Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Αντώνης Σαουλίδης – Το ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει ξανά και μαζί με αυτό μεγαλώνουν οι ευθύνες όλων μας.

Published

on

Μια εφ’ολης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε  στον Άγγελο Γαβρή ,το  νέο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μέλος της ΚΠΕ και πολιτευτής στην Α Θεσσαλονίκης, Αντώνης Σαουλίδης. 

Ο κύριος Σαουλίδης, τοποθετήθηκε επί παντός επιστητού για ζητήματα που αφορούν το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και κατέθεσε προτάσεις ουσίας σχετικά με την τόνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ενώ παράλληλα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μέσος εργαζόμενος πολίτης στην Θεσσαλονίκη τονίζοντας την ανάγκη για μέτρα κοινωνικής πολιτικής που στόχο θα έχουν την ουσιαστική υποστήριξη των λαϊκών στρωμάτων.

 

Διαβάστε την συνέντευξη του Αντώνη Σαουλίδη στον Άγγελο Γαβρή και το “THE SOCIALIST” 

 • Κύριε Σαουλίδη, βρισκόμαστε στην αρχή του Καλοκαιριού, κι όμως, η εντύπωση που δημιουργείται στην κοινωνία δείχνει πως διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, «ετοιμοπόλεμο» με τις οργανωτικές του  διεργασίες να έχουν ολοκληρωθεί και εσείς να αποτελείτε μέρος του «πυρήνα» της Ανανέωσης – Του συνθήματος της νέας εποχής για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974, είμαστε ξανά σε θέση να μιλάμε για μια νέα πολιτική αλλαγή, μια πολιτική ανατροπή που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος.

Οφείλουμε υπό τις σημερινές συνθήκες  να φέρουμε στο προσκήνιο τις θέσεις και προτάσεις μας που μέσω της συναίνεσης, της σύνεσης και της συμφωνίας να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία το πού βρισκόμαστε ως χώρα, τι θέλουμε να κάνουμε, ποιες είναι οι προτεραιότητές μας και φυσικά ποιο αποτέλεσμα θέλουμε, όσον αφορά στα θέματα Δημοκρατίας, θεσμών, λύσεων και πρακτικών που θα πάνε τη χώρα μπροστά και δεν θα την καθηλώνουν σε ένα μίζερο παρόν.

Περάσαμε μέσα από τις συμπληγάδες της χρεοκοπίας που άλλοι προκάλεσαν, αντέξαμε ως παράταξη την λαίλαπα του λαϊκισμού που στόχο είχε αποκλειστικά την “εξαφάνιση” του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπολόγισαν όμως ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό κόμμα.

Advertisement

Δεν υπολόγισαν ότι ακόμη και σήμερα, είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ αυτές που μνημονεύονται από τον ελληνικό λαό ως οι καλύτερες της Μεταπολίτευσης.

Είναι οι δικές μας κυβερνήσεις που συνδέονται με κάθε μεγάλη αλλαγή, νίκη και κατάκτηση για τους Έλληνες και αυτό δεν μπορεί να παραγραφεί.

Οι μεν, ενώ χρεοκόπησαν τη χώρα δανειζόμενοι ένα δις την εβδομάδα, εμφανίζονται σήμερα ως δύναμη ευθύνης – κάνουν σχεδόν τα ίδια με άλλο περιτύλιγμα. Οι δε ασχημονούσαν στις πλατείες και στις διαμαρτυρίες κατά του ΠΑ.ΣΟ.Κ το πρωί και το βράδυ ήθελαν πολύ να του μοιάσουν.

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη αρχηγό, προχωράμε ΜΑΖΙ μπροστά στα μικρά και μεγάλα “ραντεβού” με την ιστορία διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο, ελπιδοφόρο, μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

 • Μπορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, να διεκδικήσει «στα ίσα» την διακυβέρνηση της χώρας και να φέρει την ουσιαστική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών; Αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις; Πώς απαντάτε στην ερώτηση «με ποιους θα κυβερνήσετε;»

Η απάντηση σε όσους «καλοθελητές» ρωτάνε «εναγωνίως» με ποιους θα κυβερνήσουμε, η απάντηση έχει δοθεί τόσο από τον Πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη όσο και πολύ πρόσφατα από τον νέο μας Γραμματέα, τον Αντρέα Σπυρόπουλο. Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις για την δημιουργία ενός κορμού σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας.

Προτάσεις  που θα τις κρίνει ο ελληνικός λαός. Ένας λαός που δεν αντέχει άλλο το τεχνητό δίπολο Μητσοτάκη-Τσίπρα για αυτό λέμε κι εμείς πως το ΠΑΣΟΚ έχει θέσεις, έχει προτάσεις και πάνω από όλα, έχει πολιτική ιδεολογία και στέκεται αξιακά απέναντι στα γεγονότα κοιτώντας κατάματα την Ελληνίδα και τον Έλληνα.

Για να πετύχουμε όμως τους στόχους μας, την αλλαγή πολιτικών συσχετισμών και την διεκδίκηση της διακυβέρνησης του τόπου πρέπει να πούμε αλήθειες στον ελληνικό λαό και να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος.

Αλήθεια 1η : Πρέπει οι εθνικοί πόροι να κατευθυνθούν σε άλλους στόχους, με διαφορετικές προτεραιότητες.

Advertisement

Επένδυση και λιγότερη κατανάλωση.

Νέες γενιές μπροστά – ανατροπή του ηλικιακού status quo

Υποδομές και δομές και μετά επιδόματα.

Αλήθεια  : Εδώ και τώρα δημογραφική πολιτική αλλιώς το 2050 θα είμαστε 8 εκατομμύρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αλήθεια 3η : Αλλαγές στο Κράτος και στη Δημόσια Διοίκηση.

Δεν μπορούμε με το κράτος του 1990 να πάμε στον 21ο αιώνα.

Αλήθεια 4η: Στοχευμένο κοινωνικό κράτος που να βοηθά όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι όσους είναι καλύτερα ενταγμένοι στο σύστημα.

Advertisement

Άνεργοι, μονογονεϊκές, άνεργοι προ συνταξιοδότησης, ελεύθεροι επαγγελματίες, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι – αυτοί είναι οι μη προνομιούχοι του 21ου αιώνα.

Αλήθεια 5η : Κόμμα θεσμικό, σοβαρό, ανοιχτό. Κόμμα με διαδικασίες, γειωμένο στην πραγματική ζωή πραγματικών ανθρώπων.

Κόμμα που θα σκύψει ξανά πάνω στα πραγματικά προβλήματα.

Που θα δημιουργήσει ξανά ερείσματα στη νέα γενιά και στα αστικά κέντρα – όχι μόνο σε ηλικίες μεγαλύτερες και στην περιφέρεια.

Αλήθεια 6η : Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα για ένα απλό λόγο.

 

 • Η Θεσσαλονίκη, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως «η πόλη των Υποσχέσεων» η πόλη που κάθε χρόνο , ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει ανάπτυξη και εν τέλει, η πόλη «στενάζει» υπό τον «πέλεκυ» της ακρίβειας και του πληθωρισμού με το μετρό της Θεσσαλονίκης να γίνεται – δικαίως- «ανέκδοτο» μεταξύ αστεϊσμών και σοβαρότητας.

Κάθε χρόνο στην Αθήνα προστίθεται ένα μετρό Θεσσαλονίκης, αυτό τα λέει όλα.

Εσχάτως, μετά την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, βλέπουμε να ανοίγει ξανά το χάσμα, βλέπουμε ξανά να συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα οι πόροι, οι υποδομές και οι χρόνοι υλοποίησης να είναι μονίμως διαφορετικοί.

Advertisement

Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης ο μέσος εργαζόμενος:

-αμείβεται με λίγα χρήματα (αν δεν είναι άνεργος),

-για τις μετακινήσεις του δεν υπάρχουν επιλογές παρά μόνον ένας απαξιωμένος από την κυβέρνηση ΟΑΣΘ και καθημερινή κυκλοφοριακή συμφόρηση,

-ζει σε ένα αστικό περιβάλλον με την μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο

-και μέσα σε όλα αυτά ακούει υπερδεκαετείς πληθωριστικές υποσχέσεις για τις υποδομές της πόλης.

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, μια περιοχή μεροκαματιάρηδων και μη προνομιούχων, οι λογαριασμοί ρεύματος είναι πολύ παραπάνω από τα 600 ευρώ που θέλει να δώσει ο κ. Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών οφείλουν να αντιληφθούν τον ρόλο του ΟΑΣΘ, το μοναδικού ΜΜΜ στη Θεσσαλονίκη εν έτει 2022. Δεν μπορούν εκατοντάδες εργαζόμενοι αλλά και το επιβατικό κοινό, την εποχή της απόλυτης ακρίβειας και της μείωσης της καταναλωτικής δύναμης, να ταλαιπωρούνται και να γίνονται όμηροι στο γαϊτανάκι ορισμένων. Να δοθεί λύση τώρα.

Advertisement

 

 • Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός τονίζουν πως η ΝΔ έχει πάρει «Γενναία μέτρα» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η οικονομία. Πως απαντάτε σε αυτά; Είναι επαρκή τα μέτρα για να ανακουφιστεί ο λαός;

Η Κυβέρνηση της ΝΔ απλά δεν ενδιαφέρεται και δεν θέλει να δώσει διέξοδο στα λαϊκά στρώματα.

Η διαμόρφωση ενός περισσότερο φιλικού περιβάλλοντος περνά μέσα από συγκεκριμένα μέτρα :

 1. Κατάργηση φόρων που επιβλήθηκαν «προσωρινά» όπως για παράδειγμα ο  ΕΝΦΙΑ για τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα ή  το τέλος επιτηδεύματος. Για να μπορέσει να ελπίσει σε ανάκαμψη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι παραπάνω από αναγκαία η περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων , της προκαταβολής φόρου και η επαναδιαπραγμάτευση με την Πολιτεία για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα ευνοεί τις συνθήκες για ανάπτυξη και πρόοδο.
 2. Εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος με άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και πολίτες.
 3. Λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων». Είναι πολύ σημαντικό εδώ να σημειωθεί πως οι τράπεζες για να προστατευθούν έχουν ήδη υπό την ομπρέλα της πολιτείας πραγματοποιήσει ανακεφαλαιοποιήσεις με επιτυχία χωρίς αυτό να «επιστρέφει» στην αγορά και την κοινωνία.
 4. Πλάνο για βελτίωση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζες πρέπει επιτέλους να κάνουν ουσιαστικά βήματα για την παροχή ρευστότητας και την υλοποίηση επενδύσεων, γεγονός στο οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να συντελέσει η ορθή και στοχευμένη διάχυση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε όλο το φάσμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς.
 5. Ενεργειακό κόστος – σημαντική η πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη για την επιβολή «πλαφόν» στην τιμή της λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς μια μείωση του ενεργειακού κόστους στην βιομηχανία θα σήμαινε αυτόματα την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά άρα στην «τσέπη» των καταναλωτών.
 6. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που ήδη είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο ενθαρρύνοντας την αδήλωτη εργασία και την απόκρυψη φορολογητέων εισοδημάτων  πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα   διότι η εισφοροδοτική και η φοροδοτική δυνατότητα των επιχειρήσεων έχει πλέον εξαντληθεί!

 

 • Κλείνοντας, κύριε Σαουλίδη, είστε ο πρώτος Θεσσαλονικιός σε σταυρούς στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο και λίγες ημέρες μετά την εκλογή σας στην ΚΠΕ, ήρθε η πρόταση του Προέδρου για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και το όνομά σας ήταν ψηλά στις προτάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

 

Δεν είναι ένα απλό ευχαριστώ σε όλους  για την εκλογή μου στο Πολιτικό Συμβούλιο, είναι μια δέσμευση ότι ο αγώνας για να δυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη θα είναι καθημερινός.

Πυξίδα μας είναι η ενότητα, η ανανέωση και η αυτόνομη πολιτική μας πορεία.

Θα είμαστε παρόντες στις γειτονιές, σε κάθε δήμο, σε κάθε περιφέρεια, στους χώρους εργασίας, στους επιστημονικούς συλλόγους.

Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη για την πρότασή του να συμμετέχω στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για την στήριξή τους.

Το ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει ξανά και μαζί με αυτό μεγαλώνουν οι ευθύνες όλων μας.

Advertisement

Είμαστε εδώ για να δώσουμε τον εαυτό μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σηκώσουμε ψηλά τον ήλιο!