ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο “THF”: “O ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας “αύριο κι όλας”

Ρεπορτάζ: Για το “The Socialist” , Δημήτρης Μπαμπούλης:

dimitrisbampoulis@gmail.com

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην Συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε αισιόδοξος για το πρόγραμμα που παρουσίασε, χθες Σάββατο, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει ξανά τα ηνία της χώρας, όπως είπε χαρακτηριστικά “αύριο κιόλας”. Επιπλέον, το κύριο μήνυμα τον απαντήσεων του φαίνεται να ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαχειριστεί με επιτυχία μία οικονομική κρίση ήδη και ξέρει τον τρόπο να το ξανακάνει, ειδικά με τους πολύ λιγότερους περιορισμούς που έχει αυτή την στιγμή το ελληνικό κράτος.

 

Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφορούσαν κυρίως την υγειονομική κρίση και την κριτική απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης, τα ελληνοτουρκικά και την αγορά των πολεμικού εξοπλισμού, την συμφωνία των Πρεσπών και τέλος απάντησε στην κριτική που δέχεται το πρόγραμμα του κόμματος του και οι θέσεις του.

 

 

Όσον αφορά τον κοροναϊό, τόνισε ότι η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προσεκτική και στα λάθη που κάνει η κυβέρνηση και προτείνει συνεχώς λύσεις που όμως η νεοφιλελεύθερη λογική που ακολουθεί εκείνη δεν της επιτρέπουν να τις εφαρμόσει, διότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε π.χ. οι περισσότερες τάξεις, ώστε τα τμήματα στο άνοιγμα των σχολείων να αποτελούνται από μικρότερο αριθμό ατόμων μέσα σε μία τάξη, το οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει για να μην προχωρήσει σε πρόσληψη εκπαιδευτικών. Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι είναι ένας λόγος για τους οποίους δεν ζητάει τις εκλογές το γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης θα ήταν ανήθικο να το κάνει, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν με τους δανειστές. 

 

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, έκρινε ότι η κυβέρνηση κινείται λανθασμένα με το να μην αποκαλύπτει τι έγινε στην διπλωματική συζήτηση στο Βερολίνο, τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι το Oruc Reis έκανε κανονικά έρευνες ασχέτως με την ποιότητα αυτών και υποστήριξε ότι η μόνη λύση είναι η ειρηνευτική συζήτηση που αν δεν βρει θετική την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απαιτήσει κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε βάρος της γείτονας χώρας. Έπειτα προχώρησε στην αγορά πολεμικού εξοπλισμού, όπου τόνισε ότι είναι σημαντική η ενίσχυση των εξοπλισμών αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί και το έμψυχο δυναμικό που έχει υποστεί πολλές μειώσεις στον μισθό του και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν θα τους χαριστεί, γιατί είναι δημόσιοι υπάλληλοι. 

 

Σε ένα από τα θέματα τα οποία πολυσυζητήθηκαν τις τελευταίες ημέρες για την συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τις συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία και εκεί θα περιμένει 158 συγγνώμες από τα άτομα που κάποτε έβγαιναν στους δρόμους ως αντίθετοι και τώρα δίνουν μάχες, όπως είπε ο κύριος Ζάεφ για την Βόρεια Μακεδονία. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι τις καθυστερήσεις της τήρησης των δεσμεύσεων της συμφωνίας τις μοιράζονται η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, αλλά δικαιολογείται, καθώς είχε για αρκετό καιρό υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς καμία δικαιολογία.

Το πολιτικό – ενημερωτικό περιοδικό θα έρχεται στα mail σας κάθε μήνα μετά την συνδρομή σας ΕΔΩ: –> https://thesocialist.gr/subscription-plan

ΜΗΝ χάσετε το πρώτο μας τεύχος!

 

 

Επίσης, σε τοποθέτηση του για την Μόρια την χαρακτήρισε ως άβυσσο για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, τόνισε ότι δεν αποποιείται τις ευθύνες που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τόνισε ότι υπήρχε μία πιο ελεγχόμενη κατάσταση κατά την διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με αρκετούς από τους πρόσφυγες να έχουν στα χέρια τους χαρτί μετεγκατάστασης. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι μέσα στον έναν χρόνο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο αριθμός των προσφύγων διογκώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό φτάνοντας τους 20.000 και χωρίς προοπτική για μετεγκατάσταση, καθώς συμφέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκμεταλλεύεται τις Μόριες σαν “αποθήκη ψυχών”.

 

Τέλος, στήριξε το οικονομικό του πρόγραμμα στο οποίο λέει ότι ο προϋπολογισμός δεν ξεπερνά τα 8 δις για το πρώτο τετράμηνο με μία πιθανότητα παράτασης αν δεν έχει αρχίσει η ανάκαμψη της αγοράς, ενώ τόνισε ότι δεν θα αυξηθεί το έλλειμμα, καθώς τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης από τα οποία θα αφήσει και ένα μέρος ως “μαξιλαράκι” ασφαλείας. 

 

Γενικά, σε όλες του τις απαντήσεις άσκησε δριμύτατη κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κινείται χωρίς σχέδιο, ενισχύοντας μόνο και δημιουργώντας πελατειακές σχέσεις με επιχειρηματίες και επιμένοντας σε μία νεοφιλελεύθερη τακτική, η οποία δεν μπορεί να αποδώσει, όπως αποδεικνύεται και από την οικονομική κρίση που βιώσαμε και από την υγειονομική κρίση που βιώνουμε τώρα. Τέλος, πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτές οι κρίσεις είναι με το κράτος βασικό αρωγό και με μία προοδευτική πολιτική.