“Tις πταίει;” Γράφει η Βίκυ Χαριτάκη

“Τις πταίει;”. Γράφει η Βίκυ Χαριτάκη στο “The Socialist”

 

Άστραψε και βρόντηξε σήμερα στα έδρανα της Βουλής, όταν η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έλαβε τον λόγο ασκώντας σφοδρή κριτική στην δημόσια πολιτική της ΝΔ. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον λανθασμένο σχεδιασμό κινήσεων, οι οποίες διευκόλυναν την επέλαση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού στην χώρα μας, τα αποτελέσματα του οποίου είναι τουλάχιστον αποκρουστικά και δυσάρεστα. Το δυσάρεστο επίσης είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε δημοσίως ότι «έπεσαν έξω»! Όταν ήδη από τον Ιανουάριο το ΚΙΝΑΛ έχει υποβάλει ερώτημα στον υπουργό καθώς και από τον Μάρτιο έχει κάνει 150 παρεμβάσεις για στήριξη σε όλους τους τομείς, τότε πως γίνεται να έπεσαν έξω; Προφανώς η ΝΔ αποφάσισε να αγνοήσει όλες τις προτάσεις και ο  παρωπισμός τους τους οδήγησε να πέσουν έξω. 

Όπως υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά, η κυβέρνηση χρονοτρίβησε υπερβολικά στην άμεση λήψη μέτρων και έχασε πολύτιμο χρόνο ώστε να καθυστερήσει την άφιξη του δεύτερου κύματος καθώς η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά τι επρόκειτο να συμβεί τους ερχόμενους μήνες και όμως δεν έκανε απολύτως τίποτα για να στηρίξει και να θωρακίσει το σύστημα υγείας αφήνοντας το πλήρως απογυμνωμένο. Το μπαλάκι των ευθυνών πέφτει βεβαίως και στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι σαν προηγούμενη κυβέρνηση παρέλειψε να εξοπλίσει επαρκώς το σύστημα υγείας ενώ θα μπορούσε να είχε προσλάβει τουλάχιστον 19000 γιατρούς. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος και είναι η μόνη που ευθύνεται για την τραγική αυτή κατάσταση. Το καλοκαίρι άνοιξε τα χερσαία σύνορα αντί να προμηθεύσει το Ε.Σ.Υ με νέες ΜΕΘ και ιατρικό προσωπικό ενώ υπάρχει παντελής απάθεια και αδιαφορία για την κατάσταση που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών της ΝΔ, φαίνονται τώρα στη  Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, η οποία αφέθηκε στο έλεος ενώ θα έπρεπε να παρθούν μέτρα πιο νωρίς!

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, στις 26/10/2020 στην Θεσσαλονίκη είχαμε μόλις 84 κρούσματα ενώ μετά από μόνο 16 ημέρες τα κρούσματα έφτασαν τα 777. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε πολλάκις την νεολαία και την διασκέδαση αλλά ας μην γελιόμαστε… η αποτυχία λήψης πρόωρων μέτρων  της ΝΔ είναι αυτή που ευθύνεται πραγματικά.  Η Θεσσαλονίκη πλήττεται για άλλη μια φορά και τα κενά της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη είναι πλέον εμφανή ενώ τα μέτρα του ανεπαρκή. Το lockdown δεν μπορεί να αποτελέσει την αιώνια λύση κατά του ιού, πρέπει να υπάρξει εκ νέου σχεδιασμός του εθνικού συστήματος με ενίσχυση κλινών, περισσότερα τεστ και φυσικά ενεργοποίηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. 

Όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε η κ. Γεννηματά, το ΚΙΝΑΛ είναι το κόμμα του ΕΣΥ ενώ η ΝΔ το κόμμα τους ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ! Έτσι λοιπόν στο « τις πταίει» η απάντηση είναι μια και προφανής… η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία παρά τις προτάσεις για ενίσχυση του συστήματος υγείας σε ΜΕΘ και ιατρικό προσωπικό, επέλεξε άλλον δρόμο ο οποίος οδηγεί σε αδιέξοδο. Η ΝΔ οφείλει τώρα να αλλάξει πορεία, γιατί για να αντέξουμε πρέπει πρώτα να αλλάξουμε πρώτού να είναι αργά. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ