ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΑΛ
Συνέντευξη: Παύλος Γερουλάνος – “Να αποκτήσει ο Προοδευτικός χώρος ηγεσία με προοπτική”
To “THE SOCIALIST” , κερδίζοντας το στοίχημα της ισόνομης και δίκαιης παρουσίασης των θέσεων των υποψηφίων για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, παρουσιάζει λίγο πριν την “γραμμή της λήξης” του μαραθώνιου αγώνα που λέγεται “εσωκομματικές εκλογές”, μια σειρά από συνεντεύξεις με ίδιο πλαίσιο ερωτήσεων στους υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατικής Παράταξης
Αναλυτικά η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου στον Δημοσιογράφο Άγγελο Γαβρή και το “THE SOCIALIST:
- Οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής αποτελούν το κορυφαίο πολιτικό γεγονός στην χώρα μας αυτό το διάστημα. Από όλα τα κόμματα και πολίτες κάθε ιδεολογίας παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ποιο είναι το διακυβευμα των εκλογών;
Αν θα αποκτήσει ο προοδευτικός χώρος ηγεσία με προοπτική. Προοπτική για να νικήσουμε πολιτικά πρώτα τον ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα εκλογικά τη Ν.Δ. και να προσφέρουμε στη χώρα πραγματική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Ηγεσία με προοπτική σημαίνει να διαθέτει 3+1 πράγματα: πολιτική σκέψη, γνώση της αγοράς, ικανότητα διοίκησης και πεποίθηση ενότητας για να μπορεί να την εμπνεύσει. Αυτά φέρνει η υποψηφιότητά μου.
- Η επόμενη μέρα του Κινήματος Αλλαγής σηματοδοτεί εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας, η “μάχη” του ιδεολογικού προσήμου είναι η “μάχη” του σύγχρονου “Κέντρου” με την “κεντροαριστερά”, εσείς, που τοποθετείτε το Κίνημα Αλλαγής στην επόμενη μέρα σε ενδεχόμενη εκλογή σας ως Πρόεδρος;
Στο χώρο του σοσιαλισμού, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της οικολογίας. Στο χώρο που αναγνωρίζει ότι το σύστημα της χώρας μας, το βασικό της πρόβλημα, είναι χρεοκοπημένο γιατί συγκεντρώνει συνεχώς εξουσία και πλούτο στα χέρια λίγων και θέλει να το ανατρέψει. Στο χώρο που θέλει να εμπιστευτούμε εξουσία και πλούτο στα χέρια πολλών.
Πιστέψτε με αυτή είναι η βασική αγωνία της μεσαίας τάξης και των λαϊκών στρωμάτων με τα οποία θέλουμε να επανασυνδεθούμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στην πολιτική για να προτείνουμε λύσεις στις αγωνίες που καθιστούν έναν ολόκληρο λαό δέσμιο, να νιώθει ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει, δεν μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον, ότι δεν μπορεί να επιβιώσει συχνά.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραδοσιακά, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα από την εποχή του Ευάγγελου Βενιζέλου που πίστεψε ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να μεγαλουργήσει.
Αυτή είναι μια μοναδική παρακαταθήκη που έχει ακουμπήσει την Ελληνίδα και τον Έλληνα βαθιά: ότι είμαστε στην πλευρά των πολλών και όχι των λίγων και εκλεκτών. Αυτός πρέπει να είναι ο κοινός μας παρονομαστής και έτσι θα πορευτούμε στην επόμενη μέρα.
- 100 πρώτες μέρες. Τι θα αλλάζατε στο Κίνημα Αλλαγής τις πρώτες μέρες σε ενδεχόμενη νίκη σας στις εσωκομματικές εκλογές;
Άμεση επανασύνδεση της παράταξης με την πολύπαθη και προοδευτική μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να κινητοποιήσουμε και να φέρουμε κοντά μας τα άξια στελέχη του χώρου μας που παραμένουν αδρανοποιημένα.
Αυτή είναι η προτεραιότητα μου. Να εκφράσουμε ξανά τους ανθρώπους της δημιουργίας, της εργασίας, τους αγρότες, τους νέους επιστήμονες, έχοντας προηγουμένως διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ως χώρος για να τους αξιοποιήσουμε και να κάνουμε τη συμμετοχή τους να μετρά.
Το πρώτο πράγμα που θα κάνω θα είναι να εκκινήσω τις διαδικασίες για έναν ουσιαστικό, προσυνεδριακό διάλογο, για να μεταφράσουμε τις ιστορικές αξίες και αρχές του ΠΑΣΟΚ, που το ανέδειξαν στην προοδευτική δύναμη του τόπου, σε προτάσεις που να απαντούν στα αιτήματα της σημερινής εποχής.
Και διότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μία σημαντική αλλαγή του καταστατικού, που θα κάνει το κόμμα πιο ανοιχτό στην πράξη.
- Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη και τον κόσμο επιστρέψει, σε περίοδο υγειονομικής κρίσης και με το παγκόσμιο χρέος να βρίσκεται στα ύψη. Πώς θα αντιμετωπίσετε ως παράταξη που στόχο έχει την διακυβέρνηση της χώρας το επόμενο διάστημα, το φλέγον ζήτημα της οικονομίας και της ανεργίας;
Κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται μία ριζοσπαστική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, με την αποσυγκέντρωση της εξουσίας σε θεσμούς όπως οι ΟΤΑ, τα επιμελητήρια,οι συνεταιρισμοί και τα πανεπιστήμια.
Να τους δώσουμε την ευκαιρία να διαχειριστούν περιφερειακά προγράμματα και να συνεργαστούν μεταξύ τους, με διαφάνεια και λογοδοσία. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παράξει κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό πλούτο όταν απελευθερώσουμε τις δημιουργικές της δυνάμεις.
Όταν περισσότερες Ελληνίδες και περισσότεροι Έλληνες έχουν πρόσβαση στην εξουσία. Έτσι θα γιατρέψουμε την πληγωμένη ελληνική οικονομία, έτσι θα έρθουν στο προσκήνιο νέες δυνάμεις, έτσι θα γίνει δίκαιη ανακατανομή του πλούτου και να οδηγηθούμε σε μια περίοδο προόδου και ανάπτυξης της χώρας.
Αν συνεχίσουμε στο ίδιο παρωχημένο μοντέλο παραγωγής, θα οδηγηθούμε ξανά σε χρεοκοπία, την οποία όμως θα την πληρώσουν μόνο τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα, αφού οι πλουσιότεροι έχουν διασφαλίσει το κεφάλαιο τους εκτός της χώρας.
- Εθνικά ζητήματα και εξοπλιστικά, ήρθαν ξανά στο φώς της επικαιρότητας με αφορμή τις κινήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο και την ένταση με την Τουρκία καθώς και με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος. Το Κίνημα Αλλαγής, πάντα σε ενδεχόμενο νίκης σας στις εσωκομματικές εκλογές, τι θέση θα κρατήσει σχετικά;
Δεν πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες που βάζει η Τουρκία. Χρειάζεται καθαρή Εθνική γραμμή: η Ελλάδα να είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, να βασίζει την διπλωματία της στο διεθνές δίκαιο και να είναι γέφυρα με τους γειτονικούς λαούς, όχι απλώς σύνορο της Ε.Ε. Χρειαζόμαστε στρατιωτική θωράκιση με βάση τις εισηγήσεις των επιτελείων, και όχι με αποφάσεις του ποδαριού από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Διπλωματική θωράκιση με πρωτοβουλίες σε κάθε ζήτημα το οποίο μας αφορά. Οικονομική θωράκιση, με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο ενεργοποιεί κάθε δημιουργικό κύτταρο σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Να απογειώσουμε αναπτυξιακά τη Θράκη, την Ήπειρο αλλά και κάθε νησί του Αιγαίου. Προτεραιότητά μας οι πολίτες να νιώθουν αυτοπεποίθηση στον τόπο τους.
- Το μήνυμα σας στους πολίτες (ελεύθερο)
Η μεγάλη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι πως δύο εκατομμύρια άνθρωποι τα τελευταία δέκα χρόνια σταμάτησαν να πηγαίνουν να ψηφίσουν στις Εθνικές εκλογές.
Άνθρωποι παραγωγικοί, εργατικοί, που νοιάζονται για τα τοπικά ή τα θεματικά, αλλά δηλώνουν απογοητευμένοι από την κεντρική πολιτική σκηνή, και πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει. Όμως μπορεί να αλλάξει το σύστημα, αρκεί να έχουμε το θάρρος να κάνουμε διαρθρωτικές τομές στο διοικητικό μοντέλο, αρκεί να δείξουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της χώρας μας, αρκεί να δώσουμε τα εργαλεία στους πολίτες να δημιουργήσουν.
Σε αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν θέλω να απευθυνθώ και αυτούς τους ανθρώπους θέλω να εμπνεύσω να επιστρέψουν, για να διεκδικήσουμε μαζί την εξουσία και να την διοχετεύσουμε σε παραγωγικούς θεσμούς της κοινωνίας.