Το ιδεολογικό πρόσημο της αντιπολίτευσης του Κινήματος Αλλαγής που «έλειπε»

Γράφει στην Εφημερίδα "ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ" ο Γαβρής Άγγελος

Το ιδεολογικό πρόσημο της αντιπολίτευσης του Κινήματος Αλλαγής που «έλειπε»

ΑΡΘΡΟ Του Γαβρή Άγγελου / Δημοσιογράφου –Εκδότη “Thesocialist.gr”, στην Εφημερίδα “ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ” (Σαββατοκύριακο 12-13/06/2021)

 

Στο νέο νομοσχέδιο, προβλέπεται ο εργαζόμενος να δουλεύει ακόμη και πέραν του οκταώρου, χωρίς όμως να θεωρείται ως υπερωρία, αλλά να “αποζημιώνεται” με παραπάνω “ρεπό”. Φυσικά, κάτι τέτοιο υπονομεύει ευθέως και καταργεί στην πράξη την έννοια της υπερωρίας, καθώς δεν θα πληρώνεται έξτρα ο εργαζόμενος.

Ούτε λίγο ούτε πολύ το σχέδιο νόμου προβλέπει:

Ευέλικτα ωράρια με πενιχρά ωρομίσθια

Κατάργηση του 8ωρου και της 5ημερης εργασίας

Μη πληρωτέες υπερωρίες και εντατικοποίηση της εργασίας και τα ΣαββατοΚύριακα

Ηλεκτρονικό “Φακέλωμα” με νέου τύπου “ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας”

Νέο Μοντέλο Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με κατάργηση του Β’Βαθμού διαιτησίας στον ΟΜΕΔ και αναγνώριση ΜΟΝΟ των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο

Αλλαγή του Συνδικαλιστικού Νόμου του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε ισχύ από το 1982 προστατεύοντας τα δικαιώματα εκπροσώπησης των εργαζομένων και διαφυλάσσοντας τα εργατικά δικαιώματα όλων

Απαγορεύονται οι καταλήψεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις – ποινικοποιείται η συμμετοχή εργαζομένων μάλιστα σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες.

Εισάγεται η 10ωρη εργασία ενώ εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για εργασία ΚΑΙ τις Κυριακές!

Είναι προφανές ότι χρειάζονται νέες απαντήσεις, όμως οι νέες πολιτικές που απαιτούνται πρέπει να έχουν ιδεολογικό πρόσημο.

 

Σε όλο τον κόσμο οι συντηρητικές δυνάμεις εμμένουν στις δικές τους συνταγές: Λιτότητα, διάλυση του κοινωνικού κράτους, απορρύθμιση της εργασίας. Με αυτό τον τρόπο η κρίση της πανδημίας φέρνει μεγάλη ύφεση, οι προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης υποχωρούν, οι ανισότητες διευρύνονται, δημιουργείται ο κίνδυνος μιας νέας κοινωνικής κρίσης και αδιεξόδου. Αυτά παρακολουθούμε στη χώρα μας με τη κυβέρνηση Μητσοτάκη που είναι βαθιά συντηρητική.

 

Απέναντι σε αυτές τις λογικές υπάρχει και η πολιτική ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών, που δίνει βάρος στις δημόσιες επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση, στηρίζει το εισόδημα των νοικοκυριών και το κοινωνικό κράτος, φορολόγει το μεγάλο πλούτο.

 

Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές.

Το Κίνημα Αλλαγής κλιμακώνει τον αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Και σε αυτή την κορυφαία μάχη, στέκεται αταλάντευτα με τον κόσμο της εργασίας, στηρίζοντας τον αγώνα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των συνδικάτων.

Στα «βήματα» του ΠΑΣΟΚ της ΑΛΛΑΓΗΣ, Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής την Φώφη Γεννηματά κατά την πανελλαδική απεργία-διαμαρτυρία στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο- περνάει πολλαπλά «μηνύματα» τόσο εκτός όσο και εντός της Παράταξης.

Δίπλα στον εργαζόμενο, τον πολίτη για ένα «Πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο», ένα καλύτερο αύριο, το Κίνημα Αλλαγής, προσθέτει αυτό που «έλειπε» από το αφήγημά του. Το ιδεολογικό πολιτικό πρόσημο της νέας εποχής. Με νέα πρόσωπα, «Ασπίδα» της παράταξης την πλούσια παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και την πάγια υπενθύμιση προς κάθε ενδιαφερόμενο, πως το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής , είναι η παράταξη που η «αριστερά» και το «κέντρο» συναντώνται, δεν είναι δυνατόν να επιλέξεις ένα εκ των δύο για να ορίσει την «περπατησιά» σου…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ