ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη: Ανδρέας Λοβέρδος: “Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων δεν μας ικανοποιούν ούτε αρκούν σε κανέναν και καμία από εμάς, αξίζουμε πολύ περισσότερα!”
Συνέντευξη στον Αρχισυντάκτη του “The Socialist”, Άγγελο Γαβρή, παραχώρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κος Ανδρέας Λοβέρδος.
Σε μια συνέντευξη “εφ’όλης” της ύλης, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετήθηκε τόσο για την στάση του Κινήματος Αλλαγής την ημέρα του Πολυτεχνείου, την οποία στάση υπεραμύνθηκε και δήλωσε “περήφανος που ανήκει στην παράταξη αυτή” ενώ ταυτόχρονα σχολίασε αρνητικά την έξαρση του φαινομένου της αστυνομικής βίας σε πολίτες, επίσης, τοποθετήθηκε και για την διαχείριση του 2ου κύματος της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – για την οποία σχολίασε πως “δεν υπήρχε δομημένο σχέδιο εξ’αρχής”. Σε ό,τι αφορά τον ερχομό του εμβολίου και την “επαύριο” της πανδημίας, ο Κος Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά πως: “Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της χώρας μας θα είναι φέτος 340 δις και οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις θα κλείσουν το τρέχον έτος με μηδενική κερδοφορία”, προμηνύοντας “ένα δύσκολο αύριο” για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας. Στα Ελληνοτουρικά χαρακτήρισε τον Ερντογάν και την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο διεθνές προσκήνιο ως “κράτος-ταραξία” ενώ επισήμανε πως η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να “σκληρύνει” την στάση της. Τέλος, στα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής, ο κος Λοβέρδος επισήμανε με σαφήνεια πως δεν επιθυμεί να λάβει μέρος σε μια δημόσια διαβούλευση επί του θέματος και πως η ώρα είναι λάθος για να ασχοληθούμε με εσωκομματικά ενώ ταυτόχρονα σχολίασε με αρνητικό τρόπο τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν το Κίνημα Αλλαγής σε “χαμηλές πτήσεις” γύρω στο 6.5% στην πρόθεση ψήφου. Τόνισε πως το Κίνημα Αλλαγής είναι ο “μοναδικός και γνήσιος εκφραστής του κέντρου και της κεντροαριστεράς”.
Ακολουθεί, αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στον Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist”- Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο μοναδικός αυθεντικός εκφραστής του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς”.
-
Κύριε Λοβέρδο, έχετε επιστήσει την προσοχή τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση, σχετικά με το κλίμα πόλωσης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες με αποκορύφωμα την ημέρα εορτασμού του Πολυτεχνείου. Το Κίνημα Αλλαγής, επέλεξε να μην συμμετέχει στο κλίμα αυτό, πως σχολιάζετε την επιλογή αυτή;
Το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε τον δρόμο του ορθού λόγου και της προστασίας των συμφερόντων των πολιτών. Και γι’ αυτή την επιλογή είμαστε περήφανοι. Προφανώς και η παράταξη, στην οποία έχω την τιμή να ανήκω, τιμά και σέβεται την ιστορική επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αλλά εξίσου προφανώς κατανοεί εκείνο που δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν οι άλλες πολιτικές παρατάξεις. Και αυτό το επισημαίνω με ειλικρινή θλίψη. Στη μάχη με τον Covid19 δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτική. Ήταν απογοητευτικό και επικίνδυνο να παρακολουθεί ο ελληνικός λαός τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας σε συζήτηση για την προστασία της δημόσιας υγείας να ξιφουλκούν προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουν ιδεολογικούς λογαριασμούς. Από τη μια η σύμπραξη των τριών (ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ και Μέρα25) και από την άλλη ο Πρωθυπουργός διαγκωνίζονταν για το ποιος έχει τις περισσότερες δημοκρατικές περγαμηνές.
Την ίδια ώρα και έξω από το κοινοβούλιο συμπολίτες μας πάλευαν για την ζωή τους σε κρεβάτια ΜΕΘ, επαγγελματίες αγωνιούσαν για το μέλλον τους με κλειστές τις επιχειρήσεις τους, εργαζόμενοι πήγαιναν για το μεροκάματο με το άγχος μήπως «συναντηθούν» με τον ιό και άνεργοι απελπίζονταν για το πώς θα ξημερώσει το αύριο.
Αυτές οι δύο εικόνες, η εντός και η εκτός του κοινοβουλίου, δημιουργούν ένα χάσμα μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας που είναι αδιανόητο να υπάρχει. Πολύ σωστά και προς τιμήν μας εμείς απείχαμε απ’ όλο αυτό.
-
Το 2ο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη, το Ε.Σ.Υ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, η κοινωνία σε αναβρασμό και η οικονομία στο χειρότερο επίπεδο της εδώ και μια δεκαετία. Θα ήθελα το σχόλιο σας σχετικά με την διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είναι γεγονός οτι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πανδημία είχε από την πρώτη στιγμή του περασμένου Μαρτίου στο πλευρό της και το σύνολο σχεδόν των πολιτών και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό ήταν ένα όπλο που τη βοηθησε να κερδίσει αρχικά τη μάχη και να έχει η πατρίδα μας πολύ καλά αποτελέσματα. Από τον Ιούνιο, όμως, και μετά, οπότε και υπήρξε γενικότερη χαλάρωση, δυστυχώς η κυβέρνηση δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση της έγκαιρης και αποτελεσματικής προετοιμασίας για ό,τι θα ακολουθούσε. Το επιχείρημα οτι ουδείς γνώριζε πώς ακριβώς θα «ξαναχτυπήσει» ο φονικός ιός, το ακούω. Εκείνο, όμως, που οφείλουν να δεχθούν οι κυβερνητικοί φορείς είναι οτι μόνο το «ακριβώς» δεν γνωρίζαμε. Για την έλευση του δεύτερου κύματος υπήρξαμε απολύτως ενήμεροι. Και για την ενίσχυση του ΕΣΥ και για τον τομέα της οικονομίας οι κυβερνητικές επιλογές είναι περισσότερο θεραπευτικές και λιγότερο προληπτικές. Μικροπολιτική δεν έκανα ποτέ. Για την ακρίβεια την απεχθάνομαι. Πολύ δε μάλλον εν μέσω πανδημίας.
Επισημαίνω, όμως, και υπογραμμίζω οτι εαν δεν προετοιμαστείς για την επόμενη μέρα με σχέδιο και υπευθυνότητα, η κατάσταση δεν «μαζεύεται» μετά.
Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο είμαι ένας από εκείνους που εδώ και καιρό στη Βουλή και όχι μόνο αναφέρομαι στην ανάγκη να δούμε τί πρέπει από τώρα να δρομολογήσουμε ενόψει της προοπτικής του εμβολίου.
-
Πιστεύετε πως το εμβόλιο, είναι το κλειδί εξόδου από την κρίση; Ποιο το αύριο για την κοινωνία και την οικονομία μετά την έλευση του πολυπόθητου εμβολίου;
Η ερώτησή σας αναφέρεται σε αυτό που ακριβώς παραπάνω επεσήμανα. Το εμβόλιο προφανώς αποτελεί ορόσημο πρωτίστως για τη δημόσια υγεία και στη συνέχεια για την προσπάθεια των κοινωνιών και των οικονομιών να ανακάμψουν. Έχω αρκετές φορές στο δημόσιο λόγο μου αναφερθεί στις παραμέτρους της κρίσης στον καιρό των μνημονίων. Και ανακαλώ στη μνήμη όλων μας ότι όταν το 2009 μπαίναμε στα μνημόνια το έλλειμα της γενικής κυβέρνησης υπολογιζόταν 10% για να μάθουμε (μέσα στο 2010) ότι τελικά ήταν 15,7%.
Τα οικονομικά μεγέθη στον καιρό της πανδημίας είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν ούτε εφησυχασμό ούτε υπεραισιοδοξία.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της χώρας μας θα είναι φέτος 340 δις και οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις θα κλείσουν το τρέχον έτος με μηδενική κερδοφορία. Θεωρείται, λοιπόν, βέβαιο ότι αυτό το οικονομικά δυσμενές περιβάλλον θα συνθέσει μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Συνεπώς έχουμε χρέος να αντιληφθούμε αμέσως το μέγεθος του προβλήματος που θα έρθει καθώς η πανδημία θα απέρχεται. Οι αριθμοί είναι δύσκολοι και για την πατρίδα μας αλλά και για όλες τις οικονομίες του δυτικού ημισφαιρίου. Είναι, βεβαίως, γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν είμαστε μόνοι μας. Το φάσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, όμως, σκεπάζει και τον δικό μας ουρανό.
-
Στα Ελληνοτουρκικά, παρατηρούμε την προκλητικότητα της Τουρκίας να συνεχίζεται σε κάθε επίπεδο. Από την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί μέχρι το “πικ Νικ” στα Βαρωσια και από τις “βόλτες” του Ορουτς Ρέις στο Αιγαίο μέχρι τις δηλώσεις Ερντογάν και κυβερνητικών. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει στάση; Πώς μπορεί η Επερχόμενη συνδιάσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Ε.Ε να αλλάξει τις ισορροπίες;
Η πρόσφατη συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν στα Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου από τον στρατό της τουρκικής εισβολής αποτελεί τυπική πράξη συμπεριφοράς αρχηγού κράτους-ταραξία και συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η επιθετικότητα, και τη λεξη αυτή την υπογραμμίζω πολύ συνειδητά γιατί δεν τίθεται ζήτημα απλώς προκλητικής συμπεριφοράς, αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό ενός κράτους-ταραξία. Δεν πρόκειται ούτε για μεμονωμένες ούτε για αποσπασματικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας. Οι εκπρόσωποι των κρατών της ΕΕ πρέπει να προσέλθουν στη συνδιάσκεψη έχοντας λάβει υπόψιν τους αυτά τα σταθερά αρνητικά χαρακτηριστικά της τουρκικής πολιτικής. Από την πλευρά της η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει την προβληματική στάση της Τουρκίας σε όλα τα ζητήματα από την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο, την αποσταθεροποιητική ανάμειξη της Τουρκίας στη Συρία, στη Λιβύη, στη διένεξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, την υπόθαλψη ακραίων ισλαμιστικών ομάδων μέχρι την τελευταία πραξικοπηματική επέμβαση στα Βαρώσια και στη βάση του κοινού συμφέροντος των ευρωπαϊκών κρατών να επιδιώξει να συνθέσει μία πραγματικά αποτρεπτική ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική παραβατικότητα.
-
Το φαινόμενο της αστυνομικής βίας αρχίζει και γίνεται παραπάνω από αισθητό στην κοινωνία, το Κίνημα Αλλαγής, πρόσφατα, κατέθεσε πρόταση στη Βουλή για την επανεξέταση των φαινομένων ενώπιον του καθηγητή Κου Αλιβιζάτου. Ποια η γνώμη σας τόσο για την έξαρση του φαινομένου όσο και για την πρόταση του ΚΙΝΑΛ;
Η θέση μου επί του θέματος είναι διαχρονική. Υποστηρίζω αταλάντευτα την αρχή της δημοκρατικής νομότητας. Ότι δηλαδή όταν οι νόμοι και οι διατάξεις έχουν θεσμοθετηθεί από ένα δημοκρατικά εκλεγμένο και αντιπροσωπευτικό νομοθετικό σώμα, πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστοί.
Όμως, η εφαρμογή τους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδυάζεται με αστυνομική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής κρατική βία.
Γιατί, σε περίπτωση που η εφαρμογή των νόμων συνετελείται με σκληρά κατασταλτικά μέτρα η κυβερνητική εξουσία αποβάλει τελείως την δημοκρατική-νομιμοποιητική της διάσταση.
-
Το Κίνημα Αλλαγής, φαίνεται να έχει “σταθεροποιηθεί” δημοσκοπικά μεταξύ 6.5-8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σημαντικό μέρος του ποσοστού που έλαβε και η ΝΔ μεγαλώνει την διαφορά από το 2ο κόμμα. Τι πρέπει να γίνει για να γίνει το Κίνημα Αλλαγής, πόλος εξουσίας στο μέλλον; Γιατί πιστεύετε πως το ποσοστό του κυμαίνεται σε “χαμηλές μεν μα σχετικά σταθερές πτήσεις;”
Το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου σε συνδυασμό με τα δημοσκοπικά ευρήματα έχουν την σημασία τους.
Αυτά τα ποσοστά δεν ικανοποιούν ούτε αρκούν σε κανένα και καμία από μας. Αξίζουμε πολύ περισσότερα!
Η παράταξή μας καλύπτει δικαιωματικά λόγω των ιδεών της και αποδεδειγμένα με τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει ένα σημαντικό από άποψη μεγέθους και συγχρόνως κομβικό από άποψη πολιτικής σημασίας μέρος του ελληνικού πολιτικού φάσματος.
Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο μοναδικός αυθεντικός εκφραστής του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.
Αυτή είναι η δύναμή μας και με αυτή μπορούμε να κερδίσουμε όχι μόνο την ψήφο αλλά και την εμπιστοσύνη όλων εκείνων των ψηφοφόρων που αντιλαμβάνονται τον τρόπο λειτουργίας και της οικονομίας και της κοινωνίας όπως εμείς. Το έχω ξαναπεί: έχουμε δικαίωμα στον κομματικό εγωισμό γιατι έχουμε αποδείξει από την μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα οτι και μπορούμε και θέλουμε να προσφέρουμε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Είναι στο χέρι μας να μεγεθύνουμε την πολιτική μας εμβέλεια και να αποτελέσουμε κεντρικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος, ιδιαιτέρως ενόψει του οτι ο ΣΥΡΙΖΑ, η αυτοαναγορευθείσα (και μόνο αυτοαναγορευθείσα) κυβερνώσα αριστερά απέδειξε και αποδεικνύει καθημερινά οτι είναι ανίκανη να κυβερνήσει τη χώρα.
-
Κύριε Λοβέρδο, στις τάξεις των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τις εσωκομματικές εκλογές, η πρόθεση σας είναι να διεκδικήσετε την αρχηγία του κόμματος;”
Ο αγώνας κατά της πανδημίας, η οικονομική κρίση και τα Ελληνοτουρκικά είναι οι μοναδικές θεματικές του δημοσίου διαλόγου στην παρούσα συγκυρία. Έχω από την πρώτη στιγμή καταστήσει σαφές ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες και ενώ κάθε δεκαπέντε λεπτά ένας συμπολίτης μας χάνει τη ζωή του οποιοδήποτε άλλο ζήτημα τίθεται στο δημόσιο διάλογο όχι μόνο είναι εκτός πλαισίου αλλά αποτελεί και σοβαρό πολιτικό ατόπημα. Την πολιτική μου διαδρομή την έχουν οριοθετήσει οι πράξεις μου, οι οποίες πάντοτε υπαγορεύονταν από την επιθυμία μου να είμαι στο πλευρό του πολίτη.
Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή με την καθημερινότητα του πολίτη δεν εμπλέκεται καμία άλλη πολιτική παράμετρος πέρα από εκείνες που προανέφερα.
Για τον λόγο αυτό δεν πρόκειται να έχω καμία συμμετοχή σε δημόσιο διάλογο γι’ αυτό το θέμα.