Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Σπύρος Αρνής – “Πιστεύουμε ότι στο τέλος τα νέα θα είναι θετικά για το χώρο της Κεντροαριστεράς”

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνέντευξη στο “The Socialist” παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δ.Διονύσου και Συντονιστής της Τ.Ο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ της περιοχής κ.Σπύρος Αρνής.

Ο κ.Αρνής τοποθετήθηκε για μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας.Αναφερόμενος στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη είπε “Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα που έχει στηθεί αναφέροντας ως «Μέγα και ασυγχώρητο λάθος» το περιστατικό.” καθώς τόνισε ότι “Με αφορμή το Predator βλέπουμε ότι η αδιαφάνεια με την εκτελεστική εξουσία κάθε άλλο παρά δημοκρατικά κινούνται από την τωρινή κυβέρνηση.”

Ο κ.Άρνης σχετικά με το διακύβευμα των επόμενων εκλογών έκανε σαφές ότι “Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητάμε από τους πολίτες να προωθήσουν τι προτάσεις και το σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμά του, ως ισχυρή πολιτική δύναμη που θα βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το τοξικό δίπολο και τις στείρες συγκρούσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να επιλύουν, συσσωρεύουν νέα προβλήματα για τη χώρα.”

Διαβάστε την συνέντευξη του Σπύρου Αρνή :

1.Είδαμε και αυτό το καλοκαίρι πολύ θλιβερές εικόνες, όσο αφορά τις πυρκαγιές στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε; Ποιες είναι κατά την γνώμη σας οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφερειακής αρχής; Τι θα προτείνατε ώστε να ενισχυθεί το έργο των κλιμακίων της Πολιτικής Προστασίας;

Αρχικά ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και όπως φαίνεται είμαστε ακόμα στην αρχή. Αυτή η πραγματικότητα φυσικά και δεν έρχεται για να καλύψει ότι πολλές από τις πυρκαγιές ξεκίνησαν από εμπρησμό.

Πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου έδειξε ότι ο χάρτης της χώρας μας τείνει να αλλάξει δραματικά λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής καθώς μεταξύ άλλων προβλέπονται 30 επιπλέον ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά αντιπυρική περίοδο, 50% αύξηση των θερμών ημερών και παράταση των συνθηκών ξηρασίας και λειψυδρίας μέχρι το 2100. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, το θέμα είναι να τους ακούσει η Κυβέρνηση και να εφαρμόσει πρακτικές πρόληψης που δυστυχώς στο επιχειρησιακό πλάνο είναι μόλις στο 18% , ενισχύοντας τα πιστοποιημένα εθελοντικά κλιμάκια άμεσα γιατί η στάχτη και τα αποκαΐδια από την πύρινη λαίλαπα του περσινού καλοκαιριού επαναλαμβάνονται και φέτος.

Διαφήμιση

Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας γνωρίζοντας ότι το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος είναι υποστελεχωμένο, ειδικά στο Λεκανοπέδιο, με παλαιό μηχανολογικό εξοπλισμό οφείλει να προβεί σε έναν γενναίο επανασχεδιασμό των σχεδίων επέμβασης, προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα γιατί οι πυρκαγιές δεν είναι μόνο δασικές αλλά μπαίνουν και στον αστικό ιστό (Μάτι, Άγιος Στέφανος, Ροδόπολη, Πεντέλη, Βαρυμπόμπη, Γέρακας, Βάρη κλπ.).

Από την πλευρά της η Περιφέρεια δεν έχει εμπλοκή στον σχεδιασμό ωστόσο μπορεί να χρηματοδοτήσει περισσότερο τους Δήμους και να εφαρμόσει καλύτερο ισολογισμό κονδυλιών για την Πολιτική Προστασία τους. Τέλος, αναγκαία κρίνω την εγκατάσταση νέου συστήματος τηλεπικοινωνιών καθώς το υπάρχον που χρησιμοποιούν τα κλιμάκια σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες.

2.Είστε ένας από τους νεότερους σε ηλικία, 32, Αυτοδιοικητικούς της χώρας και μάλιστα κατέχετε τη θέση του Αντιδημάρχου Παιδείας στο Δήμο σας, στο Δήμο Διονύσου. Πως βιώνετε την καθημερινότητα με τα σχολεία και τις υποχρεώσεις τους; Πως κρίνετε τη συνεργασία σας με το Υπουργείο Παιδείας και την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης που ανήκει ο Δήμος σας; Πως ζήσατε την περσινή χρονιά και τι προβλέπετε για το νέο σχολικό έτος; Υπάρχουν κάποιες δράσεις για τις οποίες θα θέλατε να αναφερθείτε;

Εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος το 2019 στην έδρα μου, τη δημοτική ενότητα Αγίου Στεφάνου, όντας μόλις 29 χρονών. Μεγάλη τιμή και συνάμα μεγάλη ευθύνη. Η όρεξη για δουλειά και προσφορά έπρεπε να υπερκεράσουν με υπευθυνότητα την απειρία και το άγχος. Τον Μάιο του 2021 ορίστηκα Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Διονύσου, θέση μου διατηρώ μέχρι και σήμερα. Για να ακολουθήσεις εμπράκτως και αποτελεσματικά την καθημερινότητα των σχολείων χρειάζεται παρουσία, συνέπεια και πρόγραμμα αλλιώς θα γίνεις θεατής των εξελίξεων. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα αφιερώνω σχεδόν όλη την ημέρα μου στα παιδιά. Είμαι πολύ τυχερός καθώς έχω στο πλευρό μου μια πολύ δυνατή ομάδα Παιδείας και με τους Προέδρους των Σχολικών μας Επιτροπών έχουμε μια άριστη σχέση συνεργασίας και αλληλοβοήθειας. Φυσικά υπάρχουν και στιγμές μεγάλης δυσκολίας στην αμεσότητα των λύσεων, γεγονός που επιβαρύνει όλους τους Ο.Τ.Α.

Από την έναρξη του COVID-19 εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες για την εκπαίδευση και καλέσθηκαν να διαχειριστούν καταστάσεις δίχως προηγούμενο. Οι εξελίξεις έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας έπρεπε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και φυσικά τα πρωτόκολλα και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που διαδέχονταν η μια την άλλη. Αναφορικά με τη σχέση μου ως Αντιδήμαρχος με το Υπουργείο Παιδείας θα πω μόνο πως έχω απευθυνθεί επισήμως στην Υπουργό παραπάνω φορές από όσες μπορώ να θυμηθώ, χωρίς καμία απολύτως ανταπόκριση. Σε αντίθεση με τις κλειστές πόρτες του Υπουργείου, συνεργάστηκα στενά με τους Διευθυντές της Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια. Την περσινή χρονιά ζήσαμε δύσκολες στιγμές στα σχολεία, ειδικά μετά τις αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών, παράγωγα της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Παρότι υπήρξε η πρόβλεψη και η αμεσότητα στις διαδικασίες από πλευράς μας, με επίσημα έγγραφα και επιστολές προς Υπουργούς και Περιφέρεια, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει. Η πικρή αλήθεια είναι πως οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που διανέμονται στους Δήμους για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων είναι ψίχουλα και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τους. Φέτος ειδικά που θα τεθεί σε λειτουργία το νέο ολοήμερο περιμένω γενναία αύξηση στις χρηματοδοτήσεις των Δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών γιατί προβλέπω ολέθριες συνθήκες για τα παιδιά μας, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου. Οι Δήμοι θα κάνουν ότι μπορούν για να διατηρήσουν ψηλά το επίπεδο των δημοσίων σχολείων, αλλά χωρίς την ανάλογη ευαισθησία για τους μαθητές από το κεντρικό κράτος τα προβλήματα δεν λύνονται.

Στους 15 περίπου μήνες ως Αντιδήμαρχος Παιδείας θα αναφέρω κάποιες σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες που πήρα για τα δημόσια σχολεία μας όπως:

  • Η Οργάνωση Γενικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Δήμου Διονύσου σε συνεργασία με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
  • Η Οργάνωση των Summer Camps, η αναβάθμιση του Φοιτητικού Λεωφορείου και τα πιλοτικά προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού για τους υποψηφίους των πανελλαδικών
  • Η ένταξη προγραμμάτων Υγιεινής Διατροφής, Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Οικολογικής Συνείδησης, Οδηγικής Συμπεριφοράς, Συμβουλευτικής Γονέων, Βιωματικής Εμπειρίας με τα Ολυμπιακά Αθλήματα στα σχολεία.
  • Η Οργάνωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ανάδειξης της Ιστορίας και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Κοινοτήτων του Δήμου Διονύσου μέσα από τα σχολεία.
  • Η Οργάνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων.
  • Η αύξηση στο προσωπικό καθαριότητας των σχολικών μονάδων ( σημείωση ότι είμαστε ο μοναδικός Δήμος στη Β. Αττική με παραπάνω από 1 σχολικό καθαριστή ανά σχολική μονάδα)
  • Η ενδυνάμωση της λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου και η επικείμενη μετεγκατάστασή της σε έναν πολυχώρο Παιδείας και Πολιτισμού που θα ταιριάζει αρμονικά με το υπό οργάνωση Κέντρο Νεολαίας του Δήμου.

3.Πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε στον Άρειο Πάγο μηνυτήρια αναφορά για την απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου. Τα όσα ακολούθησαν απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη και έχουν πάρει άλλη διάσταση μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως. Αυτό το γεγονός τι αντίκτυπο θεωρείτε ότι έχει στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας;

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια ανεξέλεγκτη επίδειξη παντοδυναμίας και ακρισίας σε ένα μοντέλο συγκεντρωτικής άσκησης της εξουσίας από το Μαξίμου. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να βυθίζει τη χώρα μας σε θλιβερά απομεινάρια ενός σκοτεινού παρελθόντος. Στα ζητήματα ενός κράτους δικαίου πρέπει να υπάρχει ισότητα και σεβασμός από όλους σε όλους.

Διαφήμιση

Πριν φθάσουμε λοιπόν στον επικείμενο φαύλο κύκλο των ευθυνών των πολιτικών οργάνων και τις τεράστιες ευθύνες της δικαιοσύνης με τη μορφή εισαγγελικών λειτουργών ειδικών και αποκλειστικών καθηκόντων (όπως η εισαγγελέας της ΕΥΠ), ας πούμε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έγινε θύμα διάκρισης των εξουσιών με εντολή από τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας μας. Όπως και να έγιναν οι υποκλοπές με την παγίδευση και παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, συνίσταται αξιόποινη πράξη. Η θέση του Πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά από πλευράς πολιτικής λάθος έρχεται για να επιβεβαιώσει τα όσα αναρωτιέται ο καθημερινός πολίτης. Ότι η Δημοκρατία με την ΕΥΠ στο γραφείο του Πρωθυπουργού δεν είναι για όλους, αλλά για τους λίγους και τους εκλεκτούς.

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα που έχει στηθεί αναφέροντας ως «Μέγα και ασυγχώρητο λάθος» το περιστατικό. Άμοιρος ευθυνών για ακόμη μια φορά με μόνη αγωνία να βρεθεί στο απυρόβλητο ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ και ρίχνοντας το πολιτικό κόστος στο διορισμένο Γενικό του Γραμματέα αλλά ακόμα και σε τρίτες χώρες κάνοντάς μας ρεζίλι διεθνώς.

Θεμέλιοι λίθοι για τη Δημοκρατία σε μια χώρα είναι η διαφάνεια και η δικαιοσύνη. Με αφορμή το Predator βλέπουμε ότι η αδιαφάνεια με την εκτελεστική εξουσία κάθε άλλο παρά δημοκρατικά κινούνται από την τωρινή κυβέρνηση. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας που υπηρετεί με κανέναν απολύτως τρόπο.

4.Η πληθωριστική κρίση και η ακρίβεια είναι από τα θέματα που απασχολούν όσο λίγα την καθημερινότητα του πολίτη. Μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο θα μπορούσε να απαλύνει αυτό το πρόβλημα;

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα φαινόμενα με την πολιτική που ασκεί η εκάστοτε κυβέρνηση σε μια χώρα. Η κοινωνία νιώθει ότι το μοντέλο διακυβέρνησης που ασκεί η Νέα Δημοκρατία έχει επιφέρει μεγάλα βάρη στις πλάτες της, μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να σηκώσει για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Οι ίδιοι οι θεσμοί δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Έλληνα πολίτη και να μοιράσουν τον πλούτο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή για το μήνα Ιούλιο κατά 11,6% έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα ζει η κοινωνία μας. Ο πληθωρισμός επιμένει και η ακρίβεια παγιώνεται. Η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της Ευρωζώνης οδηγώντας τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες των συνανθρώπων μας να κάνουν συνεχόμενες περικοπές ακόμα και στα βασικά αγαθά. Η ενεργειακή κρίση, η οικονομική κρίση και η ανθρωπιστική κρίση δεν λύνονται με τις επιλεκτικές φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης στον μεγάλο πλούτο παράλληλα με τις οριζόντιες παροχές με χρηματικά ποσά από την υπεραπόδοση της έμμεσης φορολογίας και το δημόσιο δανεισμό.

Γίνεται μια στρατηγική υπερσυγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των λίγων. Μόνο με την αποσυγκέντρωση της εξουσίας και του πλούτου μπορεί να βρεθεί μια λύση και μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Η αποσυγκένρωση εξουσίας και πλούτου κάνει αυτόματα την κοινωνία πιο έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών. Με απλά λόγια, ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Πριν φτάσουμε στο σημείο να ζήσουμε το πρόβλημα στην τελευταία μη ανατρέψιμη φάση του και γίνουμε προάγγελοι μικροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών που κρύβουν νέες πληθωριστικές πιέσεις προς τα ελληνικά νοικοκυριά, ας αναλογιστούμε πως φτάσαμε τα τελευταία 15 χρόνια η μεσαία τάξη που αποτελούσε τον κινητήρα της οικονομίας μας τείνει προς εξαφάνιση. Κάποιες κυβερνήσεις θέλουν τη μεσαία τάξη, κάποιες όχι. Εγώ δηλώνω ευθέως ότι χωρίς μια κυβέρνηση σοσιαλιστική με κεντροαριστερό πρόσημο όπως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην οικονομία και την ανάπτυξη αυτής της χώρας. Είναι η μόνη επιλογή που ιστορικά έχει αποδείξει το ρόλο που έχει η κοινωνία και ο άνθρωπος για τον ίδιο τον σχεδιασμό της πολιτικής που θα ασκήσει ως κυβέρνηση.

Διαφήμιση

5.Ο Πρωθυπουργός διαμηνύει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ η συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες καλά κρατεί. Ποιά είναι η δική σας θέση ως Συντονιστή της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Διονύσου; Θεωρείτε ότι οι « διαβεβαιώσεις» του Πρωθυπουργού είναι προϊόν τακτικισμού;

Εδώ και αρκετούς μήνες το ένα εκλογικό σενάριο διαδέχεται το άλλο. Κάθε φορά που ο αιμοδιψής ακροδεξιός Σουλτάνος της Τουρκίας ανοίγει το στόμα του για Γαλάζιες Πατρίδες και σηκώνει χάρτες με τα σύνορα ως την Εύβοια ή βγάζει γεωτρύπανα, προσπαθώντας να εγείρει με τον πιο πρόστυχο τρόπο την εθνική υπερηφάνεια ενός ολοένα και φτωχότερου τουρκικού κράτους, περιμένουμε ένα θερμό επεισόδιο που θα φέρει κλιμάκωση των σχέσεων περιμένουμε εκλογές. Κάθε φορά που χιλιάδες στρέμματα πρασίνου γίνονται στάχτη και ολόκληρα χωρία εκκενώνονται στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης που οραματίζεται ο ΠΘ περιμένουμε εκλογές.. Κάθε φορά που εν μέσω υγειονομικής κρίσης τα Μ.Μ.Ε. δεκαπλασίαζαν τα κρούσματα και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ με τα ποσοστά θανάτων στα ύψη και τα πρωτόκολλα να αλληλοαναιρούνται μήνα με το μήνα την ώρα που ο ΠΘ υπερηφανευόταν ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ήταν αστραπιαία, περιμέναμε εκλογές. Τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών δεν γράφονται ερήμην των ψηφοφόρων.

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητάμε από τους πολίτες να προωθήσουν τι προτάσεις και το σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμά του, ως ισχυρή πολιτική δύναμη που θα βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το τοξικό δίπολο και τις στείρες συγκρούσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να επιλύουν, συσσωρεύουν νέα προβλήματα για τη χώρα. Όταν το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να βάλει πλάτη για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, το έκανε με πατριωτικό καθήκον και χωρίς να σκεφθεί το πολιτικό κόστος της συγκυβέρνησης με τη συντηρητική παράταξη. Την ώρα που κάποιοι δούλευαν, κάποιοι άλλοι έσκαβαν λάκκους πολιτικής εξόντωσης και αν δεν ήταν η αείμνηστη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, θα το είχαν καταφέρει. Επειδή λοιπόν περιμένουμε μόνο εκλογές και τίποτα άλλο, ας έρθουν επιτέλους και ας δούμε αν οι θυσίες και η αυτοκριτική μεταφράζονται σε ποσοστά. Εμείς στο Διόνυσο είμαστε έτοιμοι ως νέα Τ.Ο. με μεγάλη όρεξη και θέληση για δουλειά. Πιστεύουμε ότι στο τέλος τα νέα θα είναι θετικά για το χώρο της Κεντροαριστεράς. Το αξίζει το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα προς το καλύτερο για τη χώρα μας. Το κάνει ιστορικά και διαχρονικά. Μόνο του και χωρίς άλλο αυτομαστίγωμα.