Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: “Δεν θα πέσουμε από τα σύννεφα εάν γίνουν πρόωρες εκλογές τον Μάϊο”

Published

on

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας, αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις της.

«Φως στο τούνελ έχουμε υποχρέωση να βλέπουμε, πρέπει να παραμένουμε αισιόδοξοι. Η μεγάλη μου αγωνία δεν είναι ότι η πανδημία θα μείνει για πάντα εδώ, η πανδημία θα φύγει. Κάθε μέρα που καθυστερεί η κυβέρνηση με τους εμβολιασμούς χάνουμε κάποιους ανθρώπους που θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει. Η αγωνία μου, όμως, είναι τι θα γίνει μετά, γιατί αυτή η πανδημία στον οικονομικό τομέα θα αφήσει μόνιμα θύματα. Μόνιμα λουκέτα, και ανισότητες που θα γίνουν ακόμη πιο αβάσταχτες και θα παγιωθούν», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σχολιάζοντας το ότι έχει χαρακτηρίσει «φιάσκο» τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, την ώρα που η Ελλάδα σε παγκόσμια κλίμακα είναι σε μια σχετικά καλή κατάσταση από άποψη κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «Ήμασταν τυχεροί ως χώρα γιατί δεν βρισκόμασταν στο σταυροδρόμι των ατραπών που έφεραν τον ιό στην Ευρώπη. Όταν αναφέρουμε σε φιάσκο αναφέρομαι στο ότι δεν δημιουργήσαμε το δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ που ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί από τον Απρίλιο – Μάιο έτσι ώστε να ξέρουμε το ιικό φορτίο τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο. Δεύτερον δεν είχαμε τις υποδομές για κέντρα εμβολιασμού. Ο κ. Κικίλιας είχε υποσχεθεί πάνω από 1050 κέντρα εμβολιασμού. Αυτό δεν έγινε».

«Η μεγάλη μου αγωνία είναι επειδή είναι έτσι δομημένη η Ευρωζώνη, που όταν έχεις ένα έλλειμμα προϋπολογισμού 15%, εκεί που θα έρεπε να είσαι στο συν κάτι, και η Γερμανία ετοιμάζεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, είναι νομοτελειακά δεδομένο ότι κάποια στιγμή το Βερολίνο θα πάρει τηλέφωνο τις Βρυξέλλες, και οι Βρυξέλλες θα πάρουν την Αθήνα και θα πουν ισοσκελίστε τον προϋπολογισμό σας», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέχεια.

«Δεν θα μας πάνε από το -15 στο συν 3,5, θα είναι πιο ήπιοι. Θα μας πάνε από το -15 στο -3. Αυτό σημαίνει 12% του ΑΕΠ συρρίκνωση του ελλείματος του κρατικού προϋπολογισμού. Ελπίζω το 2021 να είναι καλύτερο από το 2020. Αυτομάτως η οικονομία το -15 θα το κάνει -9. Για να πάμε από το -9 στο -3 θα χρειαστούν μέτρα. Δε θα το πουν πέμπτο μνημόνιο. Ως πολίτη με ανησυχεί ότι την ώρα που οι άνθρωποι θα αρχίσουν να σηκώνονται από την κρίση της πανδημίας, θα έρθει μία υφεσιακή μακροοικονομική πολιτική, και θα τους χτυπήσει στο κεφάλι», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Με το που ξεκίνησε το lockdown τα είχα πει αυτά, συν είχα πει ότι οι εκλογές είναι προδιαγεγραμμένες. Οι εκλογές θα γίνουν με το που του το επιτρέψει η πανδημία του κ. Μητσοτάκη. Όταν νιώσει ότι πολιτικά τον παίρνει να προκηρύξει εκλογές. Δεν θα μου έκανε εντύπωση να δω εκλογές τον Μάιο. Δεν μπορεί να βγει το οικονομικό πρόγραμμα που θα επιβάλλει η ενισχυμένη επιτήρηση, και τα μέτρα αυτά, χωρίς να κάνει εκλογές», είπε ακόμα ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφορικά με τα όσα περιμένουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ίδιος είπε ότι «Αν μιλήσετε με τις Βρυξέλλες θα δείτε ποια είναι η πραγματικότητα με το Ταμείο Ανάπτυξης. Είναι ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ. Θα πάρουμε καθαρά 9 δις. Μόνο εντός του 2021 οι αποπληρωμές του χρέους φτάνουν τα 11,5 δις».

Σχολιάζοντας, τέλος, τα χαμηλά ποσοστά του ΜέΡΑ25 στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «Εμείς μια χαρά πάμε, μην ανησυχείτε. Το 2019 όταν εκλεγήκαμε, ένα μήνα πριν τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις μας έδειχναν στο 1. Δεν φτιάξαμε κόμμα γιατί θέλουμε να μπούμε στην κυβέρνηση».

Advertisement

 

ΠΗΓΗ: