“Ο διχασμός βλάπτει σοβαρά την υγεία”. Του Δημοσιογράφου, Θανάση Μυλωνά. 

“Ο διχασμός βλάπτει σοβαρά την υγεία”. Του Δημοσιογράφου, Θανάση Μυλωνά.

Οι covidiots ανάμεσά μας. Μην γίνεις κι εσύ ακόμη ένας covidiot

Ο απολογισμός της Πέμπτης 12/11 με 50 θανάτους, 3.316 νέες διαγνώσεις κορωνοϊού και 310 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία, είναι ο χειρότερος από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη η οποία βρίσκεται σχεδόν δύο εβδομάδες σε lockdown με 828 νέα θετικά δείγματα και πληρότητα η οποία αγγίζει το 100% στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ελπίδες να αρθούν τα σκληρά περιοριστικά μέτρα. Και όμως παρά την κρισιμότητα των στιγμών, τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες ενός ιδιότυπου πολέμου δηλώσεων μεταξύ γιατρών, συνδικαλιστών, υπηρεσιακών παραγόντων, της πολιτικής ηγεσίας. Ένα απίστευτο μπαράζ δηλώσεων ένθεν κακείθεν για την κατάσταση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, για όσα έγιναν και κυρίως για όσα δεν έγιναν το προηγούμενο διάστημα που μεσολάβησε από την ύφεση του κορωνοϊού μετά το πρώτο κύμα.

 

Μέσα σε όλο το σκηνικό έρχεται να προστεθεί η πρόθεση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλονίκης να κατέβουν στο δρόμο την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου την προσεχή Τρίτη, η οποία προκάλεσε και εισαγγελική παρέμβαση. Να σημειωθεί ότι ήδη οργανώσεις της Αριστεράς έχουν απευθύνει σχετικά καλέσματα για συγκεντρώσεις παρά τις ρητή απαγόρευση των συναθροίσεων και των συγκεντρώσεων.

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στη Βουλή στην συζήτηση για την πανδημία με την αντιπαράθεση Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και την πολιτική ξιφομαχία μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα. Την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί εξαπέλυαν πυρά ο ένας στον άλλο η χώρα βυθιζόταν περεταίρω στην υγειονομική κρίση και κατ’ επέκταση στην οικονομική και την κοινωνική. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οφείλουν όλοι να αναλογιστούν το βάρος του ρόλου τους και των όσων με ευκολία και ανερυθρίαστα δηλώνουν. Από τον Πρωθυπουργό που κουνά το δάχτυλο στους νέους για την ανευθυνότητά τους μέχρι τον συνδικαλιστή γιατρό που κάνει αντιπολίτευση στις κυβερνητικές επιλογές σπέρνοντας τον πανικό με αναφορές για την κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η δημιουργία εντυπώσεων και οι διχαστικές λογικές και τακτικές ακόμη και η ανυπακοή που κάποιοι πρεσβεύουν ενόψει μάλιστα και της επετείου του Πολυτεχνείου αποτελούν τα χειρότερα μηνύματα προς τη δοκιμαζόμενη κοινωνία, η συνοχή της οποία κρέμεται από μια κλωστή.

Η εικόνα των αντιπαραθέσεων από το πεζοδρόμιο μέχρι το κοινοβούλιο περνά το λάθος μήνυμα, μπερδεύει τους πολίτες, η αντοχή των οποίων έχει ξεπεράσει τα όρια της. Τώρα είναι η ώρα όχι της ατομικής αλλά της συλλογικής ευθύνης, της ομόνοιας και της ενότητας ώστε η χώρα να βγει από την υγειονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση και να μπορέσει να ανασυνταχθεί. Αλίμονο αν η επόμενη ημέρα βρει τη χώρα στα χαρακώματα. Πληρώσαμε το διχασμό προηγούμενων δεκαετιών με οδυνηρά αποτελέσματα. Ας διδαχθούμε από τα λάθη μας και ας προχωρήσουμε ενωμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ