Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Μιλάμε για “Love story”

Published

on

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και πως γίνεται να μείνει πίσω απο τις εξελίξεις η Ελληνική πολιτική σκηνή;

Στο πρώτο μέρος θα μιλήσουμε για ένα “LOVE STORY”  που σημάδεψε τις εξελίξεις στην χώρα μας απο το 2015-2019, αυτό του Συνασπισμου Ριζοσπαστικής Αριστεράς (που πλέον έχει δεξιά συνιστώσα και πληθώρα τυχοδιωκτών του ΠΑΣΟΚ) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (που δεν βρίσκονται ανάμεσά μας πλεόν ή μήπως όχι;)

το 2015 στην πραγματικότητα γίνεται Κυβέρνηση η πλατεία των Αγανακτισμένων. Δηλαδή, οι πολιτικοί σχηματισμοί που αναδεικνύονται είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι ΑΝΕΛ, είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία ανεβαίνει και είναι και τα διάφορα άλλα παραφερνάλια που κυκλοφορούσαν γύρω, μεταξύ αυτών και ο μέγας Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος στην πραγματικότητα στην πλατεία των Αγανακτισμένων αναδείχθηκε….”

Οι προσδοκίες και η πραγματικότητα

Η Ελλάδα έχει να πάρει δόση από το καλοκαίρι του 2015 . Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι Τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά αλλά πολλοί παράγοντες, όχι αναγκαστικά στελέχη, του λένε ότι ίσως αν δεν είναι διατεθειμένος να πάει σε μια γρήγορη παράταση του υπάρχοντος μνημονίου, να πρέπει να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων κάτι που όλη η Ελλάδα έμαθε να λέει: Τα capital controls .

Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο καθηγητής Γιάνης Βαρουφάκης.

Υπεύθυνος για το ταμείο του κράτους είναι ο Δημήτρης Μάρδας.

Advertisement

Μόλις αναλαμβάνει μαθαίνει ότι τα χρήματα για πληρωμές αρκούν ως το τέλος Φεβρουαρίου. Ο Μάρδας ζει στον εφιάλτη του στραγγίσματος της ρευστότητας.

Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής που όπως συνηθίζεται σε όλα τα Υπουργεία όταν αλλάζει η Κυβέρνηση γίνεται και η αντίστοιχη και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που συνήθως είναι αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών που αναλαμβάνει. Και στην αντίστοιχη τελετή, 25 Ιανουαρίου, 26, πότε έγινε ο απερχόμενος, ο κύριος Σταϊκούρας, δίνει τα ηνία στον κύριο Μάρδα και τον πάει και στο γραφείο του και του λέει ότι ‘’αυτά είναι τα υπόλοιπα που έχουμε στο ταμείο, το ταμείο, έχεις λεφτά μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου …Και θα το βλέπεις αυτό’’, του εξηγεί ότι υπάρχει ένα c-table, το λεγόμενο c-table, το οποίο είναι το cash flow table, είναι ένας πίνακας, ο οποίος είναι σε ένα excel, σε excel μορφή και λέει πόσα είναι τα διαθέσιμα κάθε μέρα, πόσα λεφτά μπαίνουνε και βγαίνουν κάθε μέρα στο κρατικό ταμείο.

Ο κύριος Μάρδας καταλαβαίνει κοιτώντας στο c-table, ότι τα λεφτά θα ξεμείνουνε γύρω στις 20 Φεβρουαρίου και κυκλώνει αυτή την ημερομηνία και λέει εδώ πέρα, γράφει και ένα κόκκινο sos δίπλα στην ημερομηνία αυτή. Και κάθε μέρα το πρωί το πρώτο πράγμα σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι ξυπνούσε το πρωί και έπαιρνε αυτό το c-table και έβλεπε τι γίνεται κάθε μέρα, γιατί είχε και τρομερή αγωνία…”

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας με τη στήριξη των ΑΝΕΛ χωρίς κανείς να γνωρίζει ποια είναι η στρατηγική της Ελλάδος.

Οι δανειστές μας θέλουν να τηρηθούν οι συμφωνίες με την προηγούμενη κυβέρνηση και έχουν τους λόγους τους λέει ο καθηγητής Πάνος Καζάκος.

“…ένας ήταν ότι εάν επέτρεπαν στην Ελλάδα να παρακάμψει τους κανόνες αυτούς αυτό θα έδινε το σύνθημα και σε άλλους που είχανε παρόμοιες περίπου δυσκολίες με την ελληνική κυβέρνηση, όπως ήτανε η Ιταλία, έτσι, να κάνουν το ίδιο, δηλαδή να λειτουργήσουν ως λαθρεπιβάτες του συστήματος κατά κάποιον τρόπο για να χρησιμοποιήσω και μια έννοια από την πολιτική φιλοσοφία. Και το δεύτερο ήταν ότι εάν έδιναν τα λεφτά που ζητούσαμε εμείς, γιατί ζητούσαμε να μας δώσουν λεφτά, δεν είναι ότι… υπήρχε ο κίνδυνος να μην εφαρμόσουμε τους όρους που θα έθεταν και άρα να έχουμε αυτό που λέμε ένα είδος ηθικού κινδύνου, δηλαδή να σε στηρίξουμε αλλά δεν τηρείς τα συμφωνημένα εκ των υστέρων και δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα, λοιπόν, άρα να δούμε τι πρέπει να γίνει για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες….”

Τα πεπραγμένα του Βαρουφάκη

Advertisement

Η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ μόλις 2 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Βαρουφάκη στην οδό Νίκης, επικοινωνείται από την κυβέρνηση ως η αρχή της νέας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Καταλήγει όμως σε μετωπική σύγκρουση του υπουργείου Οικονομικών με τον πρόεδρο του Eurogroup.

Και οι δύο στις τοποθετήσεις τους είναι προσεκτικοί, όταν όμως αρχίζουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Βαρουφάκης αιφνιδιάζει, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την τρόικα.

Υπουργός Οικονομικών: «Με αυτήν και, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σαθρά δομημένη επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε.»

Ο Γιάννης Βαρουφάκης περιμένει την απάντηση Ντάισελμπλουμ. Εκείνος του κάνει νόημα ότι ακούει την μετάφραση, κουνά απογοητευμένος το κεφάλι του , βγάζει τα ακουστικά του και απευθύνεται μονολεκτικά στον Υπουργό Οικονομικών. Στη συνέχεια σηκώνεται, ενώ ο Γιαννης Βαρουφάκης τον κοιτά με τα χέρια στις τσέπες.

Ο Ντάισελμπλουμ διακόπτει την καθιερωμένη χειραψία και ψιθυρίζει στο αυτί του ΥΠΟΙΚ ότι μόλις σκότωσε την τρόικα. Εκείνος αντιδρά με το..ιστορικό πια ΟΥΑΟΥ!!!!

Ο Βαρουφάκης ξεκινά περιοδεία για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Το Παρίσι και ο Μισέλ Σαπέν δείχνουν κατανόηση αλλά στην Φρανκφούρτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο βαθμός δυσκολίας είναι αυξημένος. Ο Μάριο Ντράγκι ακούει τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να ζητά επιπλέον ρευστότητα για τη χώρα.

Στις 4 φεβρουαρίου του 2015 ο Βαρουφάκης δηλώνει ότι «είχα την ευκαιρία να του παρουσιάσω την απόλυτη και απαρασάλευτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης μας να μην είναι τα πράγματα όπως στο παρελθόν».

Advertisement

Ο Ντράγκι απαντά ανακοινώνοντας ότι σταματά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας.

Εν μέσω τραπεζικού ξεπουλήματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός. Για το Γιάννη Στουρνάρα πάντως – όπως δήλωσε στην εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων – επρόκειτο για αυτογκόλ Βαρουφάκη.

Όπως αποκαλύπτει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας: «Πήγε και είπε στον Ντράγκι ότι είναι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας, τι θέλατε να κάνει ο Ντράγκι; Του είπα να μην ακούει τον Βαρουφάκη αλλά μου είπε ότι ήταν ο υπουργός Οικονομικών.

Αρνητικά εξελίσσεται και το ραντεβού με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος παραπέμπει τον Βαρουφάκη στο Eurogroup.

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2015 ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δηλώνει ότι: «Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία γι’ αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα. Κι επειδή έχω ως εκπρόσωπο ένα διπλωμάτη θα πρέπει να πω: “συμφωνούμε ότι διαφωνούμε».
Μια εβδομάδα αργότερα, ο Βαρουφάκης στο παρθενικό του Eurogroup απορρίπτει την εφαρμογή του μνημονίου και ζητά συμφωνία γέφυρα για να σχεδιάσει το δικό του πρόγραμμα. Τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα που δεν βγαίνει καν κοινό ανακοινωθέν.

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2019 ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών Γερμανίας αποκαλύπτει ότι «για μισή ώρα μας αποκαλούσε στην ουσία ηλίθιους. Είμαι σίγουρος ότι είχε δίκιο. Πες το αυτό σε αυτούς που προσπαθούν να σε βοηθήσουν και δεν θα εντυπωσιαστούν».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης από την πλευρά του απαντά ότι:

Advertisement

« Το μόνο που ήθελαν να κάνουν είναι να με εξαπατήσουν ώστε να υπογράψω ή να δεχτώ ένα ανακοινωθέν που δεν θα μου επέτρεπε ως ΥΠΟΙΚ στην ουσία καμιά αλλαγή».

Μετά από διαδοχικές συνόδους των υπουργών Οικονομικών, οι δύο πλευρές συμφωνούν τελικά παράταση του προγράμματος για 4 ακόμη μήνες. Το πρόγραμμα μετονομάζεται διακανονισμός και η «τρόικα» βαφτίζεται πλέον «θεσμοί». Η ουσία του όμως είναι γραμμένη σύμφωνα με τον Βαρουφάκη με δημιουργική ασάφεια η οποία μέλλει να αποτελεί διαρκή εστία εντάσεων μεταξύ των 2 πλευρών αφού δεν θα μπορούν να συμφωνήσουν στο τι συμφώνησαν.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωνε σχετικά ότι «το γράψαμε με μία δημιουργική αμφισημία και ασάφεια το κείμενο έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει από κάποια δύσκολα κοινοβούλια αυτή την εβδομάδα ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση που βλέπεις να υπάρχει αυτές τις ημέρες. Αυτό κάναμε».

Η συμφωνία προβλέπει ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι δανειστές, εκταμίευση δεν μπορεί να υπάρξει.

Αγώνας δρόμου για την ρευστότητα

Με… σκούπισμα των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης η κυβέρνηση κατορθώνει την τελευταία στιγμή να βρει τα χρήματα για να πληρώσει το ΔΝΤ.

Αντιπροσωπευτικός της κατάστασης που επικρατούσε είναι και ο παρακάτω διάλογος που διημείφθη στις 27 Φεβρουαρίου του 2015:

Advertisement

– Γιάννης Στουρνάρας – Διοικητής ΤτΕ: Τα βρήκατε τα λεφτά;
– Γιώργος Σταθάκης – Υπουργός Ανάπτυξης: Ναι φυσικά τα βρήκαμε.
– Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου – Πρ. Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών: Κι ανησυχήσαμε.

O χρόνος καθώς τα χρήματα τελειώνουν αρχίζει να μετρά αντίστροφα.

Τα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση ζει στην δική της πραγματικότητα σαν και αυτή που βλέπουμε εδώ στο μουσείο των ψευδαισθήσεων της Αθήνας. Ο Τσίπρας σταδιακά το αντιλαμβάνεται αλλά είναι αιχμάλωτος των προεκλογικών του εξαγγελιών.

Ο χρόνος περνά και η κυβέρνηση όχι μόνο αδυνατεί να υποβάλει ικανοποιητικές για τους εταίρους προτάσεις μεταρρυθμίσεων αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί και τα ειρωνικά σχόλια τους για κάποιες από αυτές.

Σε επιστολή του στις 6 Μαρτίου του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τα εξής:

« Θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε να στρατολογήσουμε από όλες τις κοινωνικές τάξεις ( σπουδαστές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες σε πολυσύχναστα μέρη όπου ανθεί η φοροδιαφυγή) οι οποίοι θα πληρώνονται με την ώρα και θα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν από τους φοροαποφεύγοντες».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου «Τι θα κάνετε αν τη Δευτέρα το Eurogroup απορρίψει τις προτάσεις σας;» στις 7 Μαρτίου του 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών απαντά ως εξής:

Advertisement

«Και εσείς τι θα κάνετε αν ένας κομήτης χτυπήσει τώρα τον πλανήτη γη; Πώς θα απαντούσατε σε αυτό;»

Οι εταίροι μας διαμαρτύρονται στον πρωθυπουργό για τον υπουργό του. Όμως ο κ. Βαρουφάκης ακολουθεί την πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας δεν είναι σε θέση να τον διώξει καθώς έχει ασκήσει την γοητεία του αρχικά στον πρωθυπουργό που τον βλέπει ως εξωτικό πρόσωπο καθώς ο ίδιος δεν έχει σχέση με τα οικονομικά.

Οι ελληνικές προτάσεις απορρίπτονται και πάλι. Συγκροτείται το Brussels Group με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δεχθεί ότι θα κρατήσει τουλάχιστον το 70% των μέτρων που ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης επί της 5ης αξιολόγησης το 2014 ενώ θα πρόσθετε και 30% μέτρα της επιλογής της νέας κυβέρνησης. Τέτοια μέτρα που να δέχονται οι θεσμοί δεν πέφτουν στο τραπέζι.

Όπως αποδείχτηκε, εν έτη 2020 πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το ακριβώς αντίθετο, τήρησε μνημόνια που τα ‘βάφτισε” αλλιώς, διέγραψε δικά του στελέχη που βρέθηκαν στην 1η γραμμή δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, έκανε την μεγαλύτερη “κωλοτούμπα” στην πολιτική ιστορία της χώρας μας, ακυρώνοντας την απόφαση ενος δημοψηφίσματος που έγινε ανευ λόγου και αιτίας όπως μάλιστα δηλώνουν ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ταυτόχρονα, ψάχνει την ιδεολογική του ταυτότητα, ανάμεσα σε μια πλειάδα τυχοδιωκτών που προέρχονται απο κάθε χώρο…

Πάμε στο ‘LOVE STORY”

Αύγουστος του 2017

Τα ζεύγη Τσίπρα και Καμμένου είναι μαζί, με τα παιδιά τους, σε σπίτι που έχει νοικιάσει ο πρωθυπουργός, κοντά στο Σούνιο, για να περνά τα σαββατοκύριακα με την οικογένειά του. Απολαμβάνουν μια εξαίσια κακαβιά, με ψάρια που έχει ψαρέψει ο υπουργός Άμυνας και έχει μαγειρέψει ο ίδιος. Ξαφνικά η μικρή κόρη του Π. Καμμένου ρωτά τον Αλ. Τσίπρα:

– Καλά, εσύ που είσαι πρωθυπουργός, γιατί δεν ξέρεις να μαγειρεύεις ψάρια;
Γέλασαν όλοι και ο πατέρας της απάντησε, ότι «ο Αλέξης είναι πολύ καλός πρωθυπουργός κι ας μην μαγειρεύει»!

Advertisement

17 Μάρτη του 2018

Ο Πάνος Καμμένος αποφασίζει να παραιτηθεί. Αιτία, η δήλωση στελέχους της κυβέρνησης που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλλάβει οι Τούρκοι λίγες μέρες νωρίτερα με τους Τούρκους οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα κι ο Ερντογάν χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες κι έχει ζητήσει την έκδοσή τους. Μάλιστα ενημερώνει γι’ αυτό στενούς συνεργάτες του και μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας. Χρειάστηκε η παρέμβαση, προς Καμμένο και Τσίπρα, υψηλού εξωκυβερνητικού παράγοντα, για να δοθούν εξηγήσεις και να αποτραπεί τότε μια σοβαρή κυβερνητική κρίση. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Αλέξης και ο Πάνος φτάνουν στο σημείο να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος λειτούργησε πυροσβεστικά.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός κι ο υπουργός Άμυνας έχουν μια δραματική τηλεφωνική επικοινωνία. Συζητούν για τη σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση και τη στάση που θα κρατήσει ο Π. Καμμένος έναντι της κυβέρνησης. Ο Αλ. Τσίπρας είναι σαφής:
– Πάνο, θα πρέπει να τα πούμε και μάλιστα σύντομα, το αργότερο την Κυριακή. Αυτή η κατάσταση αβεβαιότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Θέλω καθαρές λύσεις. Διαφορετικά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με αστερίσκους.

Κάπως έτσι κλείστηκε το κρίσιμο ραντεβού της Κυριακής που οδήγησε στο ηχηρό διαζύγιο δύο πολιτικών εταίρων, των οποίων η πολιτική σχέση ξεκίνησε αρκετά πριν τις κρίσιμες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Διαζύγιο που επισφραγίστηκε μετά την «καθαρή γραμμή» του πρωθυπουργού για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του και –κυρίως- απ’ την άρνησή του να δεχτεί την απαίτηση Καμμένου για εξοβελισμό απ’ την κυβέρνηση όλων των προερχόμενων απ’ τους ΑΝΕΛ υπουργών.

Τρία επεισόδια εξόχως χαρακτηριστικά της πολυκύμαντης σχέσης του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο, μιας σχέσης που είχε περάσει και κρίσεις, δεν ήταν ανέφελη (χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν κατά την περίοδο της παραίτησης Κοτζιά απ’ τη θέση του υπουργού Εξωτερικών), αλλά τουλάχιστον οι δυο τους είχαν το κλίμα εμπιστοσύνης να τα βρίσκουν στο τέλος. Και όπως συνομολογούσαν, μια σχέση που χαρακτήριζε η ειλικρίνεια.

Η αλήθεια είναι, ότι το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, είχε «φορτώσει» με τις παλινωδίες και τα «πισωγυρίσματα» του υπουργού Άμυνας, που τα απέδιδε σε αυτό που ο ίδιος χαρακτήριζε «αυτοεγκλωβισμό» του Π. Καμμένου σε μια γραμμή αδιέξοδη σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στρατηγική του στην κυβέρνηση.

Ωστόσο έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, πως την Κυριακή δεν επικράτησε κλίμα σύγκρουσης, αλλά προέκυψε ένα «φιλικό διαζύγιο, που κυρίως ήταν επιδίωξη του Αλ. Τσίπρα»…

Άλλωστε σας θυμίζω ότι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος έχουν «φάει» αρκετούς, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις το Γιάνη Βαρουφάκη και το Νίκο Κοτζιά.

Advertisement

 

Πηγές: SKAI.GR , NEWSBOMB.GR , ACTION 24