Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τεκμήρια φορολόγησης “βάζουν” λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις – Τα άσχημα δεδομένα

Published

on

Το μέλλον δεν προμηνύεται ευχάριστο για τους ανθρώπους του “επιχειρείν” με χιλιάδες επιχειρήσεις να οδηγούνται στο λουκέτο.

Όπως αναφέρει τον bankingnews.gr σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον φόρων και εισφορών πάνω στο οποίο ήρθε να προστεθεί ο νέος τρόπος υπολογισμού του καθαρού εισοδήματος με τα τεκμήρια ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες αποφασίζουν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, να κλείσουν τα βιβλία και το μπλοκάκι τους για να γλυτώσουν από τη νέα φορο λαίλαπα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από το ΓΕΜΗ στο πρώτο πεντάμηνο του 2024 περισσότερες από 8.669 επιχειρήσεις αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά με τις 1.067 από αυτές να προχωρούν σε αναστολή δραστηριότητας μέσα στον Μάιο.

Το θετικό βέβαια είναι ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι καθώς το αντίστοιχο του 2023 είχαν ανέλθει σε 8.951 με το ποσοστό να παραμένει αρνητικό -3,15% ωστόσο όπως εκτιμούν φορείς της αγοράς το σκηνικό θα αλλάξει άρδην τους επόμενους μήνες καθώς με το νέο σύστημα των τεκμηρίων το ελάχιστο εισόδημα για τους 735.320 ελευθέρους επαγγελματίες θα είναι αυξημένο με αποτέλεσμα αναλογικά υψηλότερος να είναι και ο φόρος για την συντριπτική πλειοψηφία. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε παραπάνω έσοδα κατά 600 εκατ. ευρώ φέτος από τα τεκμήρια. Αν και η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι σε εξέλιξη ο φόρο-λογαριασμός για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις το 2024 περιλαμβάνει τις εξής ταχύτητες:

  1. Επαγγελματίες για τους οποίους εφαρμόζεται τεκμαρτό εισόδημα χωρίς μειώσεις ή εξαιρέσεις: Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με προσαύξηση της ελάχιστης αμοιβής ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι μετά τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας της ατομικής επιχείρησης το τεκμήριο εισοδήματος είναι μειωμένο κατά 67% και κατά 33% τον 5ο χρόνο. Επίσης προβλέπεται προσαύξηση του τεκμηρίου κατά 5% για όσους πραγματοποιούν τζίρο σημαντικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Στην εξίσωση μπαίνει και το κόστος μισθοδοσίας προσαυξάνοντας το τεκμήριο κατά 10% με όριο με τις 15.000 ευρώ. Ακόμη και να συνυπολογιστούν και οι τρεις συντελεστές από το πλέγμα των τεκμηρίων το ελάχιστο καθαρό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Για παράδειγμα επιχειρηματίας λιανικού εμπορίου με έναρξη το 1993 και τζίρο 130.000 ευρώ δήλωνε κέρδη 18.000 ευρώ, πλήρωνε φόρο 2.660 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, η ελάχιστη αμοιβή του υπολογίζεται σε 23.696 ευρώ (14.196 + 10% προσαύξηση μισθοδοσίας + 5% προσαύξηση τζίρου). Η επιπλέον φορολογική του επιβάρυνση θα είναι 1.150 ευρώ.

Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ. Άρα το τεκμήριο στην περίπτωση αυτή προσαυξάνεται κατά 500 ευρώ.

  1. Επαγγελματίες για τους οποίους το τεκμήριο είναι μειωμένο κατά 50%: Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επαγγελματίες με αναπηρία από 67% έως 79%,όσοι ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα, πολύτεκνες οικογένειες, γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
  2. Επαγγελματίες που απαλλάσσονται από το τεκμαρτό εισόδημα: Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται ελεύθεροι επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα, αγρότες, αμειβόμενοι με μπλοκάκι που έχουν έως 3 εργοδότες, επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

Για παράδειγμα νέος δικηγόρος με 5.000 ευρώ δηλωθέν εισόδημα θα συνεχίσει να πληρώσει 450 ευρώ φόρο καθώς απαλλάσσεται για τα 3 πρώτα χρόνια από το τεκμαρτό εισόδημα αλλά και από το τέλος επιτηδεύματος. Άλλο παράδειγμα ασφαλιστής με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% με έναρξη το 1982 και τζίρο 38.109 ευρώ, δήλωνε το 2022 κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα 14.203 ευρώ, πλήρωνε φόρο 1.823 ευρώ και δεν ήταν υπόχρεος καταβολής τέλους επιτηδεύματος. Με το νέο σύστημα το φορολογητέο του εισόδημα θα παραμείνει 14.203 ευρώ και ο φόρος 1.823 ευρώ καθώς απαλλάσσεται κατά 100% από το τεκμήριο.

  1. Επαγγελματίες με εποχική δραστηριότητα: Χαμηλώνει το τεκμήριο για τα σχολικά κυλικεία και τις εποχικές επιχειρήσεις και προσαρμόζεται στους μήνες λειτουργίας της δραστηριότητας, δηλαδή το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με δωδεκατημόρια. Αυτό σημαίνει ότι αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 6 μήνες το χρόνο το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται στο μισό ενώ αν λειτουργεί 10 μήνες στα 10/12. Για παράδειγμα σχολικό κυλικείο με έναρξη το 2000 και τζίρο 12.295 ευρώ δήλωνε το 2022 κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα 2.384 ευρώ, πλήρωνε φόρο 214 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, σύνολο 864 ευρώ. Με το νέο σύστημα το φορολογητέο του εισόδημα θα ανέλθει σε 14.196 ευρώ. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα δει μείωση του τεκμαρτού του εισοδήματος κατά 33% (4/12) λόγω παύσης λειτουργίας του κυλικείου κατά το διάστημα διακοπών (λειτουργία 8 από τους 12 μήνες). Επομένως, το φορολογητέο του εισόδημα θα ανέλθει στα 9.464 ευρώ (67% του αρχικού υπολογισθέντος) και ο φόρος του σε 852 ευρώ (από 864€ που πλήρωνε). Μόνο για το φορολογικό έτος 2023, θα έχει και την υποχρέωση καταβολής του μειωμένου τέλους επιτηδεύματος ύψους 325 ευρώ το οποίο και καταργείται πλήρως από το 2025 και μετά.
  2. Επαγγελματίες με εισοδήματα από συντάξεις, μισθωτή εργασία και από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα: Σε αυτές τις περιπτώσεις συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Για παράδειγμα αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από σύνταξη ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ (12.000-7.000).

Συνταξιούχος που δραστηριοποιείται παράλληλα και ως ελεύθερος επαγγελματίας, με εισόδημα από συντάξεις 4.500 ευρώ (μετά την παρακράτηση 30% βάσει του ισχύοντος καθεστώτος), δήλωνε το 2022 κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα 9.000 ευρώ, πλήρωνε φόρο συνολικά 1.265 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ (1.915 ευρώ σύνολο).

Με το νέο σύστημα η ελάχιστη αμοιβή του υπολογίζεται σε 17.000 ευρώ (14.196 + 10% προσαύξηση μισθοδοσίας), η οποία μετά την αφαίρεση των εισοδημάτων από συντάξεις, ανέρχεται σε 12.500 ευρώ. Ο φόρος με βάση το νέο σύστημα ανέρχεται σε 2.035 ευρώ.

  1. Επαγγελματίες που μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο με αποτέλεσμα να είναι ανοικτοί σε φορολογικό έλεγχο: Για παράδειγμα όταν υπάρχουν εκτεταμένες φυσικές καταστροφές στην περιοχή που ασκεί τη δραστηριότητά του, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία, όταν ο φορολογούμενος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία κ.α. λόγοι ανωτέρας βίας. Επίσης ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να ζητήσει έλεγχο από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Κλείσιμο επιχείρησης με λίγα… κλικ

Στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας για τη διακοπή εργασιών από τους επαγγελματίες περιορίζοντας παράλληλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προχωρεί η ΑΑΔΕ. Εντός του Ιουνίου, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μια νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ την οποία θα επισκέπτονται όσοι σχεδιάζουν να «κατεβάσουν ρολά». Η διακοπή εργασιών θα γίνεται πλέον ψηφιακά μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος το οποίο θα ελέγχει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις καθώς και τα δικαιολογητικά τα οποία θα είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που απαιτεί σήμερα η εφορία. Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να κλείσουν την επιχείρηση τους ή να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα θα υποβάλουν τη δήλωσή τους στην νέα πλατφόρμα. Αυτόματα το σύστημα θα ελέγχει εάν ο επιχειρηματίας ή ο επαγγελματίες μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή εργασιών. Ο έλεγχος των δηλώσεων που θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα εμπρόθεσμα, δηλαδή εντός 30 ημερών από την ημερομηνία του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών, θα ολοκληρώνεται σε χρόνο εξπρές χωρίς καμία ταλαιπωρία για την επιχείρηση ή τον επαγγελματία. Για τις δηλώσεις διακοπής εργασιών που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικός έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ημερομηνία διακοπής εργασιών που θα έχει συμπληρώσει ο φορολογούμενος είναι η πραγματική.

Advertisement

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Advertisement