ΔΙΕΘΝΗ
“Τι θα κάνει η κυβέρνηση αν Τούρκικο ερευνητικό σκάφος βρεθεί πέρα των 6ΝΜ χωρίς να προβεί σε εργασίες γεώτρησης;”. Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου.
” Τι θα κάνουμε αν το ερευνητικό Τουρκικό σκάφος βρεθεί πέρα των 6 ΝΜ χωρίς να προβεί σε εργασίες γεώτρησης ; “
Η Τουρκολιβυκή συμφωνία που υπογράφηκε από την Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι μία μόνιμη πληγή που αν την αφήσουμε στο απυρόβλητο θα πλήξει τα εθνικά μας συμφέροντα .
Είμαστε θεατές του εμφυλίου πολέμου που διεξάγεται στη Λιβύη μεταξύ του GNA του Fayez al- Sarraj ( της κυβέρνησης της Τρίπολης ) και του LNA (Λιβυκός Εθνικός Στρατός της Λιβύης ) του Στρατάρχη Khalifa Haftar .
Η κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζεται από την Τουρκία , η οποία την εφοδιάζει κανονικά με βαρύ στρατιωτικό οπλισμό και προσωπικό , παρά το εμπάργκο .
Επίσης παρατηρούμε την Γερμανία και τις ΗΠΑ να προσεγγίζουν θετικά την Τουρκία , ενώ η Ρωσία και η Αίγυπτος είναι κοντά στο LNA .
Όλοι έχουν τους λόγους τους και ανάλογα υποστηρίζουν τις θέσεις τους σύμφωνα με τα συμφέροντα τους , προφανώς για το ενεργειακά αποθέματα της περιοχής .
Το βασικό λάθος της Αθήνας ήταν η μη συμμετοχή της στην διάσκεψη του Βερολίνου όπου αποφασίστηκε η συμφωνία ” ειρήνης ” για την εφαρμογή του εμπάργκο που ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε .
Η αντίδραση της Αθήνας τότε ήταν αναιμική στην απαράδεκτη συμπεριφορά της Γερμανίας .
Η λογική λέει ότι όταν δεν σε λαμβάνουν υπόψη για ένα τόσο σοβαρό θέμα τότε κάτι στραβό μαγειρεύεται.
Τώρα , υπάρχουν κάποιες αντιφατικές ενέργειες της κυβέρνησης , αν τελικά σκοπός της είναι η ακύρωση της Τουρκολιβυκής συμφωνίας :
- Γιατί οι σύμμαχοί μας που συγκλίνουν στη λογική της ειρήνης με μία ευρείας αποδοχής κυβέρνηση στη Λιβύη , δεν υποχρεώνουν έστω μεμονωμένα τον Σάρατζ να αποσύρει μονομερώς αυτή την απαράδεκτη συμφωνία ; Δεδομένου ότι αυτοί έχουν δηλώσει πολλάκις ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα ; Και γιατί τα όποια θετικά λόγια τους για εμάς δεν γίνονται πράξη ;
- Εμείς γνωρίζουμε τι θέλουμε ; Είμαστε με τον Σάρατζ ή με τον Χαφτάρ ή με τους δύο ή με κανένα ; Εκτιμώ ότι εμείς ζητάμε μία ειρηνική διευθέτηση του θέματος για το καλό του λαού της Λιβύης που θα έχει όμως ως αποτέλεσμα την άμεση ακύρωση της Τουρκολιβυκής συμφωνίας . Σωστά ;
Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση ; Έχει ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό με τους συμμάχους μας στη ΕΕ ,το ΝΑΤΟ και με τις ΗΠΑ ανεξάρτητα τι θα προκύψει από τη διαμάχη στη Λιβύη ;
- Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με τις σχέσεις προσέγγισης Μέρκελ – Ερντογάν , Τραμπ – Ερντογάν, Πούτιν – Ερντογάν , δείχνουν ότι και να τερματίσει η διαμάχη στην Λιβύη θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο , δηλαδή θα έχουμε στο κεφάλι μας την Τουρκολιβυκή συμφωνία , τους Τούρκους στα νώτα μας αναγνωρισμένοι και , πιθανά οι σύμμαχοι να μας ζητήσουν να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να μοιράσουμε την πίτα σε βάρος όμως των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
- Πρόσφατα , 8 Ιουνίου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν όπου δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν τα θέματα της Λιβύης και γενικότερα της Μεσογείου . Ο Ερντογάν στη συνέχεια σε συνέντευξή του , ήρεμος , χαρούμενος , για άλλη μία φορά μας δήλωσε , ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει πλήρως τα σχέδιά της . Συνεπώς τι συμπέρασμα βγαίνει ; Φαίνεται ότι πίσω από τις κουρτίνες έχει στηθεί ένα επικίνδυνο παιχνίδι ίσως σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων .
- Αλήθεια τι γίνεται με εκείνα τα περιβόητα οικονομικά μέτρα της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας που συνεχίζει να παραβιάζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ; Μάλλον η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος του θεού την Κύπρο , που είναι τραγικό λάθος !
- Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να εκτιμηθεί είναι η κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές,είναι γεγονότα που θα επηρεάσουν πιθανά αρνητικά τις εξελίξεις στη περιοχή μας ως προς τις Τουρκικές χρονικά προθέσεις .
Τώρα , το πρόβλημα είναι πως θα αντιδράσουμε στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος για εργασίες γεώτρησης πέρα των 6 ΝΜ και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας που όμως δεν την έχουμε επικυρώσει .
Αν το Τουρκικό σκάφος αρχίσει εργασίες γεώτρησης η κυβέρνηση έχει απαντήση καθαρά.
Στη περίπτωση όμως που το σκάφος κάνει βόλτες εντός της υφαλοκρηπίδας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα εμείς τι θα κάνουμε ; Αυτό το ενδεχόμενο δεν οφείλουμε να το αποφύγουμε ; Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε θα δημιουργήσει προηγούμενο και παράλληλα θα ανοίξει μία δεύτερη πληγή που θα είναι σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας .
Οι λύσεις για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο κατά προτεραιότητα είναι :
- Να προβούμε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με κατάθεση συντεταγμένων με την Αίγυπτο , παρά τα υπαρκτά προβλήματα που οφείλουμε να τα ξεπεράσουμε .
ή
- Την οριοθέτηση μονομερώς με κατάθεση συντεταγμένων της δικής μας ΑΟΖ , προκειμένου να δικαιολογήσουμε την δυναμική μας παρέμβαση σ’ αυτή την περιοχή και να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση του Τουρκικού σκάφους .
ή
- Να προχωρήσουμε στην επέκταση στα 12 ΝΜ των χωρικών μας υδάτων σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας και παρά το Casus Belli της Τουρκίας .
Όλα αυτά που μνημόνευσα είναι ενέργειες που σκοπό έχουν την ματαίωση των σχεδίων της Άγκυρας και παράλληλα να δείξουν σε όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα στους συμμάχους μας , ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται τετελεσμένα , δεν αποδέχεται την Τουρκολιβυκή συμφωνία και ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πάση θυσία .
Ίσως τότε οι σύμμαχοι μας πάρουν στα σοβαρά και αλλάξουν τακτική και λογική !
Η κυβέρνηση μιλάει για αποφασιστικότητα , ευκαιρία να μας το αποδείξει πριν δημιουργηθεί μία λανθάνουσα κατάσταση που θα μας επηρεάσει στα επόμενα χρόνια και , θα τρέχουμε για πολλοστή φορά πίσω από τις εξελίξεις , που όμως θα είναι πολύ αργά να το επανορθώσουμε , όπως έγινε και με την Τουρκολιβυκή συμφωνία .
Θέλω να θυμίσω :
Μας δόθηκε η ευκαιρία με την ανανέωση της βάσης της Σούδας και των άλλων βάσεων εντός της Ελληνικής Επικράτειας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ , να διαπραγματευτούμε μία καλύτερη συμφωνία που να καλύπτει τις ανάγκες των ΕΔ ως προς την αμυντική μας θωράκιση και, παράλληλα να έχουμε και οικονομικά οφέλη .Εμείς σε αντάλλαγμα ” δώσαμε γη και ύδωρ ” , χωρίς να πάρουμε κάτι ουσιαστικό αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά την φοβικότητα και την λογική της υποτέλειας που μας διακρίνει διαχρονικά .
Η ιστορία γράφει : ότι όλα τα λάθη αργά ή γρήγορα έχουν το κόστος τους !
Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Μαθηματικός του ΑΠΘ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στα Εφαρμοσμένα μαθηματικά του ΕΚΠΑ και ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής