Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Χάφταρ-Δένδια: Διπλωματική επιτυχία ή κραυγή αγωνίας για την Ελληνική εξωτερική πολιτική;

Published

on

Διαβάζουμε σε όλα τα ΜΜΕ απο χθες το βράδυ πολλά για την επίσκεψη του Στρατάρχη (!) Χάφταρ στην χώρα μας και την συνάντηση με τον ΥΠ.Εξ, Νίκο Δένδια καθώς και με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Η εσωτερική κατακραυγή για την εξόφθαλμη αποτυχία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και όχι μόνο έχει οδηγήσει την ΝΔ να προβεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού εν όψει της απουσίας της απο την συνάντηση του Βερολίνου οπου θα δώσουν το παρόν τόσο η Ε.Ε όσο η Τουρκία η Ρωσία και Αφρικανικές Χώρες πλησίον της Λιβυής. Θυμίζουμε εδώ οτι το θέμα της συνάντησης είναι η Τουρκική επιρροή στην Λιβυή και προφανώς το ενεργειακό που θα προκύψει μέσα απο μια πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή απο την “Εγγυήτρια” Τουρκία.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Πρωταρχικός στόχος της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, η Διάσκεψη την Κυριακή να συμφωνήσει στην έναρξη μιας διαδικασίας η οποία θα καταλήξει στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη.

Οι στόχοι της Γερμανίας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη
Δεδομένου ότι η Λιβύη είναι πλέον το σημαντικότερο σημείο αναχώρησης προσφύγων προς την Ευρώπη, η συνέχιση του εμφυλίου πολέμου θα οδηγούσε, σύμφωνα με τη γερμανική θεώρηση, στην αύξηση των ροών. Επιπλέον, θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την παρουσία τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων, που ήδη δραστηριοποιούνται στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, όλες οι συμμετέχουσες πλευρές στη Διάσκεψη για τη Λιβύη έχουν ήδη συμφωνήσει στο ψήφισμα τριών σημείων για την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχουν κηρύξει τα Ηνωμένα Έθνη

Γιατί η Ελληνική εξωτερική πολιτική απέτυχε;

Οι λόγοι είναι πολλοί και σημαντικοί ωστόσο το επικοινωνιακό team της ΝΔ κάνει καλά την δουλειά του δημιουργώντας αντιπερισπασμούς στην κοινή γνώμη όπως η ΠτΔ, Το Κουκάκι και τελευταία, ο Χάφταρ.

  • Η δεδομένη υποστήριξη εν λευκώ σε ό,τι πει ο Πρόεδρος Τραμπ και οι Η.Π.Α
  • Η έλλειψη “γέφυρων” επικοινωνίας με την Ε.Ε στην οποία όχι μόνο θα έπρεπε απο την πρώτη στιγμή να αποτανθούμε αλλά εκ των πραγμάτων την θυμόμαστε πάντα τελευταία.
  • Η έλλειψη δικλείδων ασφαλείας σε διπλωματικό επίπεδο αφού η δεδομένη “υποταγή” στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έφερε την Ελλάδα στην δυσχερή θέση να μην μπορεί να έχει “ανοιχτή την πόρτα” της διπλωματίας με χώρες όπως π.χ η Ρωσία.
  • Η επίσκεψη Χάφταρ παρουσιάζεται ως επιτυχία απο τα ΜΜΕ μα είναι όντως ενας στρατάρχης που “ελπίζουμε” να κερδίσει τον πόλεμο και τότε να είμαστε σε θέση ισχύος εμείς. (Με το “ελπίζω” εγκαινιάζουμε την πολιτική της “ρουλέτας” στο διεθνές προσκήνιο)
  • Η απουσία εθνικής στρατηγικής στο “χαρτί” ενεργειακό στο Αιγαίο.
  • Η επιλογή ανίσχυρων συμμάχων στην ΝΑ Μεσόγειο αφου υπενθυμίζουμε πως ακόμα η Aίγυπτος δεν έχει συμφωνήσει επίσημα για την δημιουργία του πολύτρανου EASTMED .

Η συνέχεια θα δοθεί στις οθόνες σας , τα ραδιόφωνα και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αφου όπως φαίνεται έχουμε μια “μάχη” μεταξύ της πραγματικής είδησης και της επικοινωνιακής τακτικής μιας εγχώριας κυβέρνησης. Της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γαβρής Άγγελος

THE SOCIALIST

Advertisement