ΘΕΜΑ: Το Κίνημα Αλλαγής φέρνει στη Βουλή το θέμα των αποκλεισμών ΑμεΑ από τις ειδικές θεραπείες!

Επιμέλεια: Σωτήρης Παπαδόπουλος

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη έφεραν χθες στη Βουλή τρεις Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με ερώτησή τους ως προς το Κοινοβουλευτικό Έλεγχο με θέμα – «Αδικαιολόγητοι και κοινωνικά ανάλγητοι αποκλεισμοί ατόμων με αναπηρία από τις Ειδικές Θεραπείες».

Συγκεκριμένα η Βουλευτής του Νομού Δράμας κυρία Χαρά Κεφαλίδου, η Βουλευτής του Δυτικού Τομέα κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Βουλευτής του Νομού Άργους κύριος Ανδρέας Πουλάς με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Επικρατείας κύριο Γεώργιο Γεραπετρίτη, τον Υπουργό Υγείας κύριο Βασίλη Κικίλια και στον Υπουργό Εργασίας κύριο Κωστή Χατζηδάκη ανέφεραν:

«Επανέρχομαι σήμερα με Ερώτηση, μετά την επί μήνες αναπάντητη Αναφορά που κατέθεσα προς τον Υπουργό Υγείας στις 10 Μαρτίου 2021, με αριθμό πρωτοκόλλου: 1867, στο φλέγον θέμα του αποκλεισμού από τις Ειδικές Θεραπείες ατόμων με αναπηρία.

Δεκάδες φορείς από όλη τη χώρα απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας και τα συναρμόδια Υπουργεία σχετικά με τις περικοπές των ειδικών θεραπειών των ατόμων που χρήζουν Ειδικής Αγωγής μετά την ενηλικίωσή τους, τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικία τους.

Επειδή οι γονείς και κηδεμόνες παιδιών με νοητικές αναπηρίες (με αυτισμό και νοητική υστέρηση), καθώς και με κινητικές αναπηρίες, αντιμετωπίζουν σωρεία δυσκολιών και εμποδίων από τη γέννηση των παιδιών τους και για όλη την υπόλοιπη ζωή τους, χρειάζονται το κράτος αρωγό στον δύσκολο αγώνα τους για την αξιοπρεπή και ισότιμη συμμετοχή των παιδιών τους στην κοινωνία.

Επειδή πολλές οικογένειες βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ανακαλύπτουν, με έκπληξή τους, ότι μόλις το παιδί τους ενηλικιώνεται, συχνά, οι ελεγκτικοί́ μηχανισμοί́ περικόπτουν τις μισές και πλέον θεραπείες με τη δικαιολογία πως δεν είναι πλέον απαραίτητες, χωρίς κάποια επαναξιολόγηση, χωρίς κάποια εκτίμηση των αναγκών, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ισόβιες.

Επειδή το πρώτο που περικόπτεται είναι οι Λογοθεραπείες, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς Ιατρούς και Θεραπευτές, θα πρέπει να συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των ατόμων με νοητικές αναπηρίες, διότι βελτιώνει τον προφορικό και γραπτό τους λόγο και παράλληλα βοηθά στα προβλήματα κατάποσης και κίνησης του στοματοφάρυγγα καθώς και στα μασητικά προβλήματα.

Επειδή το δεύτερο που περικόπτεται είναι η Ειδική Διαπαιδαγώγηση των ατόμων με νοητικές αναπηρίες, που είναι απολύτως απαραίτητη για την συνέχιση της εκπαίδευσής τους. Επειδή η Ειδική Αγωγή δεν αφορά μόνο στις μαθησιακές δυσκολίες, στο πλαίσιο ενός σχολείου, αλλά και στη διόρθωση της συμπεριφοράς και της κοινωνικής προσαρμογής τους σε νέα δεδομένα (εκπαιδευτικό πλαίσιο, ξενώνας, προσαρμοσμένη εργασία) κατά την ενήλική ζωή τους.

Επειδή η διακοπή́ παροχής των απαραιτήτων Ειδικών Θεραπειών για τα ΑμεΑ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες των Ιατρών και των Θεραπευτών αλλά́ και κατά́ παράβαση των ίδιων των νόμων, που ορίζουν τη συνέχιση των Ειδικών Θεραπειών στην ενήλικη ζωή́.

Επειδή απεγνωσμένοι γονείς, οργανωμένοι σε σωματεία, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, φίλων και αρωγών, απευθύνθηκαν σε εσάς και στα συναρμόδια Υπουργεία και ζητούσαν και ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή να συνεχίσουν τα παιδιά́ τους να ζουν με αξιοπρέπεια και με πρόσβαση στις Ειδικές Θεραπείες που χρειάζονται και τους είναι απαραίτητες, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των ειδικών ιατρών, για να μην οδηγηθούν σε πισωγυρίσματα. Επειδή, όπως σίγουρα θα σας είναι γνωστό, οι δαπάνες που καταβάλει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στα άτομα με αναπηρία, αποτελούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα μικρό μέρος μόνο του συνόλου των δαπανών που χρειάζεται η κάθε οικογένεια για να ανταπεξέλθει στο σύνολο των εξόδων (θεραπειών, πολλαπλών χειρουργείων, ειδικές κινησιοθεραπείες σε θεραπευτικές πισίνες, θεραπευτική ιππασία ανηλίκων και ενηλίκων, κλπ.) και των επιβαρύνσεων που καταβάλλουν προκειμένου το μέλος της που έχει αναπηρία να ζει ισότιμα με τους άλλους ανθρώπους και με αξιοπρέπεια.

Πώς είναι δυνατόν, κατόπιν τούτων, να στερείτε από τις οικογένειες αυτές τις Ειδικές Θεραπείες, οι οποίες είναι εκ των ων ουκ άνευ για αυτές και για να μην έχουν τα παιδιά τους πισωγυρίσματα στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί με χρόνιες προσπάθειες και με τις ιατρικά ενδεδειγμένες θεραπείες; Επειδή, τέλος, το να θεωρούνται «δαπάνες» και να περικόπτονται οι αναγκαίοι πόροι για τις απαραίτητες, για τα άτομα με αναπηρία, Ειδικές Θεραπείες, είναι κοινωνική αναλγησία, κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτη πολιτική που δεν αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η χώρα μας.

Οπότε ουσιαστικά ρώτησαν προς τους κύριους Υπουργούς:

 1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και πώς σκοπεύετε να επιλύσετε, επιτέλους, το πρόβλημα του αποκλεισμού των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία από τις απαραίτητες και, σε πολλές περιπτώσεις, ισόβιες και αναγκαίες Ειδικές Θεραπείες τους; Είναι στις προθέσεις των Υπουργείων σας να δοθεί μια οριστική λύση ώστε να δίδεται απρόσκοπτη πρόσβαση στις αναγκαίες Ειδικές Θεραπείες των ατόμων με αναπηρία οι οποίες είναι απαραίτητες και μετά την ενηλικίωσή τους;
 2. Στις περιπτώσεις που οι Ειδικοί Θεράποντες Ιατροί γνωματεύουν την συνέχιση των Ειδικών Θεραπειών και μετά το 18ο έτος, βάσει εντολών ποίων και στηριζόμενοι σε ποιες διατάξεις απορρίπτονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σειρά Ειδικών Θεραπειών με την ενηλικίωση των ΑμεΑ;
 3. Είναι στις προθέσεις σας η δέσμευση της αμέσου εξέτασης και, με βάση τις πρακτικές και καθημερινές ανάγκες των ΑμεΑ, η διόρθωση των ανωτέρω αδικιών και ανισοτήτων εις βάρος τους;
 4. Τι προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία, που ολοκληρώθηκε µε ευθύνη του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη τον Οκτώβριο του 2020, για την κατηγορία των ΑμεΑ που πάσχουν από νοητική αναπηρία και την αντιμετώπισή τους μετά την ενηλικίωση;

Στις 10 Μαρτίου του 2021 είχε προηγηθεί η αναφορά αυτών των τριών Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής ως προς τον Υπουργό Υγείας όπου του ανάφεραν:

«Εβδομήντα εννέα φορείς από όλη τη χώρα συνυπογράφουν για πρώτη φορά επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τις περικοπές των ειδικών θεραπειών των ατόμων που χρήζουν ειδικής αγωγής μετά τη συμπλήρωσή του 18ου έτους της ηλικίας τους. Απεγνωσμένοι γονείς, οργανωμένοι σε σωματεία, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, φίλων και αρωγών ζητούν το αυτονόητο. Να συνεχίσουν τα παιδιά τους να ζουν με αξιοπρέπεια και με πρόσβαση στις ειδικές θεραπείες που χρειάζονται.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες παιδιών με νοητικές αναπηρίες (με αυτισμό και νοητική υστέρηση) καθώς και με κινητικές αναπηρίες, αντιμετωπίζουν σωρεία δυσκολιών και εμποδίων από τη γέννηση των παιδιών τους και για όλη την υπόλοιπη ζωή τους και χρειάζονται το κράτος αρωγό.

Πολλές οικογένειες βρίσκονται όμως στη δυσάρεστη θέση να ανακαλύπτουν ότι μόλις το παιδί τους ενηλικιώνεται (μετά τα 18 έτη), συχνά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί περικόπτουν τις μισές θεραπείες με τη δικαιολογία πως δεν είναι πλέον απαραίτητες, χωρίς κάποια επαναξιολόγηση, χωρίς κάποια εκτίμηση των αναγκών που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ισόβιες. Η διακοπή παροχής των απαραίτητων θεραπειών για τα ΑμεΑ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες των ιατρών και των θεραπευτών αλλά και κατά παράβαση των ίδιων των νόμων που ορίζουν τη συνέχιση των Ειδικών Θεραπειών στην ενήλικη ζωή.

Σας επισυνάπτεται η επιστολή των φορέων για τις δικές σας ενέργειες άρσης του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία από τις απαραίτητες Ειδικές Θεραπείες και να μας ενημερώσετε σχετικά.»

Στην επιστολή οι φορείς αναλυτικά αναφέρουν ως προς τον Υπουργό Υγείας κύριο Βασίλη Κικίλια

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως γονείς και κηδεμόνες παιδιών με νοητικές αναπηρίες όπως αυτισμό και νοητική υστέρηση αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες τόσο από τη στιγμή της γέννησης τους όσο και από την υπόλοιπη ζωή μας.

Περιττό να αναφέρουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τις κινητικές αναπηρίες.

Στον επίπονο αγώνα που δίνουμε , για τη περίθαλψη, την εξέλιξη, την εκπαίδευση, την αποκατάσταση και την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης για τα παιδιά μας όταν δεν θα είμαστε πια δίπλα τους, θα θέλαμε το κράτος και τις υπηρεσίες του, αρωγό μας.

Αυτό αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις κοινωνικές ανάγκες, μέσα από υψηλής ποιότητας προνοιακό έργο για τους ευάλωτους

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την άγνοια, την αναλγησία που γεννά η τεχνοκρατική αντιμετώπιση των αναγκών μας, η πολιτική περικοπών και η πολιτική αδιαφορία

Συγκεκριμένα:

Πολλές οικογένειες βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να  ανακαλύπτουν ότι μόλις το παιδί τους ενηλικιώνεται (μετά τα 18 έτη), συχνά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί περικόπτουν τις μισές θεραπείες με τη δικαιολογία πως δεν είναι πλέον απαραίτητες.

Χωρίς κάποια επαναξιολόγηση, χωρίς κάποια εκτίμηση των αναγκών που είναι κατά βάση, ισόβιες. Η διακοπή παροχής των απαραίτητων θεραπειών για τα ΑμεΑ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες των ιατρών και των θεραπειών αλλά κατά παράβαση των ίδιων των νόμων που ορίζουν την συνέχιση των θεραπειών στην ενήλικη ζωή.

Λογοθεραπεία:

Το πρώτο που χάνουν τα άτομα με αυτισμό η και νοητική υστέρηση είναι οι συνεδρίες λογοθεραπείας, με τη δικαιολογία πως έχουν πλέον περάσει τα «αναπτυξιακά ορόσημα»

Αποκλείοντας, με μια αρνητική πρόβλεψη, κάθε άτομο με αυτισμό άνω των 18 από το να  αποκτήσει κάποια μορφής λόγο ή να επιλέξει την προφορική του επικοινωνιακή ικανότητα και με εναλλακτικούς τρόπους (με χρήση Η/Υ, rpm και τα λοιπά)

Όμως δεν είμαστε μόνο στατιστικές

Όπως κάθε ιατρός και θεραπευτής μπορεί να βεβαιώσει, η λογοθεραπεία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την επίτευξη του λόγου αλλά και για την διόρθωση διαταραχών προφορικού και γραπτού λόγου.

Παράλληλα λειτουργεί βοηθητικά σε όλα τα προβλήματα κατάποσης, στις κινήσεις του στοματοφάρυγγα, όπως επίσης και σε απτικά – μασητικά θέματα.

Η εικόνα αναλυτικά:

Πολλοί ενήλικες με αυτισμό η νοητική υστέρηση αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σωστή χρήση της φωνής, δεν έχουν καθαρή ομιλία η σωστή ροή του λόγου, ούτε διαθέτουν οργανωμένο λόγο.

Απαιτούνται λοιπόν συνεδρίες λογοθεραπείας που θα εστιάσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Η λογοθεραπεία βοηθάει αποτελεσματικά, ακόμα και σε περιπτώσεις ανυπαρξίας λόγου, στην αντιμετώπιση προβλημάτων μνήμης, μια και οργανώνει με διαφόρους μεθόδους τη σκέψη δίνοντας στα άτομα με νοητικές αναπηρίες τα κατάλληλα εργαλεία κατανόησης για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προσκλήσεις της ενήλικης ζωής τους.

Μια σοβαρή παράμετρος:

Τα άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα μάσησης και κατάποσης που μπορούν να οδηγήσουν – σε ακραίες καταστάσεις – σε υποσιτισμό ή αφυδάτωση, εισρόφηση υγρών ή στερεών στους πνεύμονες, πνευμονία ή και άλλες λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού.

Η λογοθεραπεία αποτελεί ένα βασικό εργαλείο αποτροπής των παραπάνω κινδύνων, καθώς εστιάζει στην ενδυνάμωση και σωστή χρήση των μυών του προσωπικού και του στόματος και είναι αδιανόητο το κράτος να τη στερεί από άτομα με χρόνιες διαταραχές.

Ειδική διαπαιδαγώγηση:

Η δεύτερη θεραπεία που χάνουν τα άτομα με νοητικές αναπηρίες κατά την ενηλικίωση τους είναι η ειδική διαπαιδαγώγηση. Και αυτό επειδή δε κρίνεται πλέον απαραίτητο να προσαρμοστούν σε κάποια μαθησιακή διαδικασία.

Εκτίμηση που είναι εντελώς εσφαλμένη και μακριά από τη καθημερινότητα των ατόμων με αυτισμό παραδείγματος χάρι, τα οποία συνεχίζουν να εκπαιδεύονται εφ’ όρου ζωής σε εργαστήρια, κέντρα Ημέρας, σε δομές με προγράμματα προσαρμοσμένης επαγγελματικής απασχόλησης προγράμματα ημιαυτόνομης διαβίωσης και κοινωνικοποίησης, τα οποία αποζημιώνονται από τα σχετικά επιδόματα (κατάθεση αποδείξεων – πλήρης διαφάνεια)

Μπορεί, η διαχείριση των συναισθημάτων και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων να είναι περισσότερο απαραίτητες στη παιδική και εφηβική ηλικία, όμως τα άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές δε σταματούν να τις έχουν ανάγκη κατά την ενήλικη ζωή.

Η ειδική αγωγή μέσα από την ενίσχυση των γνωστικών δεξιοτήτων είναι απολύτως απαραίτητη για τη καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών μας.

Είναι επιβεβλημένο να εξετάσετε μέσα από το πρίσμα των πραγματικών αναγκών το αίτημά μας και να διορθώσουν οι αδικίες αυτές που οδηγούν σε μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες.

Πολιτικές περικοπών των θεραπειών και των αντίστοιχων επιδομάτων που τους αναλογούν οδηγούν στη περιθωριοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενηλίκων ΑμεΑ και ιδιαίτερα των αυστικών καθώς και των οικογενειών τους που δε μπορούν να ανταπεξέλθουν το βάρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Το ότι οι κρατικές δομές για τα ενήλικα άτομα με αυτισμό είναι από ανύπαρκτες έως ελάχιστες, δε σημαίνει ότι τα ενήλικα άτομα με αυτισμό δεν υπάρχουν.

Τονίζουμε επίσης με τη παρουσία επιστολή την άμεση ανάγκη ύπαρξη ενιαίας Πολιτικής τόσο για τον αυτισμό όσο για τις νοητικές και κινητικές αναπηρίες γενικότερα. Τα θέματα που θα θέλαμε να θίξουμε μέσα από τους φορείς που εκπροσωπούμε είναι πολλά: εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, εργαστήρια κατάρτισης, δομές άνω των 18, προσαρμοσμένη εργασία, δομές φιλοξενίας, στέγες διαβίωσης, ένταξη ειδική νοσοκομειακή περίθαλψη, ειδικός βοηθός και άλλα

Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι προβλήματα για τον αυτισμό στον Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία

Αν το κρατικό προνοιακό έργο περιορίζεται μέχρι στιγμής σε μια επιδοματική πολιτική, τουλάχιστον, μη τα στερήσετε από τα παιδιά μας δημιουργώντας τους ακόμα μεγαλύτερο κενό και σύγχυση από την απότομη διακοπή των θεραπειών τους.

Με εκτίμηση:

 1. «Γη θεραπαίνις» Μη κερδοσκοπικό Σωματείο για άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές
 2. Σωματείο Γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό – νοητική υστέρηση «Θάρρος και Ζωή»
 3. ΜοιαΖΩ – φορέας γονέων για την υποστηριζόμενη διαβίωση ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές
 4. ΑΝΗΚΩ ΑΜΚΕ
 5. Μελέτη-Συμβουλευτική-Απασχόληση ΑΜΚΕ
 6. Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ηλείας ΗΛΙΣ
 7. Σύλλογος Οικογενειών με σύνδρομο Prader Willi
 8. Σωματείο ΑμεΑ «Το Μέλλον» Νότιας Κρήτης
 9. Σωματείο ΑμεΑ Δημιουργώ και Προσφέρω Δράμας
 10. Σωματείο για τα Δικαιώματα του Παιδιού «Για τα παιδιά μας»
 11. Σύλλογος Γονέων και Φίλων Δυτικής Θεσσαλίας
 12. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό η Άγια Σκεπή
 13. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ «Ουράνιο Τόξο» Κιάτο Κορινθίας
 14. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος Ν. Πρέβεζας «Δύναμη»
 15. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων «Μιλάμε για τον αυτισμό»
 16. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ και Ανάπηρων Ικαρίας
 17. Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Asprerger ΕΛΣΣΑ
 18. Σύλλογος Γονέων και Φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου
 19. ΔΑΔΑΑ – Σύλλογος για τα παιδιά και ενήλικες με ΔΑΔ, Αυτισμό και Aspreger Ν. Ροδόπης
 20. Συνεξέλιξη – Σύλλογος Γονέων και φίλων ανθρώπων με αυτισμό – Λέσβος
 21. «Αγάπη» Σύλλογος Γονιών παιδιού με αυτισμό Χαλκίδας
 22. Σύλλογος ΑμεΑ παραρτήματος Ξάνθης
 23. Σύλλογος ΑμεΑ Κοιν.Σ.Επ. ΜΑΝΑ
 24. Κοιν. Σ. Επ. 4ΑΜΕΑ
 25. Σύλλογος Οι συνήθεις Ύποπτοι αυτιστικοί φίλοι και γονείς
 26. Σύλλογος ΑμεΑ Τρικάλων
 27. Σύλλογος ΑμεΑ Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Απόστολος Λουκάς
 28. Εταιρεία Προστασίας ατόμων με Αυτισμό – ΔΑΔ Νομού Καστοριάς
 29. Σύλλογος Προστασίας ατόμων με Αυτισμό Νομού Πέλλας
 30. Σύλλογος Αγάπης και Ελπίδας
 31. Σύλλογος Ατόμων ΑμεΑ Κοζάνης «Ηλιαχτίδα»
 32. Ηλιάτορας – Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία
 33. Αγκαλιά – Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αναπηρία Νομού Άρτας
 34. Σύλλογος ατόμων και αναπηρίας νομού Τρικάλων Ελπίδα
 35. Αβάλη – Μη Κερδοσκοπικός φορέας για τον αυτισμό
 36. ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ Σωματείο Ατόμων με αναπηρίες του Δήμου Καλαμαριάς
 37. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 10ου ειδικού δημοτικού Αθηνών
 38. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού δημοτικού σχολείου Μολάων ΣΥΝ-ΥΠΑΡΧΩ
 39. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών
 40. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου και 1ου Ειδικού δημοτικού Καλλιθέας
 41. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χίου
 42. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου
 43. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Πύργου Ηλείας
 44. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Λέσβου
 45. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων ΕΕΕΕΚ Κορινθίας
 46. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Ξάνθης
 47. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά
 48. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής
 49. Σύλλογος Γονέων ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας
 50. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΝΕΕΓΥΛ Πάτρας
 51. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων ΕΕΕΕΚ Φθιώτιδος
 52. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΙΠΑΠ «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ»
 53. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ωρωπού
 54. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας
 55. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης και ΕΕΕΚ Παπαμμακαρίστου
 56. Σύλλογος ΜΑμα Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό Βέροιας

ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ:

 1. Η ζωή μου με το Γιάννη
 2. ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ
 3. Συνήγορος των ΑμεΑ
 4. Ο Αυγερινός – Χώρος συζήτησης για τη διαφορετικότητα και τον αυτισμό
 5. Ελλάδα προβλήματα στην ειδική αγωγή
 6. Παρέα με την Charcot Marie Tooth Σπάνιες παθήσεις
 7. Cri du Chat Greece
 8. Σεβασμό σε Άτομα με Αυτισμό
 9. Η Μάθηση αλλιώς
 10. Είμαι Αυτιστικός
 11. Γονείς που διεκδικούν δημόσια παράλληλη στήριξη
 12. Νομική κίνηση γονέων με παιδιά στην ειδική αγωγή
 13. Ένωση ΑμεΑ Αιτωλοακαρνανίας
 14. Μάχιμοι Γονείς στο Ιντερνετ
 15. Αστεράκια
 16. Υποστήριξη του δικαιώματος των παιδιών στην ειδική αγωγή
 17. Φίλοι ατόμων με σύνδρομο DOWN
 18. Μπαμπάδες στη Ροδόπη
 19. Η μάθηση είναι παιχνίδι
 20. Το ειδικό νήπιο του αύριο στον Ωρωπό
 21. Μαριλένα, ένας Άγγελος στη Γη»

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά από το Παιδοκαρδιοχειρουργικό της Αγίας Σοφίας κάνει ένα ακόμη χτύπημα στην υγεία, όσο αφορά τα παιδιά. Αποκλείει αδικαιολόγητα άτομα με αναπηρίες από τις ειδικές θεραπείες. Ως πότε θα ανεχόμαστε την υποκρισία αυτής της Κυβέρνησης της Συντηρητικής Δεξιάς; Φτάνει πια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ