ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη: Χάρης Καστανίδης: “Να συνδεθεί επιτυχώς το λαμπρό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ με το πολλά υποσχόμενο μέλλον του “
Ο Χάρης Καστανίδης, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης επί σειρά ετών με το ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στην Α’Θεσσαλονίκης, παραχώρησε συνέντευξη στον Δημοσιογράφο, Γαβρή Άγγελο και το “The Socialist”.
Ο κύριος Καστανίδης, ήταν αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά το όραμά του για την επόμενη ημέρα, ενώ τόνισε πως η νέα ηγεσία θα πρέπει να έχει απέναντί της τα συμφέροντα για να είναι αυτόνομη και με ισχυρό έρεισμα στην κοινωνία. Χαρακτηριστικά πρόσθεσε στην παραπάνω δήλωσή του: “Μια τέτοια ηγεσία, θα πολεμηθεί λυσσαλέα”.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, άφησε “ανοιχτό” το “παράθυρο” για να διεκδικήσει την ηγεσία, χωρίς να σχολιάσει κάτι συγκεκριμένο, μόνον το “αινιγματικό”: “Οι πολίτες κρίνουν και αποφασίζουν”.
Σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στη Βουλή, ο Κος Καστανίδης τόνισε πως “φιλεργατικό” το χαρακτηρίζουν μόνον η κυβέρνηση και οι εργοδοτικές οργανώσεις ενώ τα “βέλη” του στόχευσε και στον ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ στην καθημερινή ζωή και στην πολιτική σκηνή της χώρας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “τώρα οι “έκπληκτοι” δεξιούληδες καμώνονται τους υπεύθυνους και “σοφούς” αφού πρώτα προέτρεπαν τον κόσμο να “αγανακτίσει” κατά την περίοδο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του Γ.Α.Παπανδρέου και δεν έλεγαν τίποτα για τις “κρεμάλες” έξω από το Σύνταγμα”.
Ο Χάρης Καστανίδης μίλησε ανοιχτά για την “μεταρρυθμιστική Αριστερά” και τον “πολιτικό φιλελευθερισμό”, ως τους “πυλώνες” του οικοδομήματος του Κινήματος που θα “συμπαρασύρει” τους Προοδευτικούς Πολίτες αυτής της χώρας και θα χαράξει τον δρόμο για μια “Προοδευτική Διακυβέρνηση” του τόπου: “Θα χρειαστεί η εμφάνιση και η δράση ενός νέου κινήματος πολιτικού και συνταγματικού διαφωτισμού που θα παραμερίσει την αταραξία, την άγνοια και τους μύθους προς όφελος της γνώσης, της αλήθειας και της συμμετοχικής δράσης.”
Τέλος, σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης, “Βενιζέλου”, ο Κος Καστανίδης τόνισε πως ο “άριστος πρώτος πολίτης της χώρας” δεν έχει απαντήσει σε επιστολές σπουδαίων προσωπικοτήτων που τον καλούν να μην διαπράξει “έγκλημα” για την αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μας..
Αναλυτικά η Συνέντευξη του Χάρη Καστανίδη:
- Σε όλη την Ελλάδα, κατά την διάρκεια της Πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ο λαός διαδήλωσε ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα εργασιακά. Μια μέρα μετά, ακούμε τον Κο Χατζηδάκη να μιλά για “Πρόγραμμα Σουηδίας” χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο, “φιλεργατικό”. Πώς τοποθετείστε απέναντι σε αυτά;
Το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για τα εργασιακά θέματα χαρακτηρίζεται φιλεργατικό μόνον από την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Προφανώς, αυτοί γνωρίζουν καλύτερα το συμφέρον των μισθωτών, που επιμένουν να μην καταλαβαίνουν πώς η ζωή τους θα γίνει ευτυχέστερη με τις ρυθμίσεις του κ. Χατζηδάκη, όσο και αν ο υπουργός και ο ΣΕΒ ανακηρύσσουν την “ισοτιμία” της σχέσης εργοδότη-εργαζομένου σε μια εξηρτημένη σχέση εργασίας.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Αν εξαιρέσουμε την ενσωμάτωση στην εθνική μας νομοθεσία δύο συμβάσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και μιας οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είχαμε την υποχρέωση να ενσωματώσουμε και οι οποίες περιλαμβάνουν θετικές ρυθμίσεις για την εξάλειψη π.χ. της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης από τους χώρους εργασίας, όλες οι άλλες διατάξεις του ψηφισθέντος νόμου συνιστούν μια σκληρή συντηρητική αντιμεταρρύθμιση, σε βάρος της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται για πρώτη φορά με ατομικές συμβάσεις, αφού θά έχουν αποτύχει οι συλλογικές διαπραγματεύσεις – αλήθεια, γιατί θα πετύχει η ατομική διαπραγμάτευση υπέρ του εργαζομένου, όταν απέτυχε η συλλογική;- ή όταν δεν υπάρχει σωματείο να προστατεύσει τον μισθωτό. Ακόμη και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής δεν μπορεί να κρύψει την αγανάκτησή της για την ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η επιστήμη και η αντιπολίτευση σηκώνουν τα χέρια μπροστά στο “δίκιο” του κ. Μητσοτάκη.
Επί πλέον, καθιερώνεται η υποαμειβόμενη υπερωρία, καθώς μέχρι τις 150 ώρες, η υπερωρία πληρώνεται με προσαυξημένο το ημερομίσθιο κατά 40%, αντί του ισχύοντος σήμερα 60%.
Δεν είναι μόνον η απώλεια εισοδήματος, αλλά και η αποφυγή ανάληψης της πλήρους ευθύνης από το κράτος για την προστασία των εργαζομένων, καθώς μετατρέπουν την Επιθεώρηση Εργασίας σε δήθεν ανεξάρτητη διοικητική αρχή, που αυτή θα έχει την ευθύνη της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά δεν θα είναι ανεξάρτητη, καθώς η ηγεσία της θα επιλέγεται από όργανο ελεγχόμενο πλήρως από την κυβέρνηση.
Αυτά, ως λίγα παραδείγματα, για τις “φιλεργατικές” προθέσεις της κυβέρνησης.
- Κάποιοι και κάποια ΜΜΕ φαίνεται πως “δυσαρεστήθηκαν” για την παρουσία του Κινήματος Αλλαγής στις πορείες ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη.. Ποιο είναι το σχόλιο το δικό σας;
Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής σωστά έπραξε. Το καθήκον της ήταν να βρίσκεται δίπλα στον κόσμο, μέσα στις πορείες, εναντίον ενός κάκιστου νομοσχεδίου. Συμμετείχε με αίσθηση της δημοκρατικής της ευθύνης, χωρίς να ασχημονεί, χωρίς να παρακινεί σε βία ή αχρείαστη ένταση, με λόγο και επιχειρήματα.
Δεν εκπλήσσομαι από τη διαφωνία των δεξιών κυβερνητών και των δεξιών δημοσιογράφων. Αυτών των άριστων υποκριτών. Αυτών που, αφού παρακίνησαν το πλήθος των “αγανακτισμένων” στις πλατείες με το “αντιμνημονιακό” πάθος τους, αφού επικρότησαν τις αθλιότητες της “κρεμάλας”, αφού έδιωξαν όσους αποκάλυψαν τις δημοσιονομικές λαθροχειρίες τους, τώρα, ως μονίμως “έκπληκτοι” δεξιούληδες, καμώνονται τους ανθρώπους της ευθύνης, που δεν κατανοούν τους άλλους που διαφωνούν με το επιστέγασμα της “σοφίας” τους.
- Σε πρόσφατο άρθρο σας, σχεδιάσετε έναν “χάρτη” προσδοκιών από την ή τον επόμενο Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της Παράταξης για να γίνει ξανά η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη με στόχο την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας;
Η ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχει τις ικανότητες να κάνει και πάλι μεγάλη, πρωταγωνίστρια πολιτική δύναμη την ελληνική σοσιαλδημοκρατία. Η παράταξη που άλλαξε τη χώρα δεν μπορεί να αρκείται σε λίγα, στη μοίρα του φτωχού συγγενή.
Η νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να διαθέτει ιδεολογική επάρκεια, ώστε να μπορεί να αναδείξει την αξία των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, την ώρα που αμφισβητείται πλέον σοβαρά η νεοφιλελεύθερη κατασκευή του παρόντος κόσμου. Να μπορεί να αναδείξει μια σαφή, στέρεα και σύγχρονη ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα του προοδευτικού χώρου και να συγκροτήσει μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη χώρα και τους πολίτες της.
Η νέα ηγεσία πρέπει να έχει πλήρη συνείδηση της ιστορικής διαδρομής της παράταξης, ώστε να συνδέσει επιτυχώς το λαμπρό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ με το πολλά υποσχόμενο μέλλον του.
Η νέα ηγεσία της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και του πολιτικού φιλελευθερισμού πρέπει να διαθέτει την αναγκαία πολιτική αυτονομία έναντι ποικίλλων οικονομικών συμφερόντων και εξωθεσμικών κέντρων, για να μπορεί να κρατήσει και την αυτονομία του κόμματος και της πολιτικής του. Γι’ αυτό, δέν έχω καμμιά αμφιβολία ότι μια τέτοια ηγεσία θα πολεμηθεί λυσσαλέα.
- Βρίσκετε κάποια από τα στοιχεία αυτά στον εαυτό σας; Σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξη σας, αφήσατε “ανοιχτό” το ενδεχόμενο να διεκδικήσετε την αρχηγία του κόμματος… Έχει αλλάξει κάτι;
Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει καμιά απολύτως σημασία η αυταξιολόγηση. Οι πολίτες κρίνουν και αποφασίζουν.
- Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με “ενδιαφέρον” τις εξελίξεις εσωκομματικά στο Κίνημα Αλλαγής. Πώς σχολιάζετε την παρέμβαση Τσίπρα; Τι έχετε να πείτε και για δημοσκοπήσεις που τα “ευρήματά” τους έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής;
Θα ξεκινήσω αντίστροφα. Δεν σχολιάζω δημοσκοπήσεις. Πρώτον, γιατί δεν εξαρτώ την πολιτική μου και τις αποφάσεις μου από τις δημοσκοπήσεις. Δεύτερον, γιατί αποδείχτηκε ότι άλλοτε πετυχαίνουν στις προβλέψεις τους και άλλοτε αποτυγχάνουν.
Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον άλλων κομμάτων για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, θεωρώ εύλογο να ενδιαφέρονται και άτοπο να ανακατεύονται.
- Είδαμε ένα ενιαίο μέτωπο πολιτών, να μάχεται στους δρόμους, διαδηλώνοντας για τα εργασιακά πλάνα της κυβέρνησης. Ένα μέτωπο πολιτών απέναντι στην Δεξιά, χωρίς κομματικές κόντρες. Αυτό είναι το μήνυμα της Προοδευτικής αναγέννησης;
Απέναντι στην κυβέρνηση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της για τα εργασιακά, υπήρξε κοινή στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κοινή στάση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μέτωπο των πολιτών απέναντι στη Δεξιά, για το συγκεκριμένο θέμα, δεν γνωρίζω αν υπήρξε, τουλάχιστον δεν εκφράστηκε δημόσια.
Ας μην ξεγελιόμαστε, η κοινωνία μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκώς παρούσα στο πολιτικό γίγνεσθαι και στη δημόσια ζωή. Πρόκειται για μια κοινωνία κουρασμένη και παραιτημένη, μια κοινωνία εξαντλημένη από την υπερδεκαετή δημοσιονομική κρίση και τα δεινά της πανδημίας. Πρόκειται, ακόμη, για μια κοινωνία πιο αποπολιτικοποιημένη, συγκριτικά με το παρελθόν, πολίτες σε μοναχικές τροχιές, παρά με συλλογικές δεσμεύσεις, πιο κοντά στους “ήρωες” των τηλεοπτικών σκουπιδιών, παρά στην πολιτική.
Θα χρειαστεί χρόνος και πολλή προσπάθεια για να “εγερθούν” οι πολίτες και να συγκροτήσουν ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο στήριξης ενός προγράμματος προοδευτικής αναγέννησης της πατρίδας.
Θα χρειαστεί η εμφάνιση και η δράση ενός νέου κινήματος πολιτικού και συνταγματικού διαφωτισμού που θα παραμερίσει την αταραξία, την άγνοια και τους μύθους προς όφελος της γνώσης, της αλήθειας και της συμμετοχικής δράσης.
- Πρόσφατα θέσατε ως Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, το ζήτημα της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου, του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, τονίσατε τον κίνδυνο να απωλέσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας. Διαπράττεται “έγκλημα” στο σταθμό Βενιζέλου;
Αδυνατώ να κατανοήσω την εμμονή της κυβέρνησης και της αναδόχου εταιρείας να κατασκευάσουν τον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου με τη μέθοδο της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον φυσικό τους χώρο. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για την πολιτιστική μας κληρονομιά, λόγω του “ψαθυρού” υλικού των ευρημάτων και της μεγάλης έκτασης των αρχαιοτήτων. Φανταστείτε ότι για πρώτη φορά θα αποσπασθούν από το φυσικό τους περιβάλλον αρχαιότητες έκτασης, μέχρι στιγμής, 1500 τ.μ!
Λαμπροί επιστήμονες από όλον τον κόσμο, καθηγητές Ιστορίας, Αρχαιολόγοι, Μηχανικοί, έχουν απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό να γίνει ο σταθμός Βενιζέλου με κατά χώρα παραμονή των αρχαίων. Ο «άριστος» πρώτος Έλλην δεν βρήκε δύο λέξεις να γράψει, απαντώντας στον Ρόντρικ Μπήτον, στον Μαρκ Μαζάουερ, στον Τζων Ντάφι, στον Έντμουντ Κήλυ, στη Τζούντιθ Χερν ή στον Αλέξανδρο Νεχαμά. Απήντησε, παραπέμποντας στην απόφαση του ΚΑΣ, κάποιος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.