ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Μανώλης Χριστοδουλάκης: Στο Κίνημα Αλλαγής βάλαμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα κόμμα που θα λειτουργεί “από κάτω προς τα πάνω.”

Συνέντευξη: Μανώλης Χριστοδουλάκης: Στο Κίνημα Αλλαγής βάλαμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα κόμμα που θα λειτουργεί “από κάτω προς τα πάνω.”

Συνέντευξη στον Δημοσιογράφο Δημήτρη Μπαμπούλη και το “The Socialist” , παραχώρησε ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ο Κος Χριστοδουλάκης μίλησε για την ανάγκη εθνικού διαλόγου στα Ελληνοτουρκικά και την ανάγκη επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε στην “παραβατική” Τουρκία. Επισήμανε, στη συνέχεια των δηλώσεών του, την καίρια νομοθέτηση του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στάθηκε στην τροπολογία που έφερε στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής με στόχο ακριβώς αυτό, την προστασία των δανειοληπτών ενώ υπενθύμισε πως την ισχύουσα νομοθεσία έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσε η ΝΔ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην θεματική “πατριωτισμός και δημοκρατική παράταξη”, το βασικό θέμα προς συζήτηση σε πρόσφατη εκδήλωση της Νέας Γενιάς του ΚΙΝΑΛ . Τέλος, ο κύριος Χριστοδουλάκης, στάθηκε στην αξιακή δομή του Κινήματος Αλλαγής και στα 2 χρόνια συνεχόμενων επαφών του με την κοινωνία και τους ψηφοφόρους. “Στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί την λογική ενός κόμματος που λειτουργεί “απο κάτω προς τα πάνω” τόνισε. Δηλαδή, από τη βάση του προς την ηγεσία και όχι το αντίθετο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη:

 

 

  • Πιστεύετε ότι οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις  ήταν επαρκείς; Ποιά θα πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης σε μελλοντικές, σοβαρές προκλήσεις της γείτονας χώρας;

 

 

Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε διαρκώς. Τα εθνικά μας θέματα δεν είναι αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

Όμως, καλώς η κακώς, όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και όταν ακόμα η Τουρκία, παρά την ακραία όξυνση της προκλητικότητας της, δεν έχει υποστεί συντεταγμένες κυρώσεις από την ΕΕ, τότε σίγουρα στο σκέλος της εξωτερίκευσης των διμερών ή και ευρύτερων αντιπαραθέσεων μας, προφανώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο για αποτελεσματικότερους και κυρίως πιεστικότερους χειρισμούς. Όπως είναι αυτονόητο, λόγω της ιδιαιτερότητας της συγκυρίας, δεν μπορώ να μπω στο σχολιασμό επιχειρησιακών ζητημάτων, όμως είναι σαφές ότι οι διαρκείς κλιμακώσεις και αποκλιμακώσεις ως στρατηγικές επιλογές της Τουρκίας, πρέπει να έχουν συντεταγμένη απάντηση από την ελληνική πλευρά. Αυτό σημαίνει θεσμική αποτύπωση της εθνικής συνεννόησης, ενότητα, αποφασιστικότητα και αποτροπή. Αποτροπή μέσω της ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της χώρας, αποτροπή με διαμόρφωση ισχυρών διπλωματικών συμμαχιών, αποτροπή μέσω της δημοσιοποίησης της παραβατικής και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στους διεθνείς οργανισμούς. Και σε αυτή την προσπάθεια εννοείται θα είμαστε αρωγοί, κάνοντας βέβαια σαφές πως εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν.

 

  • Από 31 Ιουλίου παύει να ισχύει η προστασία της α κατοικίας, με τον κίνδυνο να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί. Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να αποφύγουμε τους πλειστηριασμούς α κατοικίας, αλλά και να επιτευχθεί αρωγή για τους δανειολήπτες που κοντεύουν να χάσουν τα σπίτια τους;

 

Πριν λίγες μέρες δυστυχώς «απελευθερώθηκαν» τυπικά οι πλειστηριασμοί, και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους, κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα funds. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η οικονομική κρίση και η ανεργία παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής και των νόμων που από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν από το 2019.

Πριν από αρκετούς μήνες, ως Κίνημα Αλλαγής ζητήσαμε να συσταθεί Διακομματική Επιτροπή στη Bουλή. για να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη, αποτελεσματική λύση για τους ασθενέστερους δανειολήπτες. Η κυβέρνηση το αρνήθηκε εγκαταλείποντας τους αδύναμους δανειολήπτες στο έλεος της τύχης τους. Ως μια ύστατη προσπάθεια προστασίας της πρώτης κατοικίας, στις 29 Ιουλίου, καταθέσαμε για τέταρτη φορά μια πλήρη και επεξεργασμένη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη βελτίωση των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών, υπενθυμίζοντας, φυσικά, ότι επί ΠΑΣΟΚ και με το ν.3869/2010 εισήχθη στη χώρα μας ο θεσμός της ατομικής πτώχευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους καταναλωτές να ρυθμίζουν τα χρέη τους με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες, καθιερώνοντας παράλληλα την προστασία της κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Με την τροπολογία που καταθέσαμε, επαναφέρεται η προστασία της κύριας κατοικίας του Ν. 3869/2010 και αναπροσαρμόζονται τα όρια του, ώστε να καλύπτουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Συγχρόνως, προβλέπεται η δυνατότητα αξιοποίησης της συνεισφοράς του Δημοσίου για τη βελτίωση της ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη, και τη βέλτιστη αποπληρωμή των χρεών προς τους πιστωτές, η αντίστοιχη εφαρμογή των διατάξεων για την προστασία της κύριας κατοικίας και για την αγροτική ακίνητη περιουσία, και άλλες σχετικές διατάξεις εκσυγχρονισμού του σχετικού πλαισίου.  Καλούμε την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να προστατέψει αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

 

  • Τι ακριβώς σημαίνει ο σύγχρονος πατριωτισμός που προβάλλει το Κίνημα Αλλαγής ώς μία από τις βασικές αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας;

 

 

Χαίρομαι πολύ για την ερώτηση που μου κάνετε, μιας και αυτό ήταν και το θέμα συζήτησης της πρώτης ανοικτής διαδικτυακής εκδήλωσης της νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής. 

Γεγονός που αποδεικνύει την αξία του πολιτικού προσδιορισμού όρων όπως ο πατριωτισμός που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης.

Φυσικά και η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να συνοψιστεί σε λίγες μόνο φράσεις. Πατριωτισμός σημαίνει να αισθάνεσαι περήφανος που είσαι Έλληνας, όχι όμως μόνο αναπολώντας το χθες, αλλά και τη ματιά του σήμερα και του αύριο. Πατριωτισμός σημαίνει να αγαπάς την πατρίδα σου, χωρίς την εθνικιστική εμμονή να μισείς την πατρίδα του άλλου. Σημαίνει ευθύνη για την κοινωνία και τους Έλληνες που ξεπερνάει το πολιτικό βάρος και κόστος. Σημαίνει υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων αλλά και της δημοκρατίας, των δημόσιων αγαθών, της κοινωνικής συνοχής, της ανοιχτής κοινωνίας, της ενωμένης Ευρώπης, της δικαιοσύνης και της προόδου. Σημαίνει οτιδήποτε μπορεί να κάνει τις επόμενες γενιές να κοιτάνε και εκείνες με τη σειρά τους τη δική μας με υπερηφάνεια. 

 

 

– Είστε ένα πολιτικό πρόσωπο που συνεχώς έρχεται σε επαφή με πολίτες και επιδιώκει να μιλά με αυτούς. Τι είναι αυτό που ζητάει ο πολίτης από το Κίνημα Αλλαγής; Τα πιθανά παράπονα που, ίσως, ακούτε μπορούν να αλλάξουν την κατεύθυνση που έχει το κόμμα σας;

 

Όχι μόνο μπορούν να τη αλλάξουν, αλλά είναι και αναγκαίο να το κάνουν οπουδήποτε απαιτείται. 

Από την πρώτη στιγμή δόμησης του Κινήματος Αλλαγής και βαδίζοντας στα χνάρια της αρχικής συγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, βάλαμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα κόμμα που θα λειτουργεί από κάτω προς τα πάνω.

Φυσικά και υπάρχουν εμπόδια, φυσικά και υπάρχουν δυσκολίες, φυσικά και έχουν γίνει λάθη, αλλά παραμένει απόλυτη προτεραιότητα μας να τα ακούμε τη βάση μας και την κοινωνία. Και αυτός είναι και ο λόγος που επιδιώκουμε συστηματικά και με την κάθε ευκαιρία να βρισκόμαστε δίπλα τους. Να ακούμε τη γνώμη τους, τα παράπονα τους, τα καλά και τα κακά. Είναι γεγονός πως κι εγώ προσωπικά, επιδιώκοντας την επαφή αυτή, τα τελευταία 2 χρόνια έχω ακούσει πολλά. Και αυτά δεν μπαίνουν σε «κουτάκια». Πιθανώς δεν μπορείς πάντα να τα κωδικοποιήσεις, αλλά κάθε φορά υποσυνείδητα σε γεμίζουν με την πραγματική εικόνα για το τι περιμένει ο κόσμος από εμάς. Μπορεί να μην καταφέρνουμε πάντα να τα κάνουμε πράξη, αλλά τουλάχιστον δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για αυτό. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

 

Related posts
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nίκος Ανδρουλάκης: "Απογοητευτική πράξη η αγορά 4 σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής με Ευρωπαϊκά κονδύλια!"

Nίκος Ανδρουλάκης: “Απογοητευτική πράξη η αγορά 4…
Read more
ΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

ΣτΕ: "Νόμιμη η διαγραφή παιδιών από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία όταν οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν"

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να κηρύξει…
Read more
ΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

ΟΕΝΓΕ: Εξετάζει το ενδεχόμενο μήνυσης κατά "κάθε κυβερνητικού υπεύθυνου" για την κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας.

Την άμεση διερεύνηση του θέματος υποβολής μηνυτήριας…
Read more