Βουλή: Μητσοτάκης: “Χάθηκαν” πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα εκτάσεων στις φωτιές – Έγιναν λάθη

«Το φετινό καλοκαίρι ήταν δύσκολο στην διαχείρισή του και ο φετεινός καύσωνας μετέτρεψε τα δάση μας σε πυριτιδαποθήκες. Επειδή είχαμε επενδύσει στην πολιτική προστασία την μετατρέψαμε από μια αδρανή υπηρεσία σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα. Όσοι αμφιβάλλουν γι’ αυτό ας θυμηθούν το όνομα και το έργο του προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά. Εγώ πάντως δεν τι θυμάμαι», ανέφερε μεταξύ άλλων στην πρωτομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Έκανε αναφορά στο 112 αλλά και στην ενίσχυση με οχήματα και εναέρια μέσα της πυροσβεστικής. «Το αν ήταν αρκετά ή όχι είμαι έτοιμος να το συζητήσω», τόνισε επίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι οι φετινές φωτιές ήταν διαφορετικές από εκείνες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα προηγούμενα χρόνια. «Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας ήταν η φωτιά στα Βίλια. Εκεί ενεργοποιήθηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός. Έκαναν ρίξεις πολλά πυροσβεστικά αεροσκάφη και παρόλα αυτά χρειαστήκαμε 3 ημέρες για να οριοθετήσουμε την φωτιά. Θέλουμε να μας δείξετε που έγινε λάθος στην αντιμετώπιση αυτής της πυρκαγιάς», είπε.

«Αυτές οι φωτιές όταν ξεφεύγουν από την δυνατότητα της πρώτης προσβολής, δύσκολα ελέγχονται», υπογράμμισε.

«Αυτή η πυροσβεστική κατάφερε και έλεγξε εν τη γεννέσει τους τις περισσότερες πυρκαγιές. Κάποιες ξέφυγαν και είχαμε να διαχειριζόμαστε 4 μεγάλες πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία και ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Κάνοντας τον απολογισμό του είπε ότι χάθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα δάσους και πρέπει να δούμε με λεπτομέρεια τι έγινε λάθος. Έγιναν λάθη και οι φωτιές μας δίδαξαν ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη.

Περιγράφοντας τι έγινε με την αναζωπύρωση στην Βαρυμπόμπη είπε ότι όσους καθαρισμούς και να κάνει κανείς όσα μέσα και να έχει είναι δύσκολο να κατασβεσθεί μια φωτιά αλλά αυτό δεν συμβεί στην αρχή της. Για το Τατόι είπε ότι επί δυο μήνες γίνονταν καθαρισμοί στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ