ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη: Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Η κυβερνητική “μηχανή”καταναλώνει δημοσκοπήσεις και αποδίδει προπαγάνδα”
Ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, παραχώρησε μια “εφ’ όλης της ύλης” συνέντευξη στον Δημοσιογράφο και Εκδότη του “The Socialist”, Άγγελο Γαβρή.
Ασκώντας κριτική στις τακτικές πόλωσης του κλίματος τόσο σε ΝΔ όσο και στον “βολικό”, όπως τον χαρακτήρισε, ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε τα στοιχεία που καθιστούν την πολιτική διαχείρισης της πανδημικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως ανεύθυνη και ανεπαρκή.
Ιδεολογικό πρόσημο, ως ένα ευχάριστο σύνηθες χαρακτηριστικό στις συνεντεύξεις του Μανώλη Χριστοδουλάκη, απόκτησε η “συζήτηση” για το πολύκροτο “Κέντρο” και τον πλουραλισμό που διέπει την Δημοκρατική Παράταξη ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε το σχέδιο, οι προτάσεις και η “επόμενη ημέρα” για να μπορέσει το Κίνημα Αλλαγής να γίνει ξανά πόλος εξουσίας.
Ο Κος Χριστοδουλάκης, έδωσε απαντήσεις και σε όλους αυτούς που ευεργετήθηκαν από την παράταξη και σήμερα είναι είτε “άστεγοι” κομματικά είτε έχουν βρει “στέγη” κάπου αλλού και “πολεμούν” το κόμμα που τους ανέδειξε!
Λέξη – Κλειδί: Η Νεολαία!
Αναλυτικά η Συνέντευξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη:
- Κύριε Χριστοδουλάκη, το άνοιγμα της αγοράς, εξελίσσεται σε “Φιάσκο” για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά και την ανάκληση της απόφασης “την τελευταία στιγμή” σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν δείχνουν να αιτιολογούν την απόφαση της κυβέρνησης ενώ το ΕΣΥ εξακολουθεί και βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, ποιο είναι το σχόλιο σας πάνω σε αυτά; Τι προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;
Έχουμε αναδείξει πάρα πολλές φορές την τρομερή αντίφαση στις κυβερνητικές επιλογές, όπου στα 1000 κρούσματα κλείσαμε ενώ στα 4500 ξεκινήσαμε τη διαδικασία ανοίγματος. Το πρώτο και βασικό στοιχείο που, προσωπικά, κρατάω είναι η αποθέωση της ανευθυνότητας, όταν αντί των ειδικών, των επιστημονικών και επιδημιολογικών δεδομένων που όλοι μας συμφωνούμε ότι πρέπει να είναι η βάση για τις αποφάσεις των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, τη θέση αυτών για την κυβέρνηση έχουν πάρει οι δημοσκοπήσεις.
Όμως, με επιλογές βάσει δημοσκοπικού και εκλογικού κόστους, δεν μπορούμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές.
Το δεύτερο σημείο που έχει μεγάλη σημασία όταν μιλάμε για το άνοιγμα της χώρας, δεν αφορά τόσο στο πότε, αλλά κυρίως στον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, από τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσιάσαμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας.
Μακριά από τα γενικά οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής, ξεκινώντας με βάση τα μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό, τον επακριβή προσδιορισμό του επιμέρους επιδημιολογικού φορτίου κάθε περιοχής αλλά και του συνόλου των θετικών κρουσμάτων, τη στεγανοποίηση νομών και νησιών και την εξειδίκευση των μέτρων με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής, για να αποφύγουμε τα πισωγυρίσματα του lockdown ακορντεόν.
Ακόμα και τώρα, το σχέδιο αυτό παραμένει άγνωστο σε μια κυβερνητική μηχανή που καταναλώνει δημοσκοπικά ποσοστά και αποδίδει επικοινωνιακή προπαγάνδα.
- Σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, μετά από πρωτοβουλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για την πανδημική διαχείριση, είδαμε τον Πρωθυπουργό να “στριμώχνεται” από την Αντιπολίτευση με αποτέλεσμα, απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά να της πεί: “Μου θυμίζετε ολοένα και περισσότερο τον Τσίπρα”, πως σχολιάζετε αυτή του την κίνηση; Επικοινωνιακή τακτική; Ή προσπάθεια εμπλοκής του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής;
Εγώ την αντιλαμβάνομαι ως μόνιμη κυβερνητική στρατηγική. Πόσο βολικό είναι για κάθε κυβέρνηση να έχει απέναντι της, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, την αντιπολιτευτική τακτική του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ;
Γι’ αυτό και θα τον κρατήσουν εκεί για πολύ καιρό ακόμα. Και κάθε φορά που δέχονται τεκμηριωμένη κριτική, πάντα συνοδευόμενη από δικές μας προτάσεις, μέτρα και αντιπροτάσεις, κάθε φορά που οι πειστικές απαντήσεις θα στερεύουν, θα ακολουθεί συντεταγμένη πανστρατιά για την δήθεν «συριζοποίηση» μας.
Και ίσως η λίστα Πέτσα να βοηθάει στο να γίνει ο Τσίπρας λίγο πιο ξανθός και λίγο πιο θηλυπρεπής. Όμως δεν θα τους κάνουμε τη χάρη του βολικού ετεροπροσδιορισμού, ως αντάλλαγμα για ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη από τα συστημικά κέντρα εξουσίας.
- Ως Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη με το έργο σας και την συνέπειά σας από την ευρεία πλειοψηφία των ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα, πολλοί να σας θεωρούν το πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να αποτελέσει την βάση για την αναγέννηση της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Ως συνάρτηση των παραπάνω, σύμφωνα με την γνώμη σας, είναι “το Κέντρο”, ο αποκλειστικός χώρος που εδράζεται ιδεολογικά το Κίνημα Αλλαγής;
Καταρχάς η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι που κερδίζεται ή κεφαλαιοποιείται άπαξ. Είναι μια διαρκής προσπάθεια στην πολιτική σου διαδρομή, με τα σωστά και τα λάθη σου, να είσαι καθαρός, συνεπής και ειλικρινής. Και αυτός είναι ένας μόνιμος αγώνας.
Τώρα, ως προς τον χώρο ιδεολογικών αναφορών της παράταξης, να μην ξεχνάμε ότι αυτή δημιουργήθηκε όταν το κέντρο υπήρχε. Δημιουργήθηκε με την ανάγκη να εκφράσει με πιο ριζοσπαστικό τρόπο τους κοινωνικά αδύναμους, τα προβλήματα και τις ελπίδες τους, τη σύγχρονη και θεσμική αριστερά. Και με τη σοβαρότητα της, τη μεταρρυθμιστική της αντίληψη, τα πατριωτικά της χαρακτηριστικά, την τομή της ανοιχτής οικονομίας με την μάχη κατά των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπερβατική αντίληψη της εθνικής ενότητας, να εκφράσει εκ βάθρων και το ποιοτικό πολιτικό κέντρο όπως το γνωρίσαμε και το γνωρίζουμε και σήμερα.
Ο πλουραλισμός ήταν πάντα ο πλούτος μας. Όμως, πλουραλισμός με πρόσημο, όχι απλά μια άχρωμη ομπρέλα συγκόλλησης εκλογικών μηχανισμών.
- Η διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης, αποτελεί κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση της επερχόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Πρόσφατα, η κα Γεννηματά, μίλησε για χρονοδιάγραμμα που υπερβαίνει την κυβερνητική θητεία της ΝΔ, πως μπορεί να διασφαλιστεί η διαφύλαξη του Ταμείου από φαινόμενα μικροκομματισμού;
Εμείς ζητάμε να έρθει στη Βουλή και να συζητηθεί, το θέμα του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.
Το πρόγραμμα ξεπερνά την κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Και ακριβώς για αυτόν το λόγο, δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως ο ίδιος κρίνει. Γιατί αφορά το μέλλον της χώρας.
Γι’ αυτό, ο δικός μας στόχος είναι να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, έναν δημόσιο διάλογο που θα απαντάει πραγματικά στα προβλήματα της.
Παρουσιάζοντας, από την πλευρά μας, τις προτάσεις μας που επεξεργάστηκε ειδική επιτροπή με επιστήμονες, ειδικούς και πολιτικά στελέχη, πάντα μετά από διάλογο με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Και με κυρίαρχη τη λογική: «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».
- Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε “ελεύθερη πτώση” σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία και την πρόθεση ψήφου στην ηλικιακή ομάδα 17-34 ενώ μεγάλη είναι η “δυσφορία” του επιστημονικού κλάδου, πως μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να μετουσιώσει αυτή την δυσφορία σε πολιτική δύναμη Προόδου;
Πιστεύω πραγματικά ότι η νέα γενιά της χώρας είναι αυτή που έχει τη δύναμη να διαμορφώνει τη δυναμική των πολιτικών συσχετισμών.
Ειδικά όταν μιλάμε για μια γενιά με συσσωρευμένη απογοήτευση, πολλές φορές οργή, αλλά σίγουρα αγανάκτηση βλέποντας τα όνειρα και τις προσδοκίες της να πηγαίνουν χαμένα. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής.
Να χτίσει ξανά γέφυρες συνεκτικές, ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με αυτούς που σήμερα απέχουν. Φυσικά, αυτό δεν είναι μόνο όρος στόχευσης ή συνθηματολογίας, αλλά πολύ περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο που θα μπορεί να τους δώσει προοπτική. Θα απαντήσει στα σύγχρονα δικά τους προβλήματα, στην ανεργία αλλά και το νέο μοντέλο εργασίας μετεξελιγμένο από την τεχνολογία και τον αυτοματισμό, θα τους δώσει ευκαιρίες να επιχειρήσουν, να προοδεύσουν και να πετύχουν στην χώρα μας, θα βάλει ξανά τις θεσμικές εγγυήσεις που θα εμπνεύσουν ότι το ζητούμενο της κοινωνικής ανέλιξης είναι ο κόπος, οι ικανότητες και η προσπάθεια. Τώρα που τα πυροτεχνήματα της περασμένης δεκαετίας σβήνουν, πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε το στοίχημα αυτό να το κερδίσουμε.
- Είναι αλήθεια, πως στον χώρο μας, η “επόμενη ημέρα”, κρίνεται εν πολλοίς από την διαδικασία της εκλογής αρχηγού. Τι απαντάτε σε όσους επιθυμούν την έναρξη των διαδικασιών το συντομότερο δυνατόν; Τι λέτε σε όσους βλέπουν “επιστροφή στελεχών” που με την στάση τους “πλήγωσαν” το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα;
Η θεσμική επίκληση του καταστατικού δεν μπορεί να γίνεται αλά καρτ, πόσο μάλλον σε συνθήκες ακραίας υγειονομικής κρίσης με σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, και πόσο μάλλον ακόμα περισσότερο σε συνθήκες που η παράταξη μας δέχεται συντονισμένες επιθέσεις που θέλουν να την καταστήσουν αδύναμο, εξαρτημένο υποχείριο του βολικού τους τεχνητού διπολισμού.
Τώρα, για να είμαστε ειλικρινείς, για να πάρουμε πίσω τη χαμένη μας κοινωνική και εκλογική δυναμική, πρέπει καταρχάς, να πάρουμε πίσω την κοινωνική βάση που την διαμόρφωνε.
Αυτό φυσικά, δεν αφορά αυτούς τους λίγους που ευεργετήθηκαν με το παραπάνω από τον χώρο και κατέληξαν επαγγελματικά φερέφωνα και «τρολς» της μιας και της άλλης πλευράς.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αντιμετωπίζει προβλήματα στα “εσωτερικά του” και η ΝΔ όσο κρατά η “κόλλα” της κυβερνητικής θητείας, προσπαθεί να “κρύψει” τις εσωκομματικές έριδες, δημοσκοπικά όμως, το Κίνημα Αλλαγής δεν δείχνει να κερδίζει από αυτή την εσωστρέφεια των πολιτικών αντιπάλων του, γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;
Είμαι της άποψης ότι οι δημοσκοπήσεις πολύ περισσότερο επηρεάζουν την εικόνα της επόμενης στιγμής, παρά αποτυπώνουν την πραγματικότητα για την προηγούμενη. Και αυτό προφανώς είναι κάτι που έχει τη σημασία του. Όμως, προσωπικά πιστεύω πως σε περιόδους τόσο έντονης κρίσης, η οποία μάλιστα απειλεί ευθέως την ανθρώπινη ζωή, τον συνολικό απολογισμό της στάσης σου τον κάνεις μόλις αυτή παρέλθει.
Και η εκτίμηση μου είναι πως η συνέπεια μας, ο υπεύθυνος και τεκμηριωμένος μας λόγος, οι αιχμές και η μαχητική μας αντιπολίτευση όπου αυτό χρειάζεται, εκείνη την ώρα θα επιβραβευτούν από τους πολίτες.
Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο έχουμε από τη μία πλευρά μια ΝΔ με υπαρκτή, πλέον, φθορά λόγω της δικής της προβληματικής διαχείρισης της παρούσας φάσης της κρίσης, και από την άλλη, έναν ΣΥΡΙΖΑ παντελώς απαξιωμένο στα μάτια της κοινής γνώμης να επιτελέσει το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς καν να έχει καθορίσει το ρόλο και την πολιτική του ταυτότητα. Αυτή η εικόνα διαμορφώνει ένα μεγάλο πολιτικό κενό που πρέπει και μπορούμε να καλύψουμε εμείς.
- Ποιοι οι στόχοι του Κινήματος Αλλαγής; Ποιες κινήσεις αναμένονται για την επίτευξή τους το επόμενο διάστημα;
Αυτό στο οποίο δίνουμε έμφαση στην παρούσα συγκυρία είναι εναλλακτικοί δίαυλοι επικοινωνίας και εξωστρέφειας των πολιτικών μας μηνυμάτων. Να φτάσει ο λόγος μας στον κόσμο που περιμένει να μας ακούσει. Πέραν των καθημερινών πολιτικών μας παρεμβάσεων, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην οικονομική και κοινωνική ατζέντα, με βάση και τις πολύ δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα «τηλε-περιοδειών», με προτεραιότητα να θέσουμε την ατζέντα για την οικονομία, τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και την πρόταση μας για την επόμενη μέρα. Αντίστοιχα, στο σκέλος της οργανωτικής και πολιτικής ανασυγκρότησης, έχουν ήδη ληφθεί πρωτοβουλίες στη βάση ενός σχεδιασμού ο οποίος είχε διαμορφωθεί και πριν την πανδημία, αλλά πήγε πίσω.
Τις πρωτοβουλίες μας αυτές πλαισιώνει η συγκρότηση των θεματικών μας δικτύων σε κρίσιμους τομείς με ισχυρές κοινωνικές αναφορές για τον χώρο μας, όπως αυτός της αυτοδιοίκησης, της εργασίας, της αγροτικής παραγωγής, της υγείας και της παιδείας.
Ζητούμενο είναι, στο ρευστό πολιτικό σκηνικό όπου βρισκόμαστε σήμερα, να αποδείξουμε ότι μπορεί να υπάρξει ο συγκροτημένος, προοδευτικός, πολιτικός αντίλογος που στη συνέχεια θα αποτελέσει και την κινητήρια δύναμη για την ενίσχυση των κοινωνικών μας συσχετισμών.
Με την συστράτευση όλων μας στην κοινή προσπάθεια, είμαι βέβαιος πως η παράταξη θα αποκτήσει ξανά τις ισχυρές δομές που θα δώσουν με επιτυχία τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.