Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

“Τι θα κάνει η κυβέρνηση αν Τούρκικο ερευνητικό σκάφος βρεθεί πέρα των 6ΝΜ χωρίς να προβεί σε εργασίες γεώτρησης;”. Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου.

Published

on

 ” Τι θα κάνουμε αν το ερευνητικό Τουρκικό  σκάφος βρεθεί πέρα των 6 ΝΜ χωρίς να προβεί σε εργασίες γεώτρησης ; “

 

Η Τουρκολιβυκή συμφωνία που υπογράφηκε από την Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι μία μόνιμη πληγή  που αν την αφήσουμε στο απυρόβλητο θα πλήξει τα εθνικά μας συμφέροντα .

Είμαστε θεατές του εμφυλίου πολέμου που διεξάγεται στη Λιβύη μεταξύ του GNA του Fayez al- Sarraj  ( της κυβέρνησης της Τρίπολης )  και του LNA (Λιβυκός  Εθνικός  Στρατός της Λιβύης ) του Στρατάρχη    Khalifa  Haftar .

Η κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζεται από την Τουρκία ,  η οποία την εφοδιάζει κανονικά  με βαρύ στρατιωτικό οπλισμό και προσωπικό , παρά το εμπάργκο .

 Επίσης παρατηρούμε  την Γερμανία και τις  ΗΠΑ να  προσεγγίζουν  θετικά την Τουρκία , ενώ η Ρωσία και η Αίγυπτος είναι κοντά στο LNA .

Όλοι έχουν τους λόγους τους και ανάλογα υποστηρίζουν τις θέσεις τους σύμφωνα με τα συμφέροντα  τους , προφανώς για  το ενεργειακά αποθέματα της περιοχής .

Advertisement

Το βασικό λάθος της Αθήνας ήταν η μη συμμετοχή της στην διάσκεψη του Βερολίνου όπου αποφασίστηκε η συμφωνία ”  ειρήνης ” για την εφαρμογή του εμπάργκο που ουσιαστικά  ποτέ δεν εφαρμόστηκε .

Η  αντίδραση της Αθήνας τότε  ήταν αναιμική  στην απαράδεκτη συμπεριφορά  της Γερμανίας . 

 Η λογική  λέει ότι όταν δεν σε λαμβάνουν υπόψη  για ένα τόσο σοβαρό θέμα τότε κάτι στραβό μαγειρεύεται. 

 

 Τώρα , υπάρχουν κάποιες αντιφατικές  ενέργειες της κυβέρνησης , αν τελικά σκοπός της  είναι η ακύρωση της Τουρκολιβυκής συμφωνίας :

 

  • Γιατί οι σύμμαχοί μας που συγκλίνουν  στη λογική  της ειρήνης  με μία ευρείας αποδοχής κυβέρνηση στη Λιβύη ,   δεν υποχρεώνουν  έστω μεμονωμένα  τον Σάρατζ να αποσύρει   μονομερώς  αυτή την απαράδεκτη συμφωνία ;  Δεδομένου ότι αυτοί  έχουν δηλώσει πολλάκις   ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα ; Και γιατί τα όποια θετικά λόγια τους για εμάς δεν γίνονται πράξη ;
  • Εμείς γνωρίζουμε τι θέλουμε  ; Είμαστε με τον Σάρατζ ή με τον Χαφτάρ ή  με τους δύο ή με κανένα ; Εκτιμώ ότι εμείς ζητάμε μία ειρηνική διευθέτηση του θέματος για το καλό του λαού της Λιβύης που θα έχει όμως ως αποτέλεσμα την άμεση  ακύρωση της Τουρκολιβυκής συμφωνίας . Σωστά ; 

Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση ; Έχει ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό με τους συμμάχους μας στη ΕΕ  ,το ΝΑΤΟ και με τις ΗΠΑ ανεξάρτητα τι θα προκύψει από τη διαμάχη στη Λιβύη ; 

  • Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με τις  σχέσεις προσέγγισης Μέρκελ – Ερντογάν , Τραμπ – Ερντογάν, Πούτιν – Ερντογάν ,   δείχνουν ότι και να τερματίσει η διαμάχη στην Λιβύη θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο , δηλαδή θα έχουμε στο κεφάλι μας την Τουρκολιβυκή συμφωνία , τους Τούρκους στα νώτα μας αναγνωρισμένοι   και , πιθανά οι σύμμαχοι να μας ζητήσουν  να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να μοιράσουμε την πίτα σε βάρος όμως των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. 
  • Πρόσφατα  , 8  Ιουνίου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου  Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν όπου δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν τα θέματα της Λιβύης και γενικότερα της Μεσογείου .  Ο Ερντογάν στη συνέχεια σε συνέντευξή του , ήρεμος , χαρούμενος , για άλλη μία φορά μας δήλωσε ,  ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει πλήρως   τα σχέδιά της . Συνεπώς τι συμπέρασμα βγαίνει ; Φαίνεται ότι πίσω από τις κουρτίνες έχει στηθεί ένα επικίνδυνο παιχνίδι ίσως  σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων  . 
  • Αλήθεια τι γίνεται με εκείνα τα περιβόητα οικονομικά μέτρα της ΕΕ  σε βάρος της Τουρκίας που  συνεχίζει να παραβιάζει    την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ; Μάλλον η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος του θεού την Κύπρο , που είναι τραγικό λάθος !
  • Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να εκτιμηθεί είναι η κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές,είναι   γεγονότα που θα επηρεάσουν πιθανά αρνητικά τις εξελίξεις στη περιοχή μας ως προς τις Τουρκικές  χρονικά προθέσεις .

 

Τώρα , το πρόβλημα είναι πως θα αντιδράσουμε στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος για εργασίες γεώτρησης πέρα των 6 ΝΜ  και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας που όμως δεν την έχουμε επικυρώσει .

Advertisement

Αν το Τουρκικό σκάφος αρχίσει εργασίες γεώτρησης η κυβέρνηση έχει απαντήση καθαρά.  

Στη περίπτωση όμως που το σκάφος κάνει βόλτες εντός της υφαλοκρηπίδας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα εμείς τι  θα κάνουμε ; Αυτό  το ενδεχόμενο δεν  οφείλουμε να το αποφύγουμε ; Γιατί  όπως αντιλαμβάνεστε  θα δημιουργήσει προηγούμενο και παράλληλα θα ανοίξει μία δεύτερη πληγή που θα είναι σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας . 

 

Οι λύσεις για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο  κατά προτεραιότητα    είναι :

 

  • Να προβούμε  στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με κατάθεση συντεταγμένων με την Αίγυπτο , παρά τα υπαρκτά προβλήματα που οφείλουμε να τα ξεπεράσουμε .

ή 

  • Την οριοθέτηση μονομερώς με κατάθεση  συντεταγμένων της  δικής μας ΑΟΖ , προκειμένου να δικαιολογήσουμε την δυναμική μας παρέμβαση σ’ αυτή την περιοχή και να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση του Τουρκικού σκάφους .

ή

 

  • Να προχωρήσουμε στην επέκταση στα 12 ΝΜ  των χωρικών μας υδάτων σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας και παρά το Casus Belli της Τουρκίας .

 

Όλα αυτά που μνημόνευσα είναι ενέργειες που σκοπό έχουν την ματαίωση των σχεδίων της Άγκυρας και παράλληλα να δείξουν σε όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα στους  συμμάχους μας  ,   ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται τετελεσμένα , δεν αποδέχεται  την Τουρκολιβυκή συμφωνία και ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα  πάση θυσία .

Advertisement

Ίσως τότε οι σύμμαχοι  μας πάρουν στα σοβαρά και αλλάξουν τακτική και λογική !

Η κυβέρνηση μιλάει για αποφασιστικότητα ,  ευκαιρία να μας το αποδείξει πριν δημιουργηθεί μία λανθάνουσα κατάσταση που θα μας επηρεάσει στα επόμενα χρόνια και , θα τρέχουμε για πολλοστή φορά πίσω από τις εξελίξεις , που όμως θα είναι πολύ  αργά να το επανορθώσουμε , όπως έγινε και  με την Τουρκολιβυκή συμφωνία .

 

Θέλω να θυμίσω :

 

 Μας δόθηκε η ευκαιρία με την ανανέωση της  βάσης της Σούδας και των άλλων βάσεων εντός της Ελληνικής Επικράτειας  με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ,  να διαπραγματευτούμε μία καλύτερη  συμφωνία που να καλύπτει τις ανάγκες των ΕΔ  ως προς την αμυντική μας θωράκιση και,  παράλληλα να έχουμε και οικονομικά οφέλη .Εμείς σε αντάλλαγμα   ”   δώσαμε γη και ύδωρ ” , χωρίς να πάρουμε κάτι ουσιαστικό  αναδεικνύοντας  για άλλη μία φορά την φοβικότητα και την λογική της υποτέλειας που μας διακρίνει διαχρονικά . 

Η ιστορία γράφει  :  ότι όλα τα λάθη αργά ή γρήγορα έχουν το κόστος   τους !  

Advertisement

 

Ο  Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Μαθηματικός του  ΑΠΘ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στα Εφαρμοσμένα μαθηματικά του ΕΚΠΑ και ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής