Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Support Art Wokers”: Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας!

Published

on

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Πέμπτη 21 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού
11:00πμ Πλατεία Αριστοτέλους (παραλία)

Σμίξε τη φωνή σου με τη δική μας. Για να μπορούμε να συνεχίζουμε να εκφράζουμε μέσω της Τέχνης μας, και τη δική σου χαρά, τη θλίψη, τον πόνο, τη δυστυχία, τη λύτρωση.

Το να βάλουμε το banner «SUPPORT ART WORKERS» στη φώτο προφίλ μας ήταν το μόνο εύκολο. Κ όμως έγινε με τέτοια ταχύτητα και μαζικότητα που μας έκανε ορατούς και υπαρκτούς και για το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό ανάγκασε την κα Μενδώνη να πάρει κάποια μέτρα στήριξης που όμως δεν μας συμπεριλαμβάνουν όλους. Σε περίπτωση που αυτό έγινε για να μας διασπάσει, είμαστε εδώ για να της θυμίσουμε ότι «εργαζόμενοι στο χώρο της τέχνης» είναι από το πρώτο βιολί μέχρι την τελευταία λουλουδού που εργάζεται «μαύρα». Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να συμπεριληφθούν όλοι οι συνάδελφοί μας στα μέτρα στήριξης για ΟΣΟ χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να επιστρέψουμε κανονικά στις δουλειές μας.

Ενώ το ΥΠΠΟ αναγνωρίζει ως δομικά προβλήματα στον Πολιτισμό την αδήλωτη εργασία, την πολυπλοκότητα των εργασιακών σχέσεων και το «αχαρτογράφητο» του χώρου, η προχειρότητα και η άγνοια με την οποία προσεγγίζει τις λύσεις είναι στα όρια του «σκόιλ ελικίκου»! Χαρακτηριστικά, στο μητρώο καλλιτεχνών που έχει ανοίξει για να καταγραφούν όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο της τέχνης, υπάρχουν ειδικότητες ξεθαμμένες από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα όπως: «ιμπρεσάριος», «εφαρμοστής περουκών σε ηθοποιούς», «κατασκευαστής χορδών από έντερα για μουσικά όργανα» και «καρατερίστας»! Από την άλλη απουσιάζουν ειδικότητες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων εδώ και δεκαετίες όπως πχ. «τεχνικός φωτισμού»

Κανένα υπουργείο όμως δεν πρόκειται να πιεστεί για ουσιαστικά μέτρα στήριξης του πολιτισμού με μερικές δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες banner «Support Art Workers» στα προφίλ μας. Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί και έξω από τα social media, με κάθε πιθανή μορφή και φαντασία. Μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας για το σύνολο των συναδέλφων μας χωρίς εξαιρέσεις.

Καλούμε λοιπόν όλους τους και τις συναδέλφους/-ισσές μας στο χώρο των τεχνών σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020 στις 11:00πμ στην Πλατεία Αριστοτέλους (κάτω από τη Μητροπόλεως) για να ενώσουμε τις φωνές μας.

Καλούμε επίσης:
• τα σωματεία εργαζομένων στον πολιτισμό
• καλλιτεχνικές ομάδες, σχολές, εργαστήρια
• φοιτητικούς συλλόγους
• εργατικά σωματεία
• πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες
• όποιον και όποια σ’ αυτή τη χώρα που θέλει να λέει ότι έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στη υφήλιο, εκτιμάει και αναγνωρίζει τον πολιτισμό ως μέγιστο δημόσιο αγαθό και σέβεται αυτούς και αυτές που τον υπηρετούν και ζουν απ’ αυτόν.

Θυμίζουμε ότι ρόλος μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε τα καλλιτεχνικά σωματεία. Συμπορευόμαστε μαζί τους σε κοινό αγώνα και καλούμε τους συναδέλφους μας να οργανωθούν σε αυτά.

Advertisement

Τέλος, αναγνωρίζουμε ως πολιτισμό την παιδεία και το περιβάλλον και ως εκ τούτου συντασσόμαστε:

  • με το εκπαιδευτικό κίνημα ενάντια στο νόμο-έκτρωμα της Νίκης Κεραμέως και στη μετατροπή των σχολείων σε Big Brother
    • με το οικολογικό κίνημα ενάντια στο νόμο–ταφόπλακα για το περιβάλλον

Σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας και τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής έναντι COVID19. Φοράμε μάσκες και κρατάμε απόσταση 2 μέτρων μεταξύ μας. Το ίδιο ζητάμε να κάνει και όποια/-ος έρθει την Πέμπτη στη συγκέντρωση.

«…Διότι η Τέχνη είναι σαν το κάρβουνο που όταν είναι αναμμένο και το πιάνεις καίγεσαι κι όταν είναι σβηστό και το πιάνεις μουτζουρώνεσαι»
Σταύρος Ξαρχάκος

Μπες στις ομάδες εργασίας του Support Art Workers.
Μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας.
Επικοινώνησε μαζί μας:
• Facebook page: Support Art Workers Θεσσαλονίκη
• E-mail: saw.skg@gmail.co