Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Oικονομία Αύριο”: Ευάγγελος Γκλάκας: Ολόκληρη η ομιλία του στην χθεσινή εκδήλωση του Τhe Socialist

Published

on

Ο Πρόεδρος της ΠΔΣΟ, Ευάγγελος Γκλάκας έδωσε το “παρών” στην 1η διαδικτυακή εκδήλωση του “The Socialist” με θέμα: “Η Οικονομία Αύριο”.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΚΛΑΚΑ:

Μέρος 1ο:

“Η ΠΔΣΟ είναι η 2η δύναμη στο οικονομικό επιμελητήριο με 25% στις πρόσφατες εκλογές. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτό το πανελ γιατί βλέπω πως οι συνομιλητές μου είναι άνθρωποι με οικονομική αντίληψη και είμαι βέβαιος πως θα προκύψει κάτι καλό στο τέλος της συζήτησης. Θα ξεκινήσω τον λόγο μου θέτοντας κάποια θέματα προς συζήτησης στην σημερινή “ατζέντα”. Η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε μεταιχμιακή περίοδο. Μετά τα Μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, έρχεται τώρα η περίοδος μετά την πανδημία του κορονοϊού που “ρίχνει” ακόμα μια φορά την οικονομία σε ύφεση. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση για τα επόμενα 3 χρόνια με δεδομένο το οτι θα “κερδίσουμε την μάχη” απέναντι στην πανδημία. Βλέπουμε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει αδιέξοδες πολιτικές που έχουν βραχυχρόνια αποτελέσματα μα είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει ουσιαστικός πολιτικός σχεδιασμός.

Έχουμε καταθέσει προτάσεις ως ΠΔΣΟ και ως Κίνημα Αλλαγής συγκεκριμένες προτάσεις ουσίας τόσο για την στήριξη κλάδων όπως ο Τουρισμός όσο και για την συνολική στήριξη της οικονομίας. Η κυβέρνηση χωρίς πολιτικό σχέδιο και στρατηγική έχει ενεργοποιήσει κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία λαμβάνοντας αιτήσεις από πληττόμενες επιχειρήσεις που έχουν “φρακάρει” το σύστημα χωρίς να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μιλάμε για μέτρα που δεν ενισχύσουν την ρευστότητα στην οικονομία μα χρειάζεται σοβαρό πλάνο, το ίδιο και για το ταμείο ανασυγκρότησης της Ε.Ε. Για το τελευταίο θα χρειαστεί σωστή διαχείριση από σοβαρές επιτροπές, οικονομικά επιμελητήρια  και να υπάρξει διάλογος με όλους τους πολιτικούς φορείς για να υπάρξει σωστή απορροφητικότητα των εν λόγω κονδυλίων.

Αναφέρω ενδεικτικά: Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020: Έχει απορροφηθεί μόλις το 1/3 απο τις επιχειρήσεις Περάσαν 6 χρόνια και έχει απορροφηθεί μόλις το 32.7%

Αναπτυξιακός νόμος: Αυτή τη στιγμή τρέχουν επενδυτικά σχέδια σε 3 διαφορετικούς νόμους: 3299/04 3908/11 4399/16.Έχουν περάσει πάνω απο δέκα χρόνια και ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Φανταστείτε πόσα τοκοχρεολύσια έχουν πληρώσει οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει εκχώρηση των επιχορηγήσεων σε τραπεζικά ιδρύματα!

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ψηφιακή οικονομία: Είδαμε πως μέσα στην κρίση είναι εύκολο να δημιουργήσουμε ψηφιακά εργαλεία. Στο οικονομικό επιμελητήριο εδώ και 4 χρόνια συζητάμε πως θα μπορέσουν να λάβουν ψηφιακή υπογραφή οι οικονομολόγοι και ακόμη δεν το έχουμε κατορθώσει. Ο Κ Πιερακάκης μέσα σε 1 μήνα δίνει την δυνατότητα σε όλους τους πολίτες μέσα απο το gov.gr να έχουν ψηφιακή υπογραφή! Άρα αν υπάρχει πολιτική βούληση όλα μπορούν να γίνουν.

Χρειαζόμαστε: Πλάνο Ανάπτυξης το οποίο θα προκύψει μετά απο διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς. Να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας: 30% του ΑΕΠ προκύπτουν απο τον κλάδο του Τουρισμού. Πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο πλάνο για την υποστήριξη των εργαζομένων στον κλάδο αυτό. Να μην χαθεί ούτε μια θέση απασχόλησης. Να μην μειωθούν οι μισθοί και οι ώρες απασχόλησης. Διευκόλυνση των επιχειρήσεων να μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα.

Advertisement

Όταν μιλάμε για οικονομία δεν είναι δυνατόν να μιλάμε κάθε 6μηνο για αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Να γίνουν αλλαγές ναι, μα όχι να αλλάζει εκ του συστάδην το φορολογικό πλαίσιο και οι φορολογικοί συντελεστές. Ήρθε η ώρα να σταματήσει το ανελέητο “Brain Drain” που έχουμε υποστεί ως χώρα. Να γυρίσουν οι νέοι που έχουν φύγει και να τους δώσουμε κίνητρα για αυτό. Με ζώνες  “πραγματικής” καινοτομίας. Να βάλουμε τα Πανεπιστήμια και την έρευνα μέσα σε αυτό, με μηδενικούς φόρους και ευρυζωνικά δίκτυα και οικονομικές πηγές που θα ωθήσουν τους νέους να παράξουν και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πραγματικής ανάπτυξης για την χώρα και να αναβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας.

Μέρος 2ο

Σήμερα μπήκαμε στην ουσία. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Το Ευρωπαϊκό μοντέλο που υιοθετήθηκε απο τις συντηρητικές κυβερνήσεις με σχέδια  λιτότητας, μνημόνια και επιτηρήσεις, απέτυχε παταγωδώς! Όταν εμείς λέγαμε απο το 2010 για “Ευρω-Ομόλογα” όλοι ειρωνεύονταν. Τώρα όλοι ζητάνε “Ευρω-Ομόλογο”. Τώρα είναι αργά. Δεν υπάρχει στην ουσία η ανάγκη δανειοδότησης. Έχουμε μια τελευταία ευκαιρία ως χώρα να βγούμε μπροστά. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα: Ο Αγροτικός Τομέας με “έξυπνες καλλιέργειες”, να παύσουμε να εξαρτόμαστε από επιδοτήσεις. Καθετοποίηση του αγροτικού τομέα με τον τομέα μεταποίησης με στόχο την εξαγωγή προϊόντων. Ο Τουρισμός με τον Αγροτικό τομέα μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά. Ο Γιάννης Πούπκος μίλησε σωστά για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οφείλουμε να πράξουμε τα δέοντα για την αξιοποίηση του ενεργειακού.  Η “Έξυπνη”  στρατηγική εξειδίκευσης μπορεί να αξιοποιηθεί τα μέγιστα μέσω του αναπτυξιακού νόμου. O Άδωνις Γεωργιάδης για τον αναπτυξιακό νόμο δεν μιλά με φορείς και κόμματα μιλά με εταιρείες ορκοτών για να προκύψει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Χρειάζεται σοβαρότητα.

Στα φορολογικά δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέλος επιτηδεύματος. Να υπάρξει μηδέν προκαταβολή φόρου! Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε στην απ’έξω την εκπαίδευση, είναι τρομερά στενάχωρο να βλέπουμε πως με τον νέο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, τα οικονομικά μαθήματα απο 14 ώρες στο Λύκειο, έγιναν μόλις 8. Τα πάντα ξεκινάν από την εκπαίδευση. Χρειάζονται δομές εκπαίδευσης που θα οδηγούν σε επαγγελματική αποκατάσταση. Να υπάρξει διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Κλείνοντας, είναι κάτι παραπάνω απο αναγκαίο να υπάρξει ρήτρα απασχόλησης! Δεν έχει καμία σημασία να διατηρήσει το προσωπικό σταθερό κάποια επιχείρηση αλλά αντί για 8 ώρες να δουλεύουν 4. “