Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Θ.Δέλλιος: Γιατί είμαστε “ΜΑΖΙ”

Published

on

“Γιατί είμαστε #mazi “

Την προηγούμενη Κυριακή 5 Δεκεμβρίου διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής. Από την διαδικασία την οποία τίμησαν με τη συμμετοχή τους 280.000 πολίτες μπορούμε να εξάγουμε δύο βασικά μηνύματα.

Πρώτον  οι Έλληνες πολίτες καλωσορίζουν την προσπάθεια για την ανάδειξη ενός εναλλακτικού ισχυρού- και με πρωταγωνιστικό ρόλο- πόλου έναντι στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον ενάντια σε ήδη δοκιμασμένες λύσεις και θέσεις, η διάθεση για την ανανέωση τόσο προσώπων όσο κυρίως ιδεών επικράτησε συντριπτικά, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα τόσο στην κυβερνητική παράταξη όσο και στην αντιπολίτευση. Η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών διεργασιών χαρακτηρίστηκε από την συμπόρευση σχεδόν 100.000 πολιτών. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητου για τα σημερινά δεδομένα του κόμματος, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν το πολιτικό ‘μέγεθος’ των συνυποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Για ποιόν λόγο όμως ένα τόσο μεγάλο μέρος των πολιτών που συμμετείχαν στις διαδικασίες υποστήριξε τον κ. Ανδρουλάκη και γιατί να τον στηρίξει και πάλι; Γιατί μια μεγάλη μερίδα προοδευτικών πολιτών και στελεχών του κόμματος αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον νεαρό κρητικό πολιτικό και να είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα για την επιστροφή της παράταξης στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων; Η απάντηση δεν χρειάζεται τόνους μελάνι για να αναλυθεί ούτε βασίζεται σε θέσφατα επικεντρωμένα στην προσωπολατρία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένα νέο, ανανεωτικό-όχι μόνο ηλικιακά αλλά και ιδεολογικά-πρόσωπο, που βασίζεται στις αξίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και ο οποίος δημιουργεί προσδοκίες για μια δυναμική απάντηση του προοδευτικού χώρου έναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Πέραν των προσδοκιών η πορεία του κ. Ανδρουλάκη τόσο στην Ευρωβουλή όσο και στην πολιτική σκηνή γενικότερα αποδείχθηκε άκρως επιτυχημένη. Οι πρωτοβουλίες για την δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU απέδειξαν ότι είναι δυνατό να υπάρξει πολιτική εντός της Ε.Ε. η οποία προτάσσει το αμοιβαίο όφελος για τη χώρα μας και την Ένωση. Ειδικά σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα προσπαθεί ακόμα να βρει την ταυτότητα της ευρωπαϊκής της πολιτικής μετά την οικονομική και την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, οι ενέργειες του υποψηφίου προέδρου κατέστησαν σαφές ότι η πολιτική της χώρας μπορεί να είναι τόσο ευρωπαϊκή όσο και εθνική προβάλλοντας το αμοιβαίο όφελος. Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί πρωταγωνιστής ενότητας αλλά και πυλώνας σταθερότητας, κάτι που αποτελεί κοινή επιδίωξη των πολιτικών δυνάμεων αλλά ο ίδιος απέδειξε στην πράξη. Επιπρόσθετα η κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, πάγιες αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας βρίσκονται στο επίκεντρο του αξιακού χάρτη του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ η προάσπιση των εθνικών θέσεων και επιδιώξεων διεθνώς είναι από τα κύρια μελήματα του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποτελεί το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης και μια φωτεινή αχτίδα στο ωχρό πολιτικό σκηνικό της χώρας. Είναι πολύ σπάνιο χάρισμα να κατέχει κάποιος το ιδιαίτερο πολιτικό αισθητήριο ώστε να μπορεί να ισορροπήσει μεταξύ του εγχώριου πολιτικού σκηνικού και της διεθνούς πραγματικότητας, αναμφίβολα αρετές που αρμόζουν σε ηγέτη.

Η τεράστια δυναμική και το αρμονικό πάντρεμα μεταξύ των περήφανων παλαιοτέρων γενναίων που  αγωνίστηκαν για την αλλαγή και των νέων που οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο είναι αυτό που θα του δώσει τη νίκη τόσο την Κυριακή όσο και μελλοντικά. Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, γιατί το μέλλον είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας για να το πλάσουμε όπως το θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι αύριο, το αύριο είναι τώρα.

Advertisement

Αθανάσιος Δέλλιος

Πρώην Γραμματέας ΠΑΣΠ Πολιτικών Επιστημών Κομοτηνής

Απόφοιτος Τμηματος Πολιτικών Επιστημών Δ.Π.Θ.

MSc Επικοινωνία, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. Α.Π.Θ.

Πρόεδρος ΑΓΕΜΣ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Advertisement