Τα ξεχασμένα(;!) κρούσματα και οι ευθύνες για το παρατεταμένο lockdown στην Π.Ε. Κοζάνης

Σε έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι εμφανίστηκαν στις χθεσινές και προχθεσινές ανακοινώσεις ετεροχρονισμένα κρούσματα κορονοϊό από τον Νεοέμβριο του 2020. 

Ζήτησε να διερευνηθεί εάν εξαιτίας αυτού του γεγονότος ελήφθησαν αποφάσεις που ζημίωσαν τους πολίτες της περιοχής μιας και η ΠΕ Κοζάνης βρίσκεται σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα τους τελευταίους 3,5 μήνες.

Επίσης ο Γιώργος Κασαπίδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, «εάν πολίτες που ήταν θετικοί στον ιό τον Νοέμβριο του 2020 για τους οποίους ο ΕΟΔΥ δεν ενημερώθηκε ώστε να προχωρήσει σε οδηγίες και σε ιχνηλάτηση του κάθε κρούσματος ξεχωριστά, λειτούργησαν εν αγνοία τους ως φορείς υπερμετάδοσης του ιού».

Όλα ξεκίνησαν από την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας που εμφάνισε την ΠΕ Κοζάνης στις 12 Ιανουαρίου να έχει 53 κρούσματα covid, όταν οι υπηρεσίες του τοπικού ΕΟΔΥ έβλεπαν στο σύστημα καταγραφής μόνο 13 ημερήσια κρούσματα.

Από επικοινωνία του αναπληρωτή διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Χαρίσου Γκοβεδάρου και του Λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου υπεύθυνου του ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, με τα κεντρικά του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε ότι είχαν προστεθεί στην ημερήσια λίστα αποτελεσμάτων της 11ης και 12ης Ιανουαρίου 2021 συνολικά 40 κρούσματα που προέρχονταν από την περίοδο του Νοεμβρίου.

Ο κ. Γκοβεδάρος εξήγησε ότι 9 κρούσματα του Νοεμβρίου προστέθηκαν ετεροχρονισμένα στην λίστα της 11 Ιανουαρίου και ακόμη 31 στην λίστα της 12 Ιανουαρίου.

Συμπλήρωσε δε ότι μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι αλλά 9 κρούσματα του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προστέθηκαν σε ανακοινώσεις του Ιανουαρίου 2021.

Όπως τονίστηκε στην έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, τα παραπάνω κρούσματα που εμφανίστηκαν ετεροχρονισμένα αφορούν τον δήμο Εορδαίας και προέρχονται από ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης με το οποίο έχει συμβληθεί το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Ο κ. Κασαπίδης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την αγορά 5000 rapid test καθώς και 10.000 αντιδραστηρίων για το εργαστήριο Μοριακού Ελέγχου που εδρεύει στο Νοσοκομείο Κοζάνης, ενώ ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει της αγορά εξοπλισμού για μοριακό έλεγχο δειγμάτων covid ο οποίος θα εγκατασταθεί στα νομαρχιακά νοσοκομεία, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας «ώστε σε σύντομο χρόνο να έχουμε τα αποτέλεσματα του μοριακού ελέγχου των δειγμάτων».

Aνακοίνωση εξέδωσε η Ν.Ε Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης σχετικά: “Τα ξεχασμένα(;!) κρούσματα και οι ευθύνες για το παρατεταμένο lockdown στην Π.Ε. Κοζάνης”

 

Έκπληκτοι ακούσαμε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου για 53 νέα κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης. Αριθμός που σκόρπισε πανικό και θλίψη στους συμπολίτες μας. Σύντομα όμως το μυστήριο λύθηκε. Τα πραγματικά κρούσματα ήταν 15. Τα άλλα 38 προστέθηκαν από αποτελέσματα της 12ης Νοεμβρίου που είχαν ξεχαστεί(;!).

Από την χθεσινή συνέντευξη τύπου της Περιφέρειας, αποκαλύφθηκε ότι προσθήκη παλαιών κρουσμάτων έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει πως τα ξεχασμένα κρούσματα δεν ιχνηλατήθηκαν ποτέ (κατά δήλωση στην συνέντευξη) με αποτέλεσμα οι νοσούντες και οι επαφές τους να διασπείρουν το ιό.

 

  • Κάποιοι ευθύνονται γι αυτήν την διασπορά. 
  • Κάποιοι ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή του νομού.
  • Κάποιοι ευθύνονται για την ψυχολογική κατάπτωση των πολιτών. 
  • Κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν και να εξηγήσουν αν τα παραπλανητικά ημερήσια κρούσματα συνέβαλαν στην επιμήκυνση του lockdown. 
  • Κάποιοι πρέπει να εξηγήσουν γιατί κρατούσαν κρυφά τα κρούσματα από την τοπική αυτοδιοίκηση. 
  • Κάποιοι πρέπει να εξηγήσουν γιατί η επιστημονική κοινότητα του νομού, ο Ιατρικός Σύλλογος δηλαδή, έμεινε έξω από την πληροφόρηση. 
  • Κάποιοι πρέπει να εξηγήσουν πως θα καλυφθούν οι  καταστροφικές οικονομικές συνέπειες του τρίμηνου lockdown, την στιγμή μάλιστα που λόγω απολιγνιτοποίησης έχουμε ήδη 18.500 ανέργους. 

Και επειδή κάθε ημέρα κουνούσαν το δάχτυλο στους πολίτες ότι δεν τηρούν τα μέτρα και δεν φορούν τις μάσκες σωστά  ή λειτουργούν τα καταστήματα μέσα στο σκληρό lockdown, τους λέμε: οι πολίτες του νομού Κοζάνης στην συντριπτική τους πλειοψηφία τήρησαν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια και αίσθημα ευθύνης. 

Οι πολίτες επέδειξαν ευθύνη απέναντι στον εμπορικό κόσμο, στους επαγγελματίες, στο λιανεμπόριο, σε όλους αυτούς που πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματά τους για μπορέσουν να ζήσουν.

Αυτή που απέτυχε παταγωδώς στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είναι η κυβέρνηση. Έχτισε έναν αθηνοκεντρικό ΕΟΔΥ με παραρτήματα χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Αρνείται να εισάγει στοιχεία διαφάνειας στις ημερήσιες ανακοινώσεις των κρουσμάτων, όπως η ημερομηνία διεξαγωγής των θετικών τεστ ανά Π.Ε. και ο συνολικός αριθμός των τεστ που διεξήχθησαν ανά Π.Ε.. Έτσι αντιλαμβάνονται το επιτελικό κράτος. Συγκεντρωτικό και αδιαφανές.

Σε αυτή την αποτυχία υπάρχει ονοματεπώνυμο. 

Νέα Δημοκρατία. 

 

Τέλος, ζητούμε την άμεση επέμβαση της δικαιοσύνης για τη διερεύνηση της υπόθεσης και της απόδοσης ευθυνών.

ΝΕ Κοζάνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ