Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΘΕΜΑ: Γ.Καμίνης: “Από τον περασμένο Νοέμβριο ζητήσαμε από τον Κ.Χρυσοχοϊδη να συζητηθεί το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία”

Published

on

 

Η αστυνομική βία που ασκήθηκε σήμερα από δυνάμεις της ΔΙΑΣ σε βάρος πολιτών στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπως αποτυπώνεται σε ερασιτεχνικά βίντεο, είναι όχι μόνον αδικαιολόγητη αλλά και εξοργιστική. Η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται δυστυχώς αδύναμη να διασφαλίσει μια απλή αστυνόμευση, όπως είναι η τήρηση των μέτρων κυκλοφορίας μια Κυριακή μεσημέρι σε μία φιλήσυχη γειτονιά της Αττικής, χωρίς να καταφεύγει σε ξυλοδαρμούς. Τέτοια επιχειρησιακή ένδεια είναι ντροπιαστική για αστυνομία ευρωπαϊκής χώρας. Η ευθύνη για την εικόνα αυτή βαρύνει αποκλειστικά την ηγεσία του Υπουργείου.
Το χειρότερο είναι πως τέτοιες άφρονες ενέργειες υπονομεύουν την κοινωνική ειρήνη και αποδυναμώνουν τη συμμετοχή σε μια εθνική προσπάθεια, στην οποία απαραίτητη είναι η συμβολή όλων μας. Και μάλιστα με μια κοινωνία καταβεβλημένη από τα αλλεπάλληλα λοκντάουν και άκρως ανήσυχη για αυτά που της επιφυλάσσει το μέλλον.
Παρότι το πόρισμα έχει παραδοθεί από τον Μάιο του 2020, ο κ. Χρυσοχοϊδης κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, αρνούμενος επί μήνες να εμφανιστεί με τη δικαιολογία ότι “δεν ευκαιρεί”. Πρόκειται για μια αλαζονική και προσβλητική προς την Εθνική Αντιπροσωπεία συμπεριφορά. Ο κ. Χρυσοχοϊδης οφείλει να εμφανιστεί στη Βουλή, προκειμένου να ασκηθεί ο προβλεπόμενος από το Σύνταγμα κοινοβουλευτικός έλεγχος, πάνω στο πόρισμα μιας Επιτροπής, την οποία ο ίδιος είχε συστήσει επενδύοντας -ρητορικά τουλάχιστον- πολλά στο έργο της.

 

Από τον περασμένο Νοέμβριο, το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει να παρευρεθεί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, στην οποία θα συζητηθεί το πόρισμα της “Επιτροπής Αλιβιζάτου” για την αστυνομική βία. 

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Καμίνη, οι τέσσερις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που ανήκουν στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής (Ευαγγελία Λιακούλη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Καμίνης) ζητούν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μάξιμο Χαρακόπουλο να απευθύνει πρόσκληση στον κ. Αλιβιζάτο, προκειμένου να διεξαχθεί κοινοβουλευτική συζήτηση επί του σημαντικού πορίσματος. Ο κ. Αλιβιζάτος είναι Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής που ελέγχει την εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ. εφαρμογή των παρατηρήσεων του  Συνηγόρου του Πολίτη σε θέματα πειθαρχικών παραπτωμάτων των αστυνομικών σε βάρος πολιτών. Οι βουλευτές ζητούν μάλιστα επιτακτικά την παρουσία και του ίδιου του Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στον οποίο καταλογίζουν “εκ συστήματος απουσία από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου” και σχεδόν μόνιμη υποκατάστασή του από τον Υφυπουργό κ. Λ. Οικονόμου. Το γεγονός αυτό αποτελεί “έμπρακτη υποβάθμιση της υποχρέωσης που υπέχουν τα μέλη της κυβέρνησης να λογοδοτούν ενώπιον της Βουλής” καταλήγουν οι τέσσερις βουλευτές, “παρά την εγνωσμένη επάρκεια του κ. Οικονόμου”.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, στο πόρισμα περιέχεται σειρά σημαντικών συμπερασμάτων και πληροφοριών που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και την εν γένει νοοτροπία που επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., με συνέπεια να δυσχεραίνεται ουσιωδώς η λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας που έχει εκ του νόμου ανατεθεί στον Συνήγορο του Πολίτη.

Θυμίζουμε ότι το Πόρισμα, το οποίο είχε στη διάθεσή της η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εδώ και έξι μήνες, κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υφυπουργό κ. Λευτέρη Οικονόμου, μόλις την Παρασκευή και μάλιστα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

ΑΙΤΗΜΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Advertisement

ΘΕΜΑ: Κλήση σε ακρόαση, βάσει του άρθρου 41Α του Κανονισμού της Βουλής, του Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Νίκου Αλιβιζάτου, Προέδρου της Ειδικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διαρκή παρακολούθηση των διαδικασιών υλοποίησης των παρατηρήσεων του Συνηγόρου του Πολίτη σε θέματα διοικητικής διερεύνησης πειθαρχικώς ελεγκτέων πράξεων του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2020, κατά τη διάρκεια της ΚΣΤ’ Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, κατά τη συζήτηση της υπ’ αριθμ. 105/30-10-2020 επίκαιρης ερώτησης  του Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Κωνσταντίνου Μάρκου, κατέθεσε στη Βουλή το Πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διαρκή παρακολούθηση των διαδικασιών υλοποίησης των παρατηρήσεων του Συνηγόρου του Πολίτη σε θέματα διοικητικής διερεύνησης πειθαρχικώς ελεγκτέων πράξεων του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εν λόγω Επιτροπή προεδρεύεται από τον Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Ν. Αλιβιζάτο. Σημειωτέον ότι η κατάθεση του εν λόγω Πορίσματος στη Βουλή έλαβε χώρα έξι μήνες αφότου αυτό είχε περιέλθει στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα περιέχεται σειρά από πολύ σημαντικά συμπεράσματα και πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και την εν γένει νοοτροπία που επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., με συνέπεια να δυσχεραίνεται ουσιωδώς η λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας που έχει εκ του νόμου ανατεθεί στον Συνήγορο του Πολίτη.

Ενόψει των ανωτέρω και επειδή η διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων (περιορισμένος χρόνος, περιορισμένοι ομιλητές) δεν προσφέρεται για μια διεξοδική κοινοβουλευτική συζήτηση επί ενός τόσο σημαντικού πορίσματος, ζητάμε από την Επιτροπή να κληθεί  σε ακρόαση, κατά το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, ο καθηγητής κύριος Νίκος Αλιβιζάτος,  προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή μας σχετικά με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του Πορίσματος καθώς και για τις σχετικές πρωτοβουλίες που ενδεχομένως έχει αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παρακαλούμε επίσης να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για την αυτοπρόσωπη εμφάνιση ενώπιον της Επιτροπής και του αρμόδιου Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.  Η εκ συστήματος απουσία από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου του κυρίου Υπουργού και η επίσης συστηματική υποκατάστασή του από τον υφυπουργό κύριο Οικονόμου, παρά την εγνωσμένη επάρκεια του τελευταίου, αποτελεί έμπρακτη υποβάθμιση της υποχρέωσης που υπέχουν τα μέλη της κυβέρνησης να λογοδοτούν ενώπιον της Βουλής. Η παρουσία του κυρίου Υπουργού επιβάλλεται κατά μείζονα λόγο και από το ίδιο το αντικείμενο τη συζήτησης, καθώς η δημιουργία της “Επιτροπής Αλιβιζάτου” φέρει και την προσωπική του σφραγίδα.

Το παρόν κοινοποιείται σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, προκειμένου, εφόσον παραστεί ανάγκη, να ασκηθεί το δικαίωμα του άρθρου 41Α παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής.