ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι συμβαίνει με την ΑΜΚ της “Πειραιώς”;
Κάτω από 20% αναμένεται να απομειωθεί το μερίδιο του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς, από 61,3% που είναι σήμερα, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ που προγραμματίζεται για τις αρχές Μαΐου.
Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής του Δημοσίου σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών – υπό την προϋπόθεση ότι αυτή πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων – προκειμένου το κράτος να λειτουργήσει ως εγγυητής για την επιτυχία της έκδοσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να προβεί σε κάτι τέτοιο εφόσον υπάρξει ικανό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές, δεδομένης της πολιτικής αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες. Πηγές με γνώση της αγοράς αναφέρουν, πάντως, ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές εντός και εκτός συνόρων, αναμένεται ωστόσο να φανεί σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθεί η τιμή της νέας μετοχής.
Από το 2015 έως σήμερα, η στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς έχει κοστίσει περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ στους Ελληνες φορολογούμενους
Το 2015 η τράπεζα έλαβε «σωτήρια ένεση» ύψους 2,7 δισ. ευρώ και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2020 οι τράπεζα προέβη σε κεφαλαιακές δράσεις που στοίχισαν επιπλέον 800 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.
Με την αναγκαστική μετατροπή των COCOs σε μετοχές στην αρχή του 2021 λόγω των ενισχύσεων που έλαβαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες εν μέσω πανδημίας -υπό την προϋπόθεση μη καταβολής μερίσματος- το Δημόσιο έγραψε ζημίες 2 δισ. ευρώ εν μία νυκτί. Η τελευταία αυτή εξέλιξη εκτίναξε τον «λογαριασμό» στα 5,5 δισ. ευρώ.
Η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όμως, θεωρείται μονόδρομος σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τις διαδικασίες της τράπεζας, αφού στα stress tests που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, το δυσμενές σενάριο εκτιμάται από τους αναλυτές ότι θα αναδείξει «τρύπα» 500 εκατ. – 1 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Ετσι, με την κεφαλαιακή ενίσχυση 1 δισ. ευρώ που θα αντλήσει από την ΑΜΚ, η τράπεζα θωρακίζεται πλήρως απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχοντας εξασφαλίσει ήδη την αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ
“Να προστατεύσουν τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που αποτελεί προϋπόθεση για την οριστική έξοδο της χώρας από τη βαθιά και παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση και να διασφαλίσουν ταυτόχρονα την απασχόληση και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην πορεία και στη μετάβαση της Τράπεζας Πειραιώς στη νέα εποχή” καλεί την κυβέρνηση, το ΤΧΣ και τη διοίκηση της τράπεζας, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), εν αναμονή της απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως αναφέρει η ΟΤΟΕ σε σχετική ανακοίνωση, “από το 2010, που συστάθηκε το ΤΧΣ, με στόχο τη στήριξη και την προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες, έχει κυλήσει πολύ νερό στο μύλο των ανακεφαλαιοποιήσεων και των Α.Μ.Κ. των τραπεζών. Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, οφείλουμε να σταθμίσουμε και να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα” σημειώνει η ΟΤΟΕ.
Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνει, “η όποια απόφαση για την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και οι διαδικασίες, που θα επιλεγούν, μέχρι την τελική ολοκλήρωσή της, οφείλει να συμπεριλάβει:
– Την πλήρη διαφάνεια.
– Τη διασφάλιση της συμμετοχής παλιών και νέων μετόχων με όρους ισοτιμίας και δικαιοσύνης.
– Την προστασία της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.
– Την προστασία των καταθέσεων και των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.
– Την προστασία της τράπεζας, των εργαζομένων, των μετόχων, της πελατείας, της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.
– Την πρόνοια ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας θα συνοδεύεται από ένα δεσμευτικό κοινωνικό σχέδιο, που θα οδηγεί την επόμενη μέρα σε μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία θετικών αποτελεσμάτων, με κυρίαρχο στόχο τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των Μ.Μ.Ε., που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας”.