ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Τα σύγχρονα “Δεκεμβριανά” – 12 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Γράφει ο Γαβρής Άγγελος.
Δεκέμβρης του 2008. Δεν ήταν “διαδήλωση”. Είχα την αίσθηση τότε πως όλη η -τουλάχιστον “προοδευτική” κοινωνία είχε τον ίδιο παλμό. Καταλαβαίνετε;
Τελειόφοιτος στην σχολή Φιλολογίας τότε, δεν μπορώ να ξεχάσω το πόσο γρήγορα η κουβέντα περί πολιτικής εξελίχθηκε τόσο άξαφνα σε λαϊκή οργή, στο σαλόνι του σπιτιού μου, στην Κομοτηνή τότε, μια παρέα λίγων ανθρώπων σχολίαζε την επικαιρότητα – λόγω και της ημερήσιας στήλης μου σε εφημερίδα της περιοχής και ξαφνικά σταματήσαμε να μιλάμε μεταξύ μας. Τα “Έκτακτα δελτία Ειδήσεων” μας έκαναν να σταματήσουμε τις διχογνωμίες, δεν ακουγόταν τίποτα.
Μέσα σε λίγα λεπτά, τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπάνε, συνεχόμενα. Και μέσα σε λίγη ώρα, είχαμε κατέβει στην πλατεία της Κομοτηνής. Μαζί μας κι άλλοι. Κι αργότερα κι άλλοι, πολλοί. Μετά ήρθαν τα πανό. Μια αυθόρμητη συγκέντρωση ανθρώπων που “τα είχαν με την χρήση ωμής αστυνομικής βίας”. Άλλοι τα είχαν γενικά με το “σύστημα”. Δεν ξέραμε πόσο πολύ θα “θέριευε” το σύστημα τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Δεν ξέραμε πως αυτή η γνήσια εξέγερση, θα γινόταν “προβοκάτσια”. Αυτό συμβαίνει στην χώρα βλέπετε. Όταν μια μάζα ανθρώπων γίνεται κύμα και δεν μπορούν να το ελέγξουν. . Ξαφνικά το στοχοποιούν! Με “μπαχαλάκηδες” που ξέρουν πολύ καλά για ποιούς “παίζουν” και με “ζάρια πειραγμένα” η γνήσια ιδεολογική υπόσταση μιας παθιασμένης διαδήλωσης, γίνεται επεισόδιο. Και όσο κάποιοι βλέπουν πως πάνε “κόντρα στο κύμα” τα συμφέροντά τους, τα επεισόδια, γίνονται μάχες στα οδοστρώματα….
Πολλοί θα διαφωνήσουν μαζί μου. Κανένας όμως δεν μπορεί να διαφωνήσει με την ιστορία: Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, μέσα σε μια στιγμή έγινε σύνθημα-σύμβολο ενάντια στην αστυνομοκρατία και την χρήση ωμής βίας απέναντι σε πολίτες.
Ήταν ένας δύσκολος Δεκέμβρης. Για την Ελλάδα. Για την Δημοκρατία. Κυρίως όμως, για την οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου που είδε στην τηλεόραση, το “Mediακό σύστημα” της εποχής, να αφήνει “υπονοούμενα” για ένα παιδί. Ένα αμούστακο παιδί που χαρακτηρίστηκε έμμεσα και άμεσα από επιτήδειους ως … “καλόπαιδο” . Το ποτήρι ξεχείλισε. Ε όχι και “καλόπαιδο” ένα 14χρονο αμούστακο παιδί που “εφαγε σφαίρα” από αστυνομικό. . Όχι κύριοι! Όχι άλλο “κάρβουνο”. Ήταν εν ψυχρώ δολοφονία. Και στις μέρες που διανύουμε. Θα σας προέτρεπα να “ξετυφλωθείτε” από τον φόβο και τον πανικό της πανδημίας και να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια, την αστυνομοκρατία, την βία και καταστολή που εφαρμόζει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι σε κάθε ημέρα-επέτειο που φανερώνει το γνήσιο πρόσωπο της συντήρησης και της Δεξιάς στην Ελλάδα!
Το περιστατικό της δολοφονίας
Τα Εξάρχεια είναι ανέκαθεν μια συνοικία με μεγάλη επισκεψιμότητα, από φοιτητές, εργαζόμενους, και εναλλακτικούς ανθρώπους, αρκετοί από το χώρο της αριστεράς ή αναρχικοί. Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, βρισκόταν εκεί μαζί με τον φίλο του Νίκο Ρωμανό, για να γιορτάσουν την ονομαστική του εορτή, ενώ λόγω και της ημέρας -Σάββατο- οι δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο. Λίγο πριν τις 9 μμ, ένα περιπολικό της αστυνομίας που περνούσε από την περιοχή δέχτηκε αποδοκιμασίες (κατά άλλους και αντικείμενα) από ομάδα νεαρών. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε, αλλά οι δύο αστυνομικοί επέστρεψαν πεζοί, και ένας εξ αυτών, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας στόχευσε ευθεία προς το πλήθος πυροβολώντας δυο φορές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί αποχώρησαν περπατώντας μέχρι το περιπολικό και έφυγαν από την περιοχή.
Η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου ήταν ημέρα της κηδείας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, όπου παρευρέθηκαν χιλιάδες κόσμου. Μετά την κηδεία σημειώθηκαν επεισόδια πετροπόλεμου στη γενικότερη περιοχή, κατά τα οποία τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων. Αστυνομικοί της Ομάδας Ζ πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα.
Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και αποχή από τα μαθήματα. Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και πρωτοφανείς καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μνημεία και αυτοκίνητα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα. Σύμφωνα με εκτίμηση του ΕΒΕΑ, οι ζημιές που προκλήθηκαν μόνο στην Αθήνα ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι αναλυτές απέδωσαν τη νεανική εξέγερση στο αίσθημα απελπισίας που διακατείχε τη νέα γενιά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ραγδαία αυξανόμενης νεανικής ανεργίας, αλλά και στην ανικανότητα της ιθύνουσας τάξης να τους εμπνεύσει, λόγω σκανδάλων και διαφθοράς.
Η δίκη για την δολοφονία Γρηγορόπουλου
Στο δικαστικό σκέλος της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, στις 10 Δεκεμβρίου οι δύο ειδικοί φρουροί κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Και οι δύο κατηγορούμενοι παρέδωσαν στον ανακριτή δια του συνηγόρου τους Αλέξη Κούγια απολογητικά υπομνήματα. Ο Κορκονέας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να δολοφονήσει τον Γρηγορόπουλο και ότι έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, ευρισκόμενος, αυτός και ο συνάδελφός του, σε καθεστώς φόβου, καθώς είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες και δοκάρια από ομάδα τριάντα αναρχικών. Ανέφερε ότι οι νέοι αυτοί, ενώ είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, αλλά και σε διάφορα γήπεδα, όπου προκαλούν επεισόδια. Επίσης, είπε ότι ο θανών είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μία αποκλίνουσα συμπεριφορά. Η Σχολή Μωραΐτη, σε ανακοίνωσή της διέψευσε τους ισχυρισμούς του αστυνομικού.
Στις 18 Δεκεμβρίου κατατέθηκε στον ανακριτή το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν «στοιχεία απολύτως συμβατά με πρόσκρουση της βολίδας σε σκληρή – ανένδοτη επιφάνεια με το πλαϊνό τμήμα της και στη συνέχεια εποστρακισμού της από την επιφάνεια αυτή». Στις 14 Ιανουαρίου 2009 παραδόθηκε στον ανακριτή η έκθεση της βλητικής αυτοψίας. Οι πραγματογνώμονες δέχονται ότι η σφαίρα εποστρακίστηκε σε τσιμεντένια μπάλα και στη συνέχεια έπληξε το θύμα. Αντίθετα, οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας Γρηγορόπουλου δεν δέχτηκαν τον εποστρακισμό της σφαίρας, ισχυριζόμενοι ότι «πρόκειται για μία πολυσυζητημένη λέξη, για την οποία έχει αναπτυχθεί φιλολογία και παραφιλολογία, η οποία στην ουσία δεν προσδιορίζει τίποτα».
Στις 24 Αυγούστου 2009 το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών επικύρωσε το πρωτοβάθμιο βούλευμα (του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών) και διέταξε την παραπομπή των δύο ειδικών φρουρών στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, προκειμένου να δικαστούν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ο Κορκονέας και για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ο Σαραλιώτης.
Η δίκη της υπόθεσης ορίστηκε για τις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας για λόγους ασφαλείας. Ύστερα από αντίδραση τοπικών φορέων, ο Άρειος Πάγος μετέφερε τη δίκη στην Άμφισσα και όρισε την έναρξη διεξαγωγής της την 20η Ιανουαρίου 2010. Η ακροαματική διαδικασία διάρκεσε σχεδόν δέκα μήνες και χρειάστηκαν συνολικά 84 συνεδριάσεις για να εκδώσει το δικαστήριο την απόφασή του.
Ένοχος για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο
Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, αποτελούμενο από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ένορκους, έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ενόχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο (με μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερον και χωρίς ελαφρυντικά) και τον Σαραλιώτη για συνέργεια. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες φυλάκιση, ενώ ο Σαραλιώτης σε πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών (ψήφοι 6-1). Και οι δυο καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, αλλά μετά από ένα χρόνο ο Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η «ακατάσχετη επιθυμία του Επαμεινώνδα Κορκονέα να προκαλέσει με κάθε τρόπο άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του οπλισμού του» ήταν μία από τις αιτίες που όπλισαν το χέρι του με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ακόμη, χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του «εριστική, ανάρμοστη και προκλητική».
Η κατ’ έφεση δίκη, που επρόκειτο να αρχίσει στις 9 Απριλίου 2014 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, αναβλήθηκε λόγω απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων. Η νέα δικάσιμος προσδιορίστηκε για τις 11 Μαρτιου 2015, αλλά η δίκη αναβλήθηκε εκ νέου.
Η κατ’ έφεση δίκη άρχισε τελικά στις 9 Νοεμβρίου 2016 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας και ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουλίου 2019 με την έκδοση της απόφασης. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, αφού το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου και αποφυλακίστηκε δύο ημέρες αργότερα. Αντιθέτως το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώο λόγω αμφιβολιών τον συγκατηγορούμενό του Βασίλειο Σαραλιώτη. Ενστάσεις και αντιρρήσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, της Ζωής και του Νίκου Κωνσταντόπουλου, οι οποίοι προανήγγειλαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο
Με πληροφορίες από το “SANSIMERA.GR”