Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ “μπέρδεψε” την “Αλλαγή” με την “εναλλαγή εξουσιών”

Published

on

Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι εν εξελίξει και στα 17 χρόνια που κάνω πολιτικό ρεπορτάζ, ουδέποτε έχω ξαναδεί την αμηχανία που προκάλεσε στο πλήθος των μελών του κόμματος μια ομιλία ενός πολιτικού “αντιπάλου” – του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζου. 

Ποτέ ξανά κανείς δεν είπε τόσες πολλές αλήθειες σε έναν “χαιρετισμό” σε συνέδριο κόμματος. Ένας “χαιρετισμός” που κλείνει στόματα και βάζει σε σκέψεις ακόμα και τους παρευρισκόμενους για το αν βρίσκονται στην σωστή αίθουσα, παράταξη και προβληματίζουν για το ποιος είναι η “κόπια” και ποιός ο “ορίτζιναλ” (αν και δεν χωρά αμφιβολία καμία κατά την γνώμη του γράφοντα για το ποιος έχει κοπιάρει φράσεις, προτάσεις, τρόπο ομιλίας ακόμα και στυλιστικές επιλογές για να πείσει πως είναι κάποιος άλλος)

Ο κ. Μάντζος, απευθύνοντας χαιρετισμό μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε άνοιγμα για προοδευτική διακυβέρνηση, τόνισε πως «τα κόμματα οφείλουν να απαντούν με γενναιότητα και καθαρότητα στα διλήμματα, που δοκιμάζουν θεμελιώδεις αρχές και αξίες της πολιτικής και κοινωνικής τους υπόστασης».

Γιατί καλές οι εγκλίσεις και καλέσματα μα όταν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε στο “Πινοσέτ” στο να “κ@ει να κ@ει το μπ@@λο η Βουλή” και στο “Γερμανοτσολιάδες” ενώ την ίδια στιγμή επιλογή της “πρώτης φοράς αριστερά” ήταν η συνεργασία με την ακροδεξιά του Καμμένου ενώ επί χρόνια, η αναφορά στις  ευθύνες Καραμανλή για την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια αποτελούσε απαγορευμένη λέξη, δημιουργώντας το “ιερό τοτέμ” του ΣΥΡΙΖΑ, τον “Καραμανλισμό”, τότε πρέπει να καταβληθεί μια έντιμη προσπάθεια για να μην θεωρηθεί ως θρασύτατη κίνηση η επιλογή να “συζητήσει” κανείς με την παράταξη που λοιδορήθηκε όσο καμία άλλη για καθαρά μικροκομματικούς λόγους.

«Σε ζητήματα όπως ο εμβολιασμός, ως το κύριο αξιόπιστο εργαλείο της επιστήμης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, οφείλει κάθε πολιτική δύναμη του δημοκρατικού τόξου να είναι απόλυτη και ξεκάθαρη», τόνισε ο Δημήτρης Μάντζος

Όπως επίσης, προσέθεσε, «και στην απερίφραστη καταδίκη μιας απάνθρωπης και φονικής εισβολής μιας χώρας σε άλλη κυρίαρχη και ελεύθερη χώρα. Επιλογή, που θα έπρεπε να είναι μονόδρομος για κάθε πολιτική δύναμη, που εκφράζει έναν λαό με νωπά ακόμη τα βιώματα από την τραγωδία της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο και από την ανοχή που έδειξαν τότε οι ισχυροί της γης. Όταν, λοιπόν, ζητάς αλληλεγγύη, οφείλεις να είσαι πρόθυμος και να την προσφέρεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επικαλούμενος την αναφορά Τσίπρα για την Πορτογαλία, θύμισε πως πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε τη χώρα και τον Αντόνιο Κόστα, κάνοντας λόγο για «ένα πετυχημένο μοντέλο σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης».

Advertisement

Όπως σημείωσε, «οι Πορτογάλοι μπήκαν αργότερα από εμάς στο μνημόνιο και φτωχότεροι, βγήκαν όμως νωρίτερα και πιο πλούσιοι. Για ποιον λόγο; Γιατί εκεί υπήρχε κουλτούρα διαλόγου των πολιτικών κομμάτων γύρω από ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο. Αντίθετα, στην Ελλάδα», ανέφερε με νόημα, «το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ολομόναχο να αντιμετωπίσει τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που κληρονομήσαμε από την κυβέρνηση Καραμανλή και ΝΔ».

Ο Δημήτρης Μάντζος, απευθυνόμενος στους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως «είναι εμφανείς οι διαφοροποιήσεις μας, τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε προγραμματικό επίπεδο».

Και προσέθεσε ότι «χάρηκε πραγματικά όταν παρατήρησε το μήνυμα ‘Αλλαγή’ στα συνθήματα του Συνεδρίου, που για την δική μας παράταξη», όπως τόνισε, «δεν είναι μια απλή λέξη, αλλά γενετικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας» – σε μία σαφή αναφορά στον… «δανεισμό» συνθημάτων του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως ως «παιδί της Αλλαγής», πρέπει να διαχωρίσει την αλλαγή από την παγίδα της «εναλλαγής».

«Της απλής εναλλαγής», εξήγησε, «στους ρόλους της εξουσίας, της τακτικής τού άσπρου-μαύρου και του ώριμου φρούτου».

Γιατί, καλά τα είπε ο Δημήτρης Μάντζος, άλλο η ΑΛΛΑΓΗ και άλλο η φτηνή ΕΝΑΛΛΑΓΗ εξουσιών, το ΠΑΣΟΚ στέκεται με αξίες, θάρρος και όραμα απέναντι σε κάθε έκφανση λαϊκισμού και τεχνητών διπόλων. Η πολιτική επιστρέφει.

Advertisement