Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Καμίνης σε ΝΔ για ΑΣΕΠ: “Ο Βύρωνας Πολύδωρας το είχε χαρακτηρίσει ως ένα “διχαστικό, πολιτικό κακούργημα που απειλεί να κλονίσει την εθνική και κοινωνική συνοχή”

Published

on

Με τα λόγια του Βύρωνα Πολύδωρα, εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας στο ιδρυτικό νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ το 1994, ξεκίνησε την ομιλία του για το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. Ο εισηγητής της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει το νομοθέτημα για τον ΑΣΕΠ ως ένα “διχαστικό, πολιτικό κακούργημα που απειλεί να κλονίσει την εθνική και κοινωνική συνοχή” και είχε καλέσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να το αποσύρει.

 

Η τάση αυτή είναι διαχρονική στη συντηρητική παράταξη. Μια απλή αναδρομή στη μέχρι τώρα θητεία της σημερινής κυβέρνησης αρκεί για να καταδείξει την απόσταση μεταξύ λόγων και έργων: από το επιτελικό κράτος φτάσαμε σε μια κυβέρνηση 57 μελών, από τις εξαγγελίες για καλή νομοθέτηση επιστρέψαμε στις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που έχουν το μέγεθος νομοσχεδίου. Απο τις εξαγγελίες για αξιοκρατία και διαφάνεια βλέπουμε μετακλητούς υπαλλήλους, ακόμα και σε διευθυντικές θέσεις, υπονομεύοντας την αρχή της συνέχειας του κράτους και δημιουργώντας μια νέα γενιά “συμβασιούχων” που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας διοίκησης.

 

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Παπανδρέου που θέσπιζε την επιλογή των Γενικών Διευθυντών Δημόσιας Διοίκησης από ειδικό ανεξάρτητο όργανο (ΕΙΣΕΠ), με γραπτές εξετάσεις, προφορικές συνεντεύξεις και σημαντικές εγγυήσεις διαφάνειας και πενταετή θητεία. Τον πρωτοποριακό αυτό μεταρρυθμιστικό νόμο φρόντισε η Νέα Δημοκρατία να βάλει στο ψυγείο το 2013, αφού φυσικά νωρίτερα τον είχε καταψηφίσει, αποχωρώντας μάλιστα από τη συζήτηση στη Βουλή.

 



  • Το ΑΣΕΠ καταξιώθηκε στη συνείδηση των πολιτών και αναγκάζεται σήμερα ακόμη και η ΝΔ να του πλέξει το εγκώμιο. Επέβαλε την αντικειμενικότητα στη διαδικασία με την οποία προσλαμβάνονται οι πολίτες στη δημόσια διοίκηση.

  • ‘Οφείλουμε, πέραν της αντικειμενικότητας να εξασφαλίσουμε και την αξιοκρατία: Έχουμε διεξαγάγει ελάχιστους γραπτούς διαγωνισμούς, παρόλο που τους προέβλεπε ήδη ο ιδρυτικός νόμος του ΑΣΕΠ και έχουμε καταργήσει την  προφορική συνέντευξη μετά τον εξευτελισμό που υπέστη στα χρόνια 2004-2009.

  • Αξιοκρατια μπορούμε να πετύχουμε κυρίως με τους γραπτούς διαγωνισμούς και την προφορική συνέντευξη. Η τελευταία πρέπει να είναι δημόσια και τα μέλη της Επιτροπής που την διεξάγει να αιτιολογούν τη γνώμη τους, όπως προβλέπει και η νομολογία του ΣτΕ, και όπως επί χρόνια έχει κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Η δημόσια συνέντευξη και η παρουσία σε αυτήν των συνυποψηφίων αποτελεί σημαντικότατη εγγύηση διαφάνειας απέναντι στην αυθαιρεσία.

  • Η δημόσια διοίκηση απαιτεί ανθρώπους ικανούς, εργατικούς και αφοσιωμένους στο καθήκον. Και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει αξιολόγηση. Περιμένουμε λοιπόν το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που ελπίζουμε πως θα έχει καλύτερη τύχη από την παταγώδη αποτυχία του νομοθετήματος που είχε εισηγηθεί ο σημερινός πρωθυπουργός όταν ήταν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης το 2013.

  • Περιμένουμε επίσης ένα νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση που να προβαίνει σε μια πραγματική διοικητική αποκέντρωση και να προχωρά στη δημιουργία μητροπολιτικής διακυβέρνησης, τουλάχιστον στην Αττική και στην  ευρύτερη Θεσσαλονίκη.

Advertisement