Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Γιώργος Τσούμας: “Η κοινωνία έχει κουραστεί από τις ανούσιες κοκορομαχίες και τα εκβιαστικά διλήμματα τύπου “ή μαζί μας ή εναντίον μας”

Published

on

Σε μια “εφ’όλης της ύλης” συνέντευξη, ο Συντονιστής του Δικτύου της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Τσούμας, μίλησε στον Άγγελο Γαβρή για το Δίκτυο, την Νεολαία, την βία και την καταστολή στην κοινωνία, την Παιδεία και μοιράστηκε το δικό του όραμα για ένα αύριο της κοινωνικής δικαιοσύνης, των διεκδικήσεων, της ισότητας και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναλυτικά η Συνέντευξη του Γιώργου Τσούμα: 

 

  • Θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην στήλη των συνεντεύξεων του “The Socialist” αγαπητέ Γιώργο. Ως εισαγωγή, θα ήθελα να μας μιλήσεις για σενα, ένα “Who Is Who” του Συντονιστή του Δικτύου Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής: 

Κύριε Γαβρή, σας ευχαριστώ πολύ. Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύω πολύ στις πολιτικές παρέες, στις ομάδες, στην συλλογική δουλειά οπότε νιώθω κάπως άβολα να μιλώ για τον εαυτό μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ναύπακτο, μια περιοχή της ελληνικής περιφέρειας, γεγονός που με βοήθησε να αντιληφθώ από πολύ μικρή ηλικία της την σημασία της καταπολέμησης των ανισοτήτων και της δημιουργίας ενός πλαισίου ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων που θα αίρει γεωγραφικούς περιορισμούς. Εκεί εντοπίζεται το πρώτο ενδιαφέρον για την πολιτική, που εξελίχθηκε σε μια μεγάλη αγάπη καθώς συνειδητοποίησα ότι αποτελεί τον μόνο τρόπο προστασίας και βελτίωσης της ζωής των αδυνάτων.  Σπούδασα στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του Βόλου απ’ όπου αποφοίτησα το 2016 ως Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Γοητεύτηκα από τον φοιτητικό συνδικαλισμό ως μέσο διεκδίκησης, συνεργασίας και διαμόρφωσης μιας καλύτερης κοινωνίας και τον υπηρέτησα με πάθος. Πλέον, συνεχίζω τις σπουδές μου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Πολεοδομία-Χωροταξία” του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και παράλληλα δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στο τομέα της εστίασης και του τουρισμού.

Πιστεύω σθεναρά στη ενίσχυση της Δημοκρατίας, στην αμφισβήτηση κάθε δόγματος, στο άνοιγμα των δομών, των δεδομένων και των θεσμών ως δομικά στοιχεία του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα.

Με αυτές τις αξίες θα πορευτούμε με την κοινωνία στις μάχες του μέλλοντος και πιστεύω ακράδαντα πως θα τις κερδίσουμε. 

  • Επί 3 χρόνια, το Κίνημα Αλλαγής, ήταν το μόνο κόμμα στη βουλή που δεν είχε οργανωμένη Νεολαία, επι 3 χρόνια οι διαδικασίες ήταν να αρχίσουν και όταν εν τέλει όντως, προγραμματίστηκαν, μας “πρόλαβε” η πανδημία, ποιά ήταν η σκέψη σου όταν σου ζητήθηκε να γίνεις συντονιστής της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής; Πως έγινε η προσέγγιση αυτή;

Το Δίκτυο Νέας Γενιάς αποτελεί μια δομή ανοιχτού και συνεχούς πολιτικού διαλόγου και διαβούλευσης που έχει στόχο να να προωθήσει μια πολιτική ατζέντα που θα δίνει απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής.  Αυτό, εκτιμώ, είναι απαραίτητο να γίνει με όρους του αύριο. Οφείλουμε, λοιπόν, να συναντήσουμε και να διαμορφώσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν τις νέες και τους νέους της χώρας συμμέτοχους στις εξελίξεις. Οι νέες δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και ο διασυνδεδεμένος κόσμος καταργούν γεωγραφικά σύνορα, σπάνε ιεραρχικές δομές, ενώνουν ιδέες, ενισχύουν την αναζήτηση κοινών τόπων και στόχων.

Είναι στοίχημα του Δικτύου Νέας Γενιάς να διαχειριστούμε αυτές τις νέες δυνατότητες με όρους χειραφέτησης, ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης προκειμένου να μιλήσουμε σε -ει δυνατόν- περισσότερους νέους ανθρώπους.

Αυτή είναι η πρόκληση της προοδευτικής πολιτικής τού αύριο, αυτό είναι και το προσωπικό μου στοίχημα.

  • Σίγουρα, θα υπήρχαν αντιδράσεις στην λογική δημιουργίας μιας νεολαίας με τον τρόπο που συστάθηκε εν μέσω πανδημικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην χώρα. Τι έχεις να πεις σε όσους καταλογίζουν ως “διορισμένή” την νεολαία του κόμματος; 

Η πανδημία επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας και της ζωής μας. Δημιουργεί αποστάσεις, οξύνει ανασφάλειες, διευρύνει ανισότητες και αναδεικνύει θέματα αντιπροσώπευσης.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, πρωταρχική φιλοδοξία του Δικτύου είναι να πείσει την νεολαία ότι η πολιτική δεν είναι πεδίο διευθετήσεων και συναλλαγών.

Αποτελεί βασικό μέλημα η σύνδεση και ο διάλογος με όλους εκείνους που έχουν επιλέξει το πολιτικό περιθώριο, που βρίσκονται εκτός εργασιακής και παραγωγικής διαδικασίας, που στέκονται κριτικά απέναντι σε κάθε συλλογικό εγχείρημα και να δουλέψουμε μαζί τους για να αποδείξουμε ότι η πολιτική είναι κομμάτι της λύσης και όχι ένα ακόμη πρόβλημα.

Είναι η συμμετοχή που ενισχύει τη Δημοκρατία, είναι η συμμετοχή που σπάει κλειστά συστήματα και απελευθερώνει δυνάμεις από το σφιχτό έλεγχο της εξουσίας, είναι η συμμετοχή που δίνει προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, είναι η συμμετοχή που δυναμώνει τις φωνές μας, χωρίς αποκλεισμούς και αστερίσκους. Αυτή είναι η λογική του Δικτύου Νέας Γενιάς και με αυτή θα πορευτούμε.

  • Πρόσφατα, παρουσιάστηκε η ομάδα εργασίας του Δικτύου της Νέας Γενιάς αποτελούμενη από 6 υπό-ομάδες που κάθε μια έχει υπ’ευθύνη της έναν, ας τον πούμε για να γίνει κατανοητός σε όλους, “τομέα”. Πως επιλέχθηκε η ομάδα αυτή, πως οι θεματικές; 

Στην δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε πρέπει να τολμήσουμε, να αμφισβητήσουμε, να χτίσουμε γέφυρες αλλά και να συγκρουστούμε, ακόμη και με τον πολιτικό μας εαυτό. Οφείλουμε να θέσουμε προτεραιότητες και να μιλήσουμε για το πως φανταζόμαστε την ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία στην Ελλάδα και τον κόσμο το 2030, για τις αδικίες που περικλείονται στις ανισότητες κάθε μορφής και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν.

Να μιλήσουμε για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική και τη σημασία της θεσμικής επανάστασης στην οικοδόμηση μιας καλύτερης δημοκρατίας. Να συζητήσουμε τα ζητήματα της Παιδείας, ιδιαίτερα σε μια φορτισμένη και κρίσιμη συγκυρία όπως η παρούσα, προσπερνώντας τις σημερινές καθετοποιημένες δομές εκπαίδευσης με στόχευση ένα διαφορετικό, ριζοσπαστικό, καινοτόμο σύστημα παιδείας και διαρκούς εξέλιξης. Να αναλογιστούμε την αξία της ανοιχτής κοινωνίας, της ισότητας των φύλων, της συμπερίληψης και της άρσης των κοινωνικών εμποδίων για όλους και όλες. Να παρουσιάσουμε ένα νέο συνολικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας με προτεραιότητα τους λιγότερο ισχυρούς και να ορίσουμε την προστασία τους περιβάλλοντος ως την σημαντικότερη μάχη της γενιάς μας.

Αυτό είναι το κάλεσμα που έκανε το Δίκτυο Νέας Γενιάς, ένα κάλεσμα πολιτικό και ειλικρινές, όχι εφήμερο, υποκριτικό και ιδιοτελές. Δεν θα επιλέξουμε τα εύκολα λόγια αλλά τις δύσκολες μάχες, υπηρετώντας αξίες και αρχές. Και αυτοί και αυτές που επέλεξαν να συμπορευθούν ήδη ή πρόκειται να συμπορευθούν στο μέλλον μαζί μας, έχουν πλήρη συνείδηση τι πάμε να κάνουμε, γιατί το κάνουμε και ποιους θέλουμε να υπερασπιστούμε. Δεν φοβόμαστε μη χάσουμε κάτι διότι ως γενιά δεν μας έμεινε τίποτα. Εξάλλου, οι μόνες χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δόθηκαν ποτέ.

  • Τα φαινόμενα βίας και καταστολής από την ΕΛ.ΑΣ με την πολιτική “επίβλεψη” της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, οδηγούν σε μια μακρά περίοδο κοινωνικής έντασης. Πρόσφατα, στη Νέα Σμύρνη, μάλιστα, είχαμε και τραυματισμό αστυνομικού, ενώ λίγες ημέρες πριν, παρακολουθήσαμε “live” τον ξυλοδαρμού νέου στην πλατεία της περιοχής από αστυνομικούς. Πως τοποθετείται το Δίκτυο της Νέας Γενιάς; 

Τα φαινόμενα βίας και καταστολής έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας μας και προφανώς η καταδίκη τους πρέπει να επαναλαμβάνεται ακούραστα. Όμως το ζητούμενο στην πολιτική είναι να προβλέπεις και να αποτρέπεις. Και όλα αυτά που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα θα μπορούσαν να αποτραπούν. Δεν είναι μόνο η πρωτοφανής επιθετικότητα των αστυνομικών σωμάτων στις διαδηλώσεις, είναι και η απρόκλητες επιθέσεις σε πολίτες με πρόσχημα της τήρηση των μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι η συνεχής στοχοποίηση και οι μειωτικές αναφορές κατά των νέων ανθρώπων και ο στιγματισμός τους για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Έτσι, ο συνδυασμός ασυδοσίας της κρατικής βίας, της κατευθυνόμενης παραπληροφόρησης των πολιτών, της παραβίασης προσωπικών δεδομένων από κυβερνητικούς βουλευτές και η απροθυμία ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για όσα γίνονται διαχέεται στην ατμόσφαιρα, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα και πυροδοτεί νεανικές εντάσεις, νέες εστίες διαμαρτυρίας και αυτονόητες κοινωνικές αντιδράσεις.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ως μόνη λύση σε κάθε πρόβλημα την καταστολή, δημιουργώντας ένα τεχνητό μέτωπο σύγκρουσης, διχασμού και πόλωσης, αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Αν απομακρυνθούμε μάλιστα λίγο από τους ιδεολογικούς βερμπαλισμούς, τους άνευ περιεχομένου συμψηφισμούς και τις συγκρούσεις εντυπώσεων, θα δούμε μια κοινωνία χωρίς συνοχή, χωρίς όρεξη και όραμα, με διαρκή υποχώρηση του κράτους δικαίου και του επιπέδου ζωής, μια κοινωνία εγκλωβισμένη. Η κατάρρευση είναι προ των πυλών και όποιος νομίζει ότι μπορεί να την αντιμετωπίσει με καταστολή, πλανάται πλάνην οικτράν.

Advertisement

 

  • ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ “δυναμιτίζουν” το πολιτικό σκηνικό με δηλώσεις εκατέρωθεν, το Κίνημα Αλλαγής μένει μόνο να φωνάζει για “ηρεμία”, πως αξιολογείς αυτή την στάση; Την τελευταία φορά που η παράταξη φώναζε για “ηρεμία” ήταν την περίοδο της “Εθνικής σωτηρίας” και των Μνημονίων, με τα γνωστά, μονοψήφια (σε επίπεδο ποσοστών) αποτελέσματα.

Κύριε Γαβρή, το σκηνικό έντασης που διαμορφώνεται συνειδητά από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί από τη μια πλευρά ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής και από την άλλη δείχνει το σκληρό πολιτικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απο τη μια πλευρά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλύπτει την αδυναμία και την  αναποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης,  το κρυφτό πίσω από την ανάληψη πολιτικής ευθύνης για μια σειρά από γεγονότα μέσα από την επίκλυση του δόγματος “νόμος και τάξη”, που επί της ουσίας εφαρμόζεται μόνο στους μη έχοντες εξουσία, επιβαρύνοντας μια ήδη κουρασμένη από τον εγκλεισμό κοινωνία.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον απροκάλυπτο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει δεσμευμένος σε παραδοξότητες και θεατρινισμούς, που προσπαθεί να καπελώσει ότι κινείται,  με μια βαθιά υποκριτική στάση που υποδαυλίζει τις υγιείς κοινωνικές αντιδράσεις παραμένοντας σε απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και του τόπου.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επιλέξει να προσπεράσει αυτή τη  ψευδεπίγραφη  πραγματικότητα. Η κοινωνία έχει κουραστεί από τις ανούσιες κοκορομαχίες και τα εκβιαστικά διλήμματα τύπου “ή μαζί μας ή εναντίον μας” και το Κίνημα Αλλαγής θα είναι εκεί να μιλήσει, να φωνάξει για την διογκώμενη αδικία, να δηλώσει παρόν και να παραμερίσει μαζί με την κοινωνία αυτές τις μίζερες ιδέες.  Θέλουμε να απαντήσουμε στην αγωνία των ανθρώπων που αναρωτιούνται πόσες και πόσοι θα είναι όρθιοι σωματικά, οικονομικά, ψυχολογικά μετά το τέλος της πανδημίας για να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση της χώρας, για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, για να οδηγηθούμε στην επόμενη μέρα με σχέδιο, ετοιμότητα και όραμα. Όσοι επενδύουν σε διχαστικά διλήμματα σφάλλουν, δεν έχουν μετρήσει σωστά την ελληνική κοινωνία και αυτό θα αποτυπωθεί στις επόμενες εκλογές.

  • Να περιμένουμε συνέδριο Νεολαίας μετά το τέλος της πανδημίας; Και κάτι επίσης σημαντικό, με την φοιτητώσα νεολαία θα υπάρχει επαφή του Δικτύου; 

Το Δίκτυο Νέας Γενιάς θα αποτελέσει ένα μεγάλο νεανικό μωσαϊκό που θα περικλείει τις αφηγήσεις, το όραμα και τις προτάσεις των νέων για μία προοδευτική και ανοιχτή κοινωνία.

Η διαρκής διαβούλευση που ξεκινάμε μέσω της λειτουργίας του δικτύου στοχεύει να αφουγκραστεί τι έχουν να πουν οι νέες και οι νέοι του χώρου μας, να αναδείξει τις προτάσεις τους δομημένα σε ένα πλαίσιο πολιτικής που θα κατευθύνει τη δράση μας ως προς τις ανάγκες των νέων και να αναδείξει όλες αυτές τις επιμέρους φωνές δυναμικά και στοχευμένα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η γενιά μας δεν βιώνει κρίση για πρώτη φορά. Γαλουχήθηκε, ενηλικιώθηκε και επιχείρησε τα πρώτα της βήματα αυτονομίας σε ένα περιβάλλον φορτισμένο με παθογένεια, κοινωνική κόπωση και δυσκολίες.

Σε αυτό το περιβάλλον καλείται να ανταπεξέλθει και να στήσει τη δική της ιστορία, βγαίνοντας από το πολιτικό περιθώριο. Μια ιστορία αμφισβήτησης, γόνιμης αντιπαράθεσης με ότι κρατάει τη χώρα αγκυλωμένο στις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας της και ανάδειξης των νέων στόχων του προοδευτικού κινήματος μέσα από τη δραστηριοποίηση της και σε οργανωμένες δομές που θα προκύψουν δημοκρατικά όταν αυτό επιτραπεί από τις συνθήκες. Το κάλεσμα είναι ανοιχτό και αφορά όλους και πιστεύω ότι σε αυτό το ραντεβού με την ιστορία, θα υπάρξει συνέπεια και ανταπόκριση ανάλογη της σημασίας του.

 

  • Τέλος, θα ήθελα το σχόλιό σου για την κατάσταση στην Παιδεία και την αύξηση του φαινομένου της αστυνομοκρατίας σε όλη την κοινωνία…

Συνηθίζω να αναφέρω πως η δημόσια παιδεία είναι ο πλούτος των φτωχών, το όχημα εξόδου από την αξιακή, οικονομική, κοινωνική κρίση της εποχής μας.

Η πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια παιδεία είναι αυτή που εξασφαλίζει την ισότητα στις ευκαιρίες, την προοδευτική κοινωνική κινητικότητα, τη διαγενεακή δικαιοσύνη απέναντι στα κλειστά συστήματα των ελίτ και στα επίπλαστα κληρονομικά δικαιώματα τους.

Advertisement

Είναι η παιδεία που οδηγεί σε εξέλιξη, που ορίζει το αξιακό πλαίσιο, καλλιεργεί την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό, την συνεργατικότητα, τη διαφορετικά, την αγωνιστική στάση ζωής, την πεποίθηση μας ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο από το παρόν.

Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε να αποδεχόμαστε η συζήτηση να αρχίζει και να τελειώνει σε αιώνιους φοιτητές, σε βάσεις του τρία και σε άσυλα ανομίας όπως επιχειρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η δημόσια παιδεία δεν χρειάζεται άλλες αποσπασματικές ρυθμίσεις και παλινωδίες, χρειάζεται όραμα, σοβαρότητα και σκληρή δουλειά, είναι το πεδίο πολιτικής που θα ορίσει την προοπτική της χώρας. Δεν θα γίνουμε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες, μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα.