Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Κώστας Αρβανίτης – “Ή προχωράμε όλοι μαζί με πραγματική ενότητα ή επιτρέπουμε στο καθεστώς να είναι στα πράγματα και για τα επόμενα πενήντα χρόνια.”

Published

on

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Καραγεωργίου ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left, μέλους της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστας Αρβανίτης.

“Η οργάνωση του Κόμματος, καθώς και η διατύπωση σαφούς πολιτικού προσανατολισμού έπρεπε να είχε ξεκινήσει άμεσα. Δεν μπορεί το Κόμμα να συνεχίζει σε κατάσταση πένθους και αναμονής.” ανέφερε ο κ.Αρβανίτης και τόνισε χαρακτηριστικά πως “Πρόεδρο εκλέξαμε, δεν επιλέξαμε κόμμα. Όποιος θέτει ζήτημα ταυτότητας του Κόμματος είναι εκτός πραγματικότητας.”

Παράλληλα ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών λέγοντας πως “η κυβέρνηση συνεχίζει σε έναν πολύ επικίνδυνο κατήφορο για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Η πρόσφατη ιστορία της αλλαγής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΑΕ είναι συνέχεια μιας συγκεκριμένης πολιτικής που ασκεί εδώ και 4,5 χρόνια.”

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

1) Μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές διαδικασίες που είναι το διακύβευμα για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Διατρέχει κίνδυνο η ενότητα του χώρου;

Η οργάνωση του Κόμματος, καθώς και η διατύπωση σαφούς πολιτικού προσανατολισμού έπρεπε να είχε ξεκινήσει άμεσα. Δεν μπορεί το Κόμμα να συνεχίζει σε κατάσταση πένθους και αναμονής. Τα μέλη και η βάση, με διάφανες διαδικασίες, επέλεξαν και εξέλεξαν τον Στέφανο Κασσελάκη Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρόεδρο εκλέξαμε, δεν επιλέξαμε κόμμα. Όποιος θέτει ζήτημα ταυτότητας του Κόμματος είναι εκτός πραγματικότητας.

Σε ότι αφορά στην ενότητα, το βάρος και η κυρίαρχη ευθύνη πέφτει καταρχήν στην ηγεσία. Πώς συνθέτει, πώς ενώνει, πώς προχωρά. Από την άλλη, αν δεν κυριαρχήσει η σοβαρότητα και η ιστορική ευθύνη των στελεχών, τότε  ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία.

Advertisement

Ή προχωράμε όλοι μαζί με πραγματική ενότητα, χωρίς αστερίσκους, ή επιτρέπουμε στο καθεστώς να είναι στα πράγματα και για τα επόμενα πενήντα χρόνια .

2) Ποιες αλλαγές θεωρείτε ότι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έτσι ώστε να επανέλθει και πάλι σε τροχιά διακυβέρνησης; 

Να έχει ενιαία φωνή, να έχει απόλυτη ταύτιση της ιδεολογικής ταυτότητάς του με τον πολιτικό και προγραμματικό του λόγο, και βεβαίως να έχει γείωση στην κοινωνία, στους συλλόγους, στα κινήματα, στις δράσεις. Να είναι συγκεκριμένος και ορατός. 

3) Την ώρα που υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις στο ζήτημα των υποκλοπών η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές στις συνθέσεις των Δ.Σ των Ανεξάρτητων Αρχών. Πως κρίνετε αυτές τις ενέργειες και τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των αρχών;

Η κυβέρνηση συνεχίζει σε έναν πολύ επικίνδυνο κατήφορο για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Η πρόσφατη ιστορία της αλλαγής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΑΕ είναι συνέχεια μιας συγκεκριμένης πολιτικής που ασκεί εδώ και 4,5 χρόνια. Νομίζω ότι η κυβέρνηση με τις πολιτικές αυτές βάζει σε μια δύσκολη ιστορικά περίοδο, τη χώρα σε επικίνδυνους δρόμους. Είμαι βέβαιος ότι τα ευρωπαϊκά όργανα θα επιληφθούν της κατάστασης αυτής.

Θυμίζω ότι τον περασμένο Απρίλιο απαντώντας σε ερώτησή μου με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών, για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε βάρος των ανεξάρτητων αρχών και ειδικά σε βάρος της ΑΔΑΕ, αλλά και του επικεφαλής της, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης ο κ. Ρέιντερς, είχε στείλει ένα ασυνήθιστα αυστηρό μήνυμα υπέρ της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας τόσο της ΑΔΑΕ όσο και κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής. 

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κωφεύει στις παρατηρήσεις, αλλά και στις επισημάνσεις των ευρωπαϊκών αρχών κάνοντας τη χώρα από κεντρικό παίκτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιφερειακό και προβληματικό. 

Advertisement

4) Τις προηγούμενες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες μιας σειράς καταστροφών ως αποτέλεσμα έντονων φαινομένων. Ποιες είναι κατά την γνώμη σας οι ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και της Αυτοδιοίκησης;

Καταρχάς η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία κίνηση ουσίας όσον αφορά την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Έχουμε μηδενική ουσιαστικά απορρόφηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικών έργων και δασοπυρόσβεσης. 

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η ευρωομάδα της ΝΔ, με καθοδήγηση από τα κεντρικά του κόμματος, δεν ψήφισε τον Ιούλιο του 2023 στο Ευρωκοινοβούλιο το νόμο για την αποκατάσταση της φύσης που ήταν μια πολύ θετική πρωτοβουλία του κοινοβουλίου για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης .

Όταν λοιπόν έχεις μια κυβέρνηση η οποία θεωρεί ότι όλα γίνονται με απευθείας ανάθεση χωρίς σχεδιασμό, τότε αυτό έρχεται και κλειδώνει με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου έχουμε την κυβέρνηση να καθοδηγεί περιφερειάρχες της ίδιας αντίληψης. 

Όταν ο νικητής της Αττικής, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θεωρείται επιτυχημένος από τα μίντια κατά τη διάρκεια της πανδημίας που είχαμε αναλογικά από τις υψηλότερες ανθρώπινες απώλειες στην Ευρώπη, μιλά και ανακοινώνει, χωρίς σχέδιο και χωρίς προγραμματισμό, ότι θα κηρύξει την Αττική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αυτό σημαίνει -και ίσως πολλοί δεν το έχουν καταλάβει – ότι θα γίνει πάρτι απευθείας αναθέσεων.