ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Tσιτσιλιάνος: “Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό για τα θέματα συζήτησης στα Ελληνοτουρκικά!””

” Κύριοι  Μητσοτάκη και Δένδια  : Αν   καθίσετε  στο τραπέζι του διαλόγου ,  έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε  προηγουμένως τον Ελληνικό λαό , αν ως  κρίσιμο σημείο αναφοράς  συζήτησης θα είναι  , ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα “

 

Συνεχίζονται , οι έρευνες του Oruc Reis  που “σουλατσάρει”εντός της Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκρηπίδας  και , από ό,τι φαίνεται θα “εκτελεί περίπατο” για αρκετό διάστημα.

Είχαμε  μέσω τηλεδιάσκεψης,την συνάντηση των υπουργών των εξωτερικών της ΕΕ  , όπου μεταξύ των άλλων, ως κύριο θέμα ήταν να εξεταστεί η  Τουρκική προκλητικότητα .

Φαίνεται  ό,τι ο κ. Ν. Δένδιας , είχε προετοιμάσει  ένα προσχέδιο για έγκριση από τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Το οποίο περιείχε αναφορά για  οικονομικές κυρώσεις , ζητούσε άμεσο τερματισμών των ερευνών του Oruc Reis,και, καλωσόριζε τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου .

Ωστόσο , η Γερμανία και  άλλες χώρες που ανήκουν στη επιρροή της,  που διατηρούν οικονομικά  συμφέροντα  με την Τουρκία , μπλόκαραν  μία ξεκάθαρη ανακοίνωση  της ΕΕ,  που θα έβαζε τα πράγματα στην ορθή λογική τους , προειδοποιώντας τον Ερντογάν  ό,τι τα χειρότερα γι’ αυτόν έρχονται .

Έκπληξη  θεωρείται ,   η δυσφορία του Γερμανού  υπουργού των εξωτερικών για το χρόνο της Ελληνο- Αιγυπτιακής  συμφωνίας . Ο οποίος με προκλητικό ύφος και τόνο κατηγόρησε την Ελλάδα ό,τι η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία  τορπίλισε τις προσπάθειες που είχαν πραγματοποιηθεί ,  για την έναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου .

 

  • Δηλαδή, η Γερμανία ήθελε να σπρώξει στο τραπέζι της συζήτησης την Αθήνα με την Άγκυρα ,με ενεργή την άκρα παραβατική από κάθε είδος του διεθνούς δικαίου Τουρκολιβυκή συμφωνία .

 

Η Γερμανία  ( σύμφωνα με τη λογική της ) ,  θεωρεί τη Τουρκία σημαντικό στρατηγικό  εταίρο , και,  τέτοιου είδους μέτρα κυρώσεων,  θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη συνεργασία της ΕΕ  με την Άγκυρα . Επομένως  (κατ’ αυτούς)   η Ελλάδα   οφείλει να συρθεί σε ένα διάλογο χωρίς πυξίδα , που το χαρακτηρίζω ως γεγονός   απαράδεκτο!

 

Ο κ. Ν. Δένδιας  δήλωσε ό,τι :

 

  • Έμεινε ευχαριστημένος , από την αλληλεγγύη που έδειξε η ΕΕ στη χώρα μας και στη Κυπριακή Δημοκρατία .

 

  • Ο κατάλογος των κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της ΕΕ εφόσον χρειαστεί καταρτίζεται.Θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχής συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα.

 

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν , ότι ήδη η Γερμανία προωθεί σχέδιο για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία μετά τις 23 Αυγούστου , όταν θα έχει ολοκληρωθεί η Τουρκική NAVTEX   εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας .

Απ’ αυτή την ιστορία συνολικά προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα στη  κυβέρνηση :

  • Πιστεύετε, ότι η Καγκελαρία στο τέλος του μήνα, στη προσεχή σύνοδο των υπουργών των εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο ,  θα ενδώσει σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ;

 

  • Αυτή η Γερμανική λογική , που δυσφόρησε για την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία , δεν σας λέει κάτι ; Δεν χτυπάει το καμπανάκι ό,τι οφείλετε να αλλάξετε τακτική ;

 

▪︎Ο οικονομικός παράγοντας είναι αυτός που δεσμεύει τη χώρα ;Φοβόμαστε μήπως οι Γερμανοί μας τραβήξουν το οικονομικό χαλί;  Και ακολουθούμε τις Γερμανικές εντολές που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα μας ;Και  η Αθήνα υπακούει ως καλός και φιλότιμος στρατιώτης ;Ή υπάρχει κάτι άλλο ;

 

  • Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του , έχει αναφέρει πολλάκις , ότι υπό μορφή απειλών και τετελεσμένων δεν θα σειρθούμε σε ένα διάλογο με την Τουρκία .Τώρα κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχουν τετελεσμένα ;Που κλείνετε συμφωνία διαλόγου με το Oruc Reis ” να κάνει περίπατο στην υφαλοκρηπίδα μας ; Νομίζετε ότι ο Ελληνικός λαός τρώει κουτόχορτο;

 

  • Πάμε σε διάλογο επειδή μας πιέζουν οι Γερμανοί . Μιλάτε ότι η πυξίδα του διαλόγου θα είναι το διεθνές δίκαιο  και  το δίκαιο της θάλασσας  , όμως το ίδιο ισχυρίζονται και οι γείτονες .

Έχετε υποχρέωση , να ξεκαθαρίσετε προηγουμένως στον Ελληνικό λαό, αν το κρίσιμο σημείο αναφοράς , το οποίο δεν θα επιδέχεται καμία παρερμηνεία ,είναι ότι τα νησιά έχουν πλήρη επάρκεια υφαλοκρηπίδας , είτε είναι μεγάλα , είτε είναι μικρά !

 

Είχαμε την συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο .  Ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον υπουργό των εξωτερικών  των ΗΠΑ , εμφανή Αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο . Παράλληλα , τον ευχαρίστησε για την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ , που πράγματι ήταν ευνοϊκή για την Ελλάδα . Ωστόσο , ο Μάικ Πομπέο απάντησε , ότι θα τα μεταφέρει στον πρόεδρο των ΗΠΑ για τα περαιτέρω .

Επίσης , είχαμε τη  συνάντηση του Τούρκου υπουργού των εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του  Μάικ Πομπέο . Ωστόσο , εντύπωση μου προξενεί  το γεγονός αυτό  ,αφού ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας  με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ερωτώ , τον κ. Ν. Δένδια που υπέγραψε πρόσφατα την Ελληνοαμερικανική συμφωνία με τις βάσεις , και , εξετάζεται η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών .

 

  • Έχουμε παραδώσει βάσεις σε όλη σχεδόν την Ελληνική επικράτεια , χωρίς οικονομική επιβάρυνση των φίλων μας των Αμερικανών , και , χωρίς αμυντικά ανταλλάγματα .Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον αυτοί , να πιέσουν τον Ερντογάν να αποσύρει το Oruc Reis από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα ;Αν όχι , τότε ποιος ήταν ο λόγος που υπογράψαμε τη συμφωνία ;

 

Αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας , από  τα δικά της διαχρονικά λάθη , που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε  ,   πιθανό  να μας δημιουργήσουν  δυσάρεστες εκπλήξεις .

Η κυβέρνηση οφείλει , έστω και καθυστερημένα να αλλάξει πλεύση και  με καθαρό μυαλό να σκεφτεί μόνο Ελληνικά !

Εκτιμώ , ότι η κυβέρνηση πήρε το μάθημά της , για  να αξιοποιήσει     το διαπραγματευτικό εργαλείο  που λέγεται Ένοπλες Δυνάμεις   στο μέγιστο των δυνατοτήτων της ,σε συνδυασμό  με  συγκεκριμένη αμυντική  συμφωνία με τη Γαλλία , που συμπίπτουν τα συμφέροντά μας .

 

 Γιώργος Σπ. Τσιτσιλιάνος