιστημιακών χώρων.

Παρακάτω θα διαβάσετε αναλυτικά το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα συμπεράσματα, είναι δικά σας.

Αναλυτικά

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

 Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση.

 Αστυνομικά καθήκοντα: α) αποτροπή τέλεσης αδικημάτων εντός των χώρων των ΑΕΙ, β) στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Λήψης Σημάτων μαζί με το προσωπικό των ΑΕΙ, γ) περιπολίες, δ) αντιμετώπιση παραβατικότητας. Και: «Φύλαξη, προανάκριση, αυτεπάγγελτη επέμβαση. Εντός και πέριξ», όπως συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Θα κάνουν ήπια αστυνομική αστυνόμευση», διευκρίνισε. Οδηγός, κυρίως το αμερικανικό μοντέλο. Δεν θα έχουν πυροβόλα όπλα. Θα έχουν κλομπ, σπρέι και ό,τι άλλο χωράει στην… ήπια.

 Θα προσληφθούν αμέσως 1.000 αστυνομικοί, με πέντε βάρδιες των 200 ατόμων η κάθε μία. Μισθοδοσία: από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στολές: πράσινο-γκρι, όπως διαφήμισε χθες η «Καθημερινή».

 Εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, Σε εισόδους «ή λοιπούς εξωτερικούς χώρους». Δημιουργούνται ζώνες ελεγχόμενης πρόσβασης. Αν δεν είναι εφικτή εξωτερικά, θα πρέπει να αιτιολογείται και να είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους. Προβλέπεται κανονισμός ελεγχόμενης πρόσβασης, τον οποίο εισηγείται η «Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας» του Ιδρύματος. Αποφασίζει ο πρύτανης.

 Ιδρύεται Κέντρο Λήψης Σημάτων και Εικόνων. Δηλαδή, ένα σούπερ σύγχρονο σύστημα επιτήρησης. «Δεν θα καταγράφουν τις πανεπιστημιακές παραδόσεις ή τους χώρους εργασίας των μελών ΔΕΠ», διευκρινίζεται. Με απόφαση Συγκλήτου καταρτίζεται το μυστικό σχέδιο ασφάλειας.

 Θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο. Πειθαρχικά παραπτώματα συνιστούν οι: παραβίαση αδιάβλητου, λογοκλοπή, «εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος», χρήση χώρων χωρίς άδεια, ρύπανση, ηχορύπανση(!), με λίγα λόγια οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας, καθώς και χρήση απαγορευμένων ουσιών, τέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος. Ποινές; Εγγραφη επίπληξη, απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις, χρήσης εξοπλισμού, αναστολή φοιτητικής ιδιότητας, οριστική διαγραφή.

 Διαγράφονται οι αιώνιοι. Ν+2 το όριο για 4ετείς σπουδές, ν+3 για 5ετείς. Μεταβατικές διατάξεις για ήδη φοιτώντες. Το 30% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ, λένε. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 24%. Και επιτέλους «πρέπει να έχουμε ένα δομημένο πλαίσιο σπουδών, όπως στα σχολεία», είπε η υπουργός. Και νόμος και τάξη. Ολα κομπλέ τώρα.

■ Γιατί αγνόησαν κοινότητα και διοικήσεις; «Δεν τους αγνοήσαμε. Ενα πρόβλημα υπήρχε. Πού θα υπάγεται το Σώμα. Πρέπει να υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ., αλλιώς είναι αντισυνταγματικό», είπαν σχεδόν με μια φωνή. Δεν αναγνωρίζουν ότι κανείς δεν έχει ζητήσει ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ σώμα μέσα στα Ιδρύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ