Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΘΕΜΑ: Σε φορολογικό αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι

Published

on

Μια σημαντική αποκάλυψη έκαναν εχτές στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ως προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα ο Βουλευτής της Α’ Αθηνών κύριος Κώστας Σκανδαλίδης και ο Βουλευτής Βοιωτίας κύριος Γιώργος Μουλκιώτης με ερώτησή τους προς τον κύριο Χρήστο Σταϊκούρα και στον κύριο Κωστή Χατζηδάκη τους επισήμαναν ότι έχει προκύψει ένας φορολογικός εγκλωβισμός χιλιάδων συνταξιούχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τα αναδρομικά των ετών 2014 – 2020. Πιο αναλυτικά, οι Βουλευτές αναφέρουν προς τους Υπουργούς της Κυβέρνησης:

«Με την από 14-2-2020 υπ’ αρίθμ. 4130 ερώτησή μας αναφερθήκαμε στην πολλαπλά προβληματική και κατά παράβαση των αρχών της ασφάλειας δικαίου πράξη της ΑΑΔΕ τον Δεκέμβριο του 2019, να καταλογίσει δυσβάσταχτους φόρους με «οίκοθεν» συμπληρωματικές δηλώσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους, για αναδρομικές αποδοχές του οικονομικού έτους 2014 και παλαιότερων και ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα με τον πιο πρόσφορο τρόπο, ώστε να μην αναγκασθούν οι χιλιάδες συνταξιούχοι να προσφύγουν σε χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. 

Παρότι η Κυβέρνηση δεν προχώρησε στην απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση, το ΣτΕ έκρινε ότι έχει επέλθει παραγραφή, καθώς οι πράξεις προσδιορισμού του συμπληρωματικού φόρου δεν κοινοποιήθηκε μέχρι τις 31-12-2019. 

Δεδομένου ότι μετά την ως άνω απόφαση του ΣτΕ η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφόρων (ΔΕΔ) άρχισε να δικαιώνει τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει καταθέτοντας αίτηση διαγραφής και ενδικοφανείς προσφυγές. 

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η ΑΑΔΕ έκανε αποδεκτές 1470 ενδικοφανείς προσφυγές με διάφορες ημερομηνίες κατάθεσης. Δεδομένου ότι βάσει της συγκεκριμένης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, η ΑΑΔΕ θα έπρεπε να διαγράψει τους φόρους και τα πρόστιμα που έχουν καταλογιστεί, χωρίς περαιτέρω χρονικούς περιορισμούς, σε όλους τους συνταξιούχους που εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, ανεξαρτήτως ενδικοφανών προσφυγών. 

Δεδομένου ότι η ΑΑΔΕ θα έπρεπε να επιστρέψει τα ποσά που ήδη καταβλήθηκαν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και όχι αυτά να παραμένουν βεβαιωμένα στους λογαριασμούς του Taxisnet. 

Δεδομένου ότι η ΑΑΔΕ συνέχισε να δίνει εντολές σε ΔΟΥ και ΔΕΔ να απορρίπτουν όσες αιτήσεις και ενδικοφανείς προσφυγές έχουν κατατεθεί ακόμη και μετά την ανωτέρω απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με το αιτιολογικό ότι η προσφυγές στη ΔΕΔ θα έπρεπε να γίνουν εντός 30 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της πράξης προσδιορισμού του Φόρου από τη φορολογική διοίκηση. 

Advertisement

Δεδομένου ότι η ΑΑΔΕ, κατά τα φαινόμενα, σκοπίμως ξέχνα την Απόφαση και Εντολή Ε2115/2020 & Α.1169/2020 προς τις ΔΟΥ να μετατρέπουν τις ασκηθείσες ενδικοφανείς προσφυγές σε αίτησης αποδοχής, προκειμένου να μπουν σε ρύθμιση οφειλών και μάλιστα χωρίς να ενημερώνει εγγράφως τους συνταξιούχους για την διαδικασία αυτή. 

Δεδομένου ότι η σχετική προθεσμία έχει παρέλθει από τις αρχές του 2020 και δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ παράλληλα οι αρχικές τους οφειλές επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις. 

Δεδομένου ότι οι ως άνω κατηγορία συνταξιούχων αναγκάζεται να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της απόρριψης, με αποτέλεσμα να καταβάλλουν νομικά παράβολα ύψους 500€, αλλά και προκαταβολικά το 100% της οφειλής τους, συνάμα με την κατάθεση της αγωγής τους, της οποίας η εκδίκαση κρατά συνήθως από 3 έως 5 χρόνια. 

Δεδομένου ότι όπως τονίζουν οι σύλλογοι συνταξιούχων οι συγκεκριμένοι φόροι πρέπει να διαγραφούν με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει»

Οπότε, δικαιολογημένα θα μπορέσει να πει κανείς ότι οι δυο Υπουργοί ερωτήθηκαν τις εξής δυο παρακάτω ερωτήσεις:

«1. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το ανωτέρω ζήτημα νομοθετικά, προκειμένου να απεγκλωβιστούν φορολογικά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι εξακολουθούν να φορολογούνται αναδρομικά αδίκως και σε αντίθεση με τα όσα οι σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων επιτάσσουν; 

  1. Σκοπεύει η ΑΑΔΕ να διαγράψει τους φόρους και τα πρόστιμα που έχουν καταλογιστεί, χωρίς περαιτέρω χρονικούς περιορισμούς, σε όλους τους συνταξιούχους που εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, ανεξαρτήτως ενδικοφανών προσφυγών από την πλευρά τους;»

 

Με λίγα λόγια, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αφήσει χιλιάδες συνταξιούχους πραγματικά στην τύχη τους κάτι που αποδεικνύει έντονα ότι τους χρησιμοποίησε προεκλογικά για να πάρει την καρέκλα της εξουσίας. Δυστυχώς η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα είναι μια από αυτές όπου πλήττεται περισσότερο στην τριπλή κρίση στην οποία βιώνουμε (ενεργειακή – οικονομική – υγειονομική)  ενώ παράλληλα η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα πραγματικά για να τους προστατέψει.

Advertisement

 Ας ελπίσουμε ότι οι συνταξιούχοι μέχρι τις εκλογές πραγματικά θα έχουν γυρίσει δυναμικά την πλάτη στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι δε θα την έχουμε ξανά έως αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Μέχρι τότε ας καταλάβουν πραγματικά εκεί στη Κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές τους εξαθλίωσαν πραγματικά έναν ολόκληρο λαό και να δεχτούν επιτέλους ολόκληρο τόσο το κοινωνικό αλλά όσο και το πολιτικό κόστος.