Συνέντευξη: Κώστας Σκανδαλίδης: “Η Κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα!”

Ο πρώην Υπουργός επί ΠΑΣΟΚ, μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και Βουλευτής Α’Αθηνών του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, παραχώρησε συνέντευξη στον Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist”.

Ο Κος Σκανδαλίδης, τοποθετήθηκε για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Αρχής γενομένης με τον προϋπολογισμό που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ψηφίστηκε στη Βουλή, τον οποίο χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας-έναν προϋπολογισμό ρουτίνας σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Σχετικά με το σχέδιο Πισσαρίδη , ο Κος Σκανδαλίδης, συμφώνησε σε γενικές γραμμές με το άρθρο του Κώστα Σημίτη που -πρό ημερών- το χαρακτήρισε ως την ‘βάση’ για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, ωστόσο, “καυστικό” ήταν το σχόλιό του ως προς το κοινωνικό πρόσημο του εν λόγω σχεδίου, στο οποίο αναφέρθηκε ως “επικοινωνιακό πυροτέχνημα” της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τις βολές που δέχεται το Κίνημα Αλλαγής “εκατέρωθεν” – τόσο από την ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ- ο πρώην Υπουργός, μίλησε για προσπάθεια αποδόμησης του χώρου, υπενθυμίζοντας πως η λαϊκή “κραυγή” – “ΠΑΣΟΚ σώσε μας”, προέκυψε αυτόκλητα και είναι κάτι που τρομάζει τόσο την Δεξιά με το βαθιά συντηρητικό της πρόσωπο όσο και την πολιτική του λαϊκισμού και τυχοδιωκτισμού που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σχολίασε τις δημοσκοπήσεις που δίνουν “χαμηλά” το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας πως θέλει δουλειά για να γίνει ξανά, το ΚΙΝΑΛ, πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή του αύριο, μα το σχέδιο, οι πολιτικές, το όραμα και η υπευθυνότητα που επιδεικνύουν στο Κίνημα Αλλαγής, το καθιστά, αυτόματα, τον προοδευτικό πυλώνα της χώρας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο “πρόωρων εκλογών” ο Κος Σκανδαλίδης δεν απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας πως είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο που πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν ενώ σχετικά με το εμβόλιο, επισήμανε πως επιθυμεί να είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, δίνοντας το παράδειγμα σε όλη την πολιτεία και κοινωνία, πως η υπευθυνότητα και η ανάγκη για διαφύλαξη της υγείας, είναι πάνω από όλα.

Aναλυτικά η Συνέντευξη του Κώστα Σκανδαλίδη στο “The Socialist”: “Η Κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα “

  • Κύριε Σκανδαλίδη, στην ομιλία σας στη Βουλή, χαρακτηρίσατε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης ως “εκτός οράματος και εκτός πραγματικότητας”, για ποιον λόγο; 

Οι λόγοι είναι προφανείς.

Σε μια περίοδο απίστευτης ανασφάλειας και αβεβαιότητας και κατ’ επέκταση ρευστών και άδηλων εξελίξεων η Κυβέρνηση έφερε ένα Προϋπολογισμό ρουτίνας.

Χωρίς καμία πρόβλεψη, χωρίς καμία διαρθρωτική αλλαγή, χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία. Είναι φανερό ότι απουσιάζει καθ’ ολοκληρία το όποιο αναπτυξιακό σχέδιο, δεν εντάσσεται σε κανένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και προχωρεί σε προβλέψεις αυτόχρημα μη υλοποιήσιμες.

Σκεφτείτε και μόνο ότι συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, αφήνοντας τις τράπεζες να κάνουν το δικό τους επιλεκτικό παιχνίδι και το κράτος να λειτουργεί εμποδίζοντας την ανάπτυξη, προβλέπει μέσα σε λίγους μήνες η οικονομία να πάει από ύφεση -10,5% σε ανάπτυξη +4,8%. Και βέβαια παραβλέπω τα βαθιά ταξικό και αντικοινωνικό χαρακτήρα του Προϋπολογισμού όπου πληρώνουν οι πολλοί και κερδίζουν οι ελάχιστοι και όπου η άδικη και άνιση κατανομή των φόρων δεν διασφαλίζει ίχνος κοινωνικής ανταποδοτικότητας.  

  • Ποιά η γνώμη σας για το σχέδιο Πισσαρίδη, συμφωνείτε με την άποψη που προ ημερών με άρθρο του, ο Κος Σημίτης, εξέφρασε σχετικά; 

Με το άρθρο του Κ. Σημίτη θα συμφωνήσω στο ότι το σχέδιο Πισσαρίδη έχει κάποιες κοινά αποδεκτές προτάσεις που αφορούν μόνιμες παθογένειες της χώρας. Αυτές, βεβαίως, είναι διατυπωμένες σε όλα τα κομματικά προγραμματικά  εγχειρίδια και που ασφαλώς θα τις συνυπέγραφα. Από κει και πέρα, όμως, η πρόταση πόρρω απέχει από ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και έχει σαφέστατο και σκληρά συντηρητικό περιεχόμενο. Εμφανίζεται ανάγλυφο σε όσα προτείνει για τη φορολογία, για την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, για τη δημόσια ασφάλιση, για την ανεργία και το κοινωνικό κράτος.

Μάλλον ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα επιστράτευσε την έκθεση ο Πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει την οικονομική πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας».

  • Το Κίνημα Αλλαγής, βρίσκεται εδώ και καιρό “στο κέντρο των εξελίξεων” με βολές τόσο από την κυβέρνηση, όσο την αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό; Τι έχετε να πείτε για την εσωκομματική εκλογολογία που έχει “φουντώσει” τελευταία; 

Κατ’ αρχάς η εσωκομματική εκλογολογία είναι άκαιρη και αδικαιολόγητη ένα χρόνο πριν από προγραμματισμένες διαδικασίες και εν μέσω πανδημίας. Μόνο εσωστρέφεια και αποπροσανατολισμό μπορεί να προσφέρει από τους σημαντικούς πολιτικούς στόχους της παράταξης. Όσο για τις βολές από τους ταγούς του δικομματισμού τις θεωρώ φυσική συνέπεια αντιμετώπισης του κινδύνου που συνιστά γι’ αυτούς η παρουσία και κυρίως η προοπτική του Κινήματος Αλλαγής.

Η προσπάθεια άλωσης  και αποδυνάμωσης  του χώρου μας θέλουν να αντισταθμίσει την αδυναμία τους ο μεν να κρύψει το συντηρητικό του πρόσωπο, ο δε τον πολιτικό του τυχοδιωκτισμό και λαϊκισμό.

Μπορεί να μη μας φοβούνται προς το παρόν εκλογικά, όμως, γνωρίζοντας ότι  ιδεολογική μας επανάκαμψη, η προγραμματική μας επάρκεια, η στελεχιακή μας υπεροπλία, η ικανότητα διακυβέρνησης και η αξιόπιστη αντιπολίτευση που ασκούμε κάνουν το χρόνο να δουλεύει για μας.     

  • Η Προέδρος του Κινήματος Αλλαγής έχει απευθύνει εδώ και καιρό, κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες του τόπου για συσπείρωση. Μίλησε για την “Νέα Αλλαγή” που έχει ανάγκη ο τόπος. Δημοσκοπικά όμως, δεν φαίνεται μέχρις στιγμής να υπάρχει απήχηση στο εν λόγω κάλεσμα, γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Είναι το Κίνημα Αλλαγής ο πυλώνας της προοδευτικής πολιτικής στην μετα-πανδημική περίοδο; 

Καλά το είπατε δημοσκοπικά. Πληρώνουμε ακόμη το τίμημα της πολιτικής που για να σώσει τη χώρα πλήρωσε ακριβά. Όμως, η ιστορία σήμερα κάνει σημαντική στροφή. Η πανδημία λειτουργεί ως παγκόσμιος καταλύτης και ανατροπέας. Και οι αξίες, οι αρχές και η σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία επανέρχεται στο προσκήνιο δυναμικά όπως απαιτεί ο νέος ρόλος του κράτους, η ανακατανομή του πλούτου, η αντιμετώπιση των προβλημάτων ζωής στον πλανήτη, η αναζωογόνηση της δημοκρατίας.

Μπήκαμε οριστικά σε νέα εποχή που απαιτεί οι πολιτικές δυνάμεις να ξανασυστηθούν. Σ’ αυτή την απαίτηση εμείς διαθέτουμε σαφή πολιτική και ιδεολογική υπεροπλία ως η προοδευτική δύναμη της χώρας. Χρειάζεται σκληρή προσπάθεια να καταγραφεί και εκλογικά για να γίνουμε και πάλι πρωταγωνιστές.

Το έχει ανάγκη η χώρα ένα γνήσια πατριωτικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κίνημα με νέο πολιτικό λόγο και νέους στόχους για να βρει το δρόμο της στην ταραγμένη εποχή μας.  

  • Βλέπουμε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ  να βρίσκονται είτε στην ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ και να δηλώνουν και σήμερα “ΠΑΣΟΚ”. Σας ενοχλεί αυτό; Τι θα λέγατε σε ενδεχόμενο συνεργασιών με το Κίνημα Αλλαγής; 

Ο καθένας έχει δικαίωμα να δηλώνει ότι θέλει για τον εαυτό του. Στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και την τελική κατάταξη και κρίση τη διαμορφώνει η κοινωνική συνείδηση.

Ακούω όλο και συχνότερα ένα σλόγκαν : «ΠΑΣΟΚ σώσε μας» να βγαίνει ανθρώπινα και ανεπιτήδευτα από τα κάτω.

Μπορεί να τους βολεύει αλλά δεν τους αφορά. αφορά εμάς και τη λαϊκή βάση της παράταξης και όχι τους «μηδίζοντες» και τους «καρεκλοκένταυρους» της  εξουσίας.  Εμείς συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία και την αυτοδύναμη στρατηγική. Ο τελικός  κριτής δεν είναι οι τεχνητές συγκολλήσεις, οι αριστεραδεξιές συνεργασίες, οι μετωπικές πολιτικές. Είναι η λαϊκή ετυμηγορία.   

  • “Βλέπετε” πρόωρες εκλογές μετά τον ερχομό του εμβολίου; 

Ο πειρασμός θα είναι μεγάλος και οι εισηγήσεις πολλές σε ένα Πρωθυπουργό που παρότι ισχυρίζεται ότι είναι σύγχρονος, καινοτόμος και διαφορετικός, δείχνει σιγά αλλά σταθερά  το πραγματικό  του πρόσωπο.

Δεν μπορώ να πάρω όρκο ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να επεκτείνει για δυο χρόνια ακόμη τη θητεία του επειδή πιστεύει ότι θα κερδίσει.

Μόνο που δεν εξαρτάται απ’ αυτόν αλλά από τη λαϊκή ψήφο. 

  • Πως αξιολογείτε την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην διαχείριση της πανδημικής κρίσης σε όλα τα επίπεδα; 

Στη δεύτερη φάση της πανδημίας την έπιασε φουρτούνα. Πορεύεται χωρίς πυξίδα παρά τα μεγάλα λόγια για σχεδιασμό και ετοιμότητα. Η διαρκής αναθεώρηση της πολιτικής και των προτεραιοτήτων που τίθενται κάθε φορά. Η Κυβερνητική πολυφωνία όπου πολλοί μιλούν πολύ και όχι μόνο οι αρμόδιοι. Η διελκυστίνδα με τους ειδικούς που δεν έχει σταθερούς κανόνες.

Με τρομάζει η έλλειψη σχεδιασμού και εν όψει της νέας ανάγκης που είναι ο εμβολιασμός του μέγιστου ποσοστού των πολιτών.

Ας ακούσει τις προτάσεις μας που παρουσίασε στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά έστω και τώρα και να οργανωθεί μια πραγματική σταυροφορία.   

  • Θα συμμετείχατε σε καμπάνια προώθησης του εμβολιασμού στην χώρα μας;

Και από τους πρώτους θα εμβολιαστώ και στην καμπάνια ολόψυχα θα συμμετάσχω. Δεν είναι θέμα προστασίας της ζωής μας που είναι βέβαια το πρώτιστο. Είναι θέμα νίκης του ορθολογισμού πάνω στον παραλογισμό.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ