Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΘΕΜΑ: “Άμεση καταβολή του Βοηθήματος Οικογενειακής/Επαγγελματικής Αυτοτέλειας – ΒΟΕΑ –στα τέκνα των μετόχων του – Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας”

Published

on

Η πανδημία, η κατάσταση στον Έβρο, το σχέδιο εμβολιασμού, το αμφιλεγόμενο Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια ( ύπαρξη αστυνομίας στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα) καθώς και η υπόθεση του Κουφοντίνα, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και μέρες, αποτελούν μόνο κάποιες από τις καταστάσεις όπου η δράση των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού είναι απαιτούμενη αν όχι αναγκαία. Χωρίς αμφιβολία, τα σώματα αυτά αναλαμβάνουν καθημερινά ένα μεγάλο όγκο ευθύνης, αρμοδιοτήτων και ρίσκου που πρέπει να αντιμετωπίσουν και να φέρουν εις πέρας. 

Πολλοί θα σπεύσουν να κατηγορήσουν τα σώματα αυτά για πολλούς και διάφορους λόγους, ωστόσο σας παροτρύνω να μην τους βάζετε όλους στο ίδιο σακί! Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν και αυτοί που δεν προκαλούν, δεν ειρωνεύονται και δεν ασκούν βία αλλά εργάζονται για την ευημερία της πόλης και της ασφάλεια του λαού. Παντού υπάρχουν καλοί και κακοί αλλά όχι μόνο καλοί και μόνο κακοί. Αρκετοί εργαζόμενοι των σωμάτων αυτών πέφτουν θύματα επιθέσεων από αντιεξουσιαστικές ομάδες, όπως έγινε πριν από λίγες μέρες όπου μία τέτοια ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με μολότοφ κατά αστυνομικών, όπου θα μπορούσαν να είχαν καεί ζωντανοί οι αστυνομικοί. Τέτοιες κινήσεις έχουν αρχίσει να αυξάνονται λόγω της απεργίας πείνας του Κουφοντίνα και απειλούν την ακεραιότητα των ανθρώπων αυτών ενώ πρόσφατα ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τα σώματα ασφαλείας να αυξήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους. 

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας έχει εγκαταλείψει πλήρως τα σώματα ασφαλείας και στρατού, τα οποία δικαιούνται το Βοήθημα Οικογενειακής/Επαγγελματικής Αυτοτέλειας – ΒΟΕΑ- ενώ τους ρίχνει στην «μάχη» καθημερινά! Σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε ότι η καταβολή του βοηθήματος γίνεται με υποχρεωτική μηνιαία κράτηση υπέρ του ταμείου στις αποδοχές των μετόχων του, από την γέννηση του τέκνου έως και τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων ώστε να καταστούν δικαιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα είναι δεδουλευμένα, έχουν κρατηθεί από τον μισθό τους και δεν αποτελούν έξτρα μπόνους!

Αναγνωρίζω ότι η κοινωνία μας και η χώρα περνάνε δύσκολες καταστάσεις και το να μιλάμε για χρήματα ίσως φανεί υπεροπτικό και εγωιστικό σε κάποιους, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν ένα οικονομικό στήριγμα και βοήθημα για τα τέκνα των εργαζομένων των σωμάτων αυτών για τον βιοπορισμό τους, ενώ αρκετά είναι τα νέα παιδιά που έχουν βασιστεί σε αυτά τα χρήματα για την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών ή και άλλων σπουδών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.  Ίσως η «κυβέρνηση των αρίστων» θα έπρεπε να δώσει σε αυτά τα παιδιά την δυνατότητα και την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους και να καταφέρουν να σπουδάσουν ό,τι επιθυμούν και όπως το επιθυμούν.  Επιπλέον,  έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια, αλλά ο υπολογισμός του ΒΟΕΑ γίνεται με το παλιό μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας, με συνέπεια να χορηγείται μόνον προκαταβολή!

Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζομένους και προορίζονται για τα παιδιά τους. Είναι καιρός οι αρμόδιοι υπουργοί να λάβουν επιτέλους αποφάσεις και να προχωρήσουν το θέμα αντί να εγκαταλείπουν χιλιάδες νέους μέσα στην κρίση και την αβεβαιότητα.  Επιπλέον, ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε ερώτηση προς τον  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ.Χρυσοχοϊδη σχετικά με καθυστέρηση καταβολής του υπολοίπου ποσού του Β.Ο.Ε.Α στα δικαιούχα τέκνα τους από το Μ.Τ.Σ.

Το Κίνημα Αλλαγής  το οποίο ασκεί την καλύτερη αντιπολίτευση εδώ και χρόνια και το οποίο πάντα είναι στο πλάι των πολιτών και ειδικά των νέων, οφείλει να σταθεί δίπλα σε αυτά τα παιδιά και να διεκδικήσει το δικαίωμα τους αυτό, βοηθώντας τα έτσι να σταθούν στα πόδια τους. 

Η Ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής-Βασίλη Κεγκέρογλου: 

Βασίλης Κεγκέρογλου Βουλευτής Ν. Ηρακλείου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Advertisement

Προς τον Υπουργό: Προστασίας του Πολίτη, κ.Μ.Χρυσοχοϊδη

ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής του υπολοίπου ποσού του Β.Ο.Ε.Α στα δικαιούχα τέκνα τους από το Μ.Τ.Σ»

κ. Υπουργέ, Το Βοήθημα Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και ασφαλίζει τα παιδιά των ενεργών μετόχων και μερισματούχων από την ισχύ του Ν. 1329/1983 χωρίς διάκριση φύλου (παλαιά προικοδότηση), με σκοπό την παροχή σε αυτά εφάπαξ βοηθήματος.

Το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο με το γινόμενο των 60 αρτίων (1000/1000) μηνιαίων μερισμάτων του βαθμού που κατά τις κείμενες διατάξεις του Ταμείου δικαιούται μέρισμα ο μέτοχος ή μερισματούχος επί τόσα 25/25 όσα τα χρόνια ασφάλισης του παιδιού κατά το χρόνο της υποβολής της σχετικής αίτησης. Το Βοήθημα χορηγείται στα ασφαλισμένα τέκνα μετά από αίτησή τους και Απόφαση του ΔΣ/ΜΤΑ με τη συμπλήρωση του 25ου έτους ηλικίας υποχρεωτικά, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, ή την τέλεση γάμου των τέκνωνή τη σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης, ανεξάρτητα από την ηλικία τους καθώς και για αποδεδειγμένους σοβαρούς λόγους υγείας. Με τις διατάξεις του Ν. 4472/2017 (ΦΕΚ Α΄174) (άρθρα 124-127) καταργήθηκαν από 1-1-2017 οι μισθολογικοί βαθμοί και το προσωπικό του Σ.Ξ. και της ΕΛ.ΑΣ. κατατάσσεται πλέον σε κλιμάκια ανάλογα με την προέλευσή του, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην απονομή μερίσματος και στην χορήγηση ΒΟΕΑ, καθόσον δεν έχει προσδιορισθεί ο αριθμός των μεριδίων που αντιστοιχεί σε κάθε κλιμάκιο.

Με απόφαση του Μ.Τ.Σ. χορηγείται προκαταβολή κι όχι ολόκληρο το ΒΟΕΑ στα τέκνα των δικαιούχων με βάση το μισθολογικό βαθμό, τις αποδοχές του οποίου ελάμβανε ο γονέας -μέτοχος, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την ψήφιση του Ν. 4472/2017. Επειδή, ελλείψει νομοθετικής ρύθμισης δεν είναι δυνατόν ο υπολογισμός του μερίσματος και κατά συνέπεια ο υπολογισμός του δικαιούμενου ποσού ΒΟΕΑ. Επειδή, έχουν παρέλθει τρία (3) και πλέον έτη από την εφαρμογή του νέου ειδικού μισθολογίου, χρόνος ικανός κατά τον οποίο θα έπρεπε να έχει δοθεί λύση προκειμένου να χορηγηθεί άμεσα το υπολειπόμενο ποσό.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Πότε θα προβείτε στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης και σχετικής τροπολογίας, ούτως ώστε να εκδοθεί οριστική πράξη;
  2. Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων τέκνων τους, το υπόλοιπο ποσό του Βοηθήματος Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Advertisement