Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Βόμβα” από “Corriere” : Καταρρέει σαν “χάρτινος πύργος” η υπόθεση “Qatargate”;

Published

on

“Όσο περνάει ο καιρός, η υπόθεση”Qatargate ” τείνει να αποδειχθεί ένας χάρτινος πύργος που με το παραμικρό “φύσημα του ανέμου” κινδυνεύει να διαλυθεί, με τα “τραπουλόχαρτα” που στοιχειοθετούν την υπόθεση, να έχουν για “φιγούρες” κορυφαία πρόσωπα της ηγεσίας της Ε.Ε και όχι αυτά τα οποία που θα “περίμενε κανείς” με βάση τα δημοσιεύματα 6 μηνών πριν..

Η προσέγγιση προς το Κατάρ ήταν η επίσημη γραμμή της ΕΕ: «Περισσότερη συνεργασία με την Ντόχα, είναι προτεραιότητα», υποδεικνύει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Σοσιαλιστής Ζοζέπ Μπορέλ, στην Εύα Καϊλή ,την Σοσιαλίστρια τότε Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Οκτώβριο του 2022.

Μέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε στο Twitter: «Εξαιρετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρίγκιπα Εμίρη για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Κατάρ, επίσης στον τομέα της ενέργειας. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με όλους τους αξιόπιστους εταίρους».

Η Εύα Καϊλή, έγινε δεκτή τον Οκτώβριο του 2022 στη Ντόχα από τον Εμίρη, ο οποίος είχε προηγουμένως καλωσορίσει τον Μπορέλ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Λίγες μέρες πριν από την αποστολή της, έλαβε μια μακροσκελή σημείωση, στην οποία η “Corriere” φέρεται να έχει πρόσβαση (σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα), στην οποία ο Μπορέλ φέρεται να επισημαίνει την επίσημη γραμμή της ΕΕ, δηλώνοντας ότι οι «σχέσεις ΕΕ-Κατάρ περνούν από μια πρωτοφανή θετική στιγμή» με λεπτομέρειες για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την Ουκρανία, το Αφγανιστάν, τις μεταρρυθμίσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους εργαζόμενους, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται έτοιμη να συνεργαστεί περισσότερο με το Κατάρ.

Η απαλλαγή από τις βίζες, μόλις το Κοινοβούλιο δώσει το πράσινο φως, «θα είναι το κλειδί για την αύξηση της αμοιβαίας κατανόησης και των ανταλλαγών», γράφει ο Μπορέλ. Η Καϊλή ,πρέπει να ξεκαθαρίσει στους Καταριανούς ότι είναι απαραίτητο η χώρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συμβεί αυτό. Και έπειτα: «Η ενέργεια είναι επί του παρόντος η πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ» και «είμαστε αχώριστα ευγνώμονες για την ετοιμότητά τους, να μας βοηθήσουν να επιταχύνουμε την ανεξαρτησία μας από το ρωσικό αέριο» επειδή «μια εταιρική σχέση» με τον Κόλπο «είναι η απολύτως προτεραιότητα στρατηγική» για την ΕΕ.

“Ο έπαινος των μεταρρυθμίσεων.”

Ερχόμαστε στο κρίσιμο σημείο: «Επαινούμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει το Κατάρ, ιδίως σε θέματα εργασίας, και σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε σταθερά σε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα είναι μια επιτυχία» φέρεται να προσθέτει στο κείμενο του. Η Εύα Καϊλή θα επιμείνει σε αυτή τη γραμμή στην ολομέλεια της ολομέλειας του Νοεμβρίου, η οποία αργότερα παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ ως απόδειξη, υποθετικά, λήψης δωροδοκίας.

Ερωτηθείς για σχόλιο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Μπορέλ, Πήτερ Στάνο, υπενθυμίζει ότι «το γραφείο του Υψηλού Εκπροσώπου ανταποκρίθηκε σε τυπική αίτηση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παράσχει εισροή για την ενημέρωση» και «παρείχε μια factual περίληψη των συμπεχυμένων θέσεων της ΕΕ για τις σχέσεις και τη συνεργασία με το Κατάρ και για ζητήματα που θα μπορούσαν να ανακύψουν κατά την επίσκεψη της Εύας Καϊλη στο Κατάρ.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με το αποκαλυπτικό άρθρο της κορυφαίας Ιταλικής Εφημερίδας, η Εύα Καϊλή, παρενέβη σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο και έθεσε θέματα τα οποία φέρονται να εκπορεύονται τόσο από την “γραμμή” Μπορέλ – Μετσολα, όσο και από τις συστάσεις της ηγεσίας της Ε.Ε σχετικά με το “άνοιγμα στον Κόλπο” ενόψει και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Και όλα αυτά, ενώ περίμενε η επιρροή το ψήφισμα σχετικά με την απαλλαγή από τις Βίζες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δικηγόρο της κυρίας Καϊλή, κ Δημητρακόπουλο, είχε γίνει αίτηση για κλήση τόσο του κ. Μπορέλ, όσο και της κας Μετσολα, από το Δικαστήριο, ωστόσο ουδέποτε κλήθηκαν να καταθέσουν παρόλο που είχε γίνει ρητή αναφορά των εντολών τους στο δικαστήριο. Θυμίζουμε μάλιστα, ότι το μέχρι πρότινος κόμμα στο οποίο εκλεγόταν με μεγάλη πλειοψηφία ως Ευρωβουλευτής η Εύα Καϊλή, το ΠΑΣΟΚ, μέσω της διοίκησης του, διαγράφηκε επειδή οι “θέσεις και οι αξίες της ειναι ασυμβίβαστες με το ΠΑΣΟΚ”. Ένα ακόμα ερώτημα προκύπτει από ένα δυνατό κείμενο που θα συζητηθεί στην “Corriere”: “Είναι η Εύα Καϊλή με τις παρεμβάσεις της για ένα ζήτημα κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, εκτός αξιών και θέσεων της Ε.Ε;”

Advertisement