Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Θαν.Γούναρης: “Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα ζώα…”

Published

on

Γράφει ο Θανάσης Γούναρης, υπ.Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων με τον Χάρη Δούκα

Όλα τα έμβια όντα έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση. Υποστηρίζουμε τη συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων και διαφωνούμε κάθετα με την υποβάθμιση τους ως αντικείμενα που οδηγούν  σε πρακτικές που εξομοιώνονται με αυτές των βασανιστηρίων. 

Υποστηρίζουμε την αντικατάσταση των ζώων ως πειραματόζωα με άλλες εναλλακτικές τεχνικές . 

Αμφισβητούμε εκ βάθρων το βιομηχανικό κτηνοτροφικό μοντέλο και τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν στην άγρια ζωή πρακτικές όπως το κυνήγι, η χρήση γούνας, οι παραστάσεις και το εμπόριο ζώων, άγριων ή μη. Υποστηρίζουμε τα κινήματα των vegan, της χορτοφαγίας, της ωμοφαγίας για μια οικολογικά, ανθρωπιστικά και ηθικά υπεύθυνη μεταχείριση των ζώων.

Για τις γούνες υποστηρίζουμε τη σταδιακή κατάργηση εκτροφής γουνοφόρων ζώων. Πρόκειται για έναν κλάδο ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το περιβάλλον και εξαιρετικά βάρβαρο προς τα ζώα. Στόχος μας είναι η αντικατάστασή του κλάδου από βιώσιμες, οικολογικά ήπιες και ηθικά αποδεκτές επιχειρήσεις, όπως ο οικοτουρισμός, οι καλλιέργειες βοτάνων και βιοκαυσίμων κλπ. Πρέπει  να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα με τελικό στόχο την ολική κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων.

  • Απαιτείται  μηδενισμός επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών. Η βιομηχανία της γούνας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επιδοτήσεις που λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όλοι μας, δηλαδή, καλούμαστε να συντηρούμε (με το ζόρι) έναν κλάδο ακόμη κι αν είμαστε ηθικά αντίθετοι στην ύπαρξή του. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την διακοπή των επιδοτήσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για την ενθάρρυνση νέων οικολογικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις ίδιες περιοχές είτε για την προώθηση της ευζωίας των ζώων (π.χ. ανεξάρτητη Θηροφυλακή, στειρώσεις αδέσποτων).
  • Μηδενικές  νέες άδειες σε εγκαταστάσεις και αριθμό ζώων. Θα πρέπει να γίνει άμεση καταγραφή τόσο των μέχρι σήμερα αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων εκτροφής γουνοφόρων όσο και του αριθμού των ζώων. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σταματήσει και η έκδοση νέων αδειών και να ξεκινήσει σταδιακό κλείσιμο των εγκαταστάσεων . 

Η παγκόσμια ημέρα για τα ζώα μας βρήκε έξω από το Υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων σε διαμαρτυρία με σκοπό να αναδειχθεί η σκληρότητα και η ανηθικότητα της βιομηχανίας γούνας και δέρματος που δολοφονεί ζώα στο βωμό του κέρδους.

● Οι ακτιβιστ(ρι)ες μας ξάπλωσαν πάνω σε ένα άσπρο σεντόνι λουσμένοι με κόκκινη μπογιά κλείνοντας με τα σώματά τους την είσοδο του υπουργείου, φωνάζοντας πως «η γουνοποιία δεν είναι ανάπτυξη».
● Οι υπολοιποι μείναμε σιωπηλοί και μετά όλοι μαζί φωνάξαμε συνθήματα όπως .. «Δερμάτινα και γούνες ποτέ και πουθενά ελεύθερα τα ζώα στα δάση τα βουνά», «Είμαστε η φωνή τους σταμάτα τη σφαγή τους».. κλπ
● Τέλος αντιπροσωπεία μας ανέβηκε και συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, ο οποίος ζήτησε να του σταλούν οι προτάσεις μας!
● #γουνα_τελος λοιπόν.
● Πάμε να το πετύχουμε !!

Advertisement
Advertisement