Xάρης Καστανίδης: “Ο ΣΥΡΙΖΑ καθοδήγησε σκληρότατες επιθέσεις σε βάρος του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της κρίσης – Μας φώναζαν “Γερμανοτσολιάδες”

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σήμερα Πέμπτη (4.11.2021) ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε ότι χρειάζονται πιστοποιήσεις που να εγγυώνται την διαφάνεια της ηλεκτρονικής ψήφου στις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

«Δεν ξέρω αν μπορεί αυτό να επιτευχθεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, το θέτω τεχνικά το ερώτημα. Θα σήμαινε στην περίπτωση που δεν είναι τεχνικά εφικτό να γίνει, αναβολή της εκλογικής διαδικασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η εκκρεμότητα ενός ακέφαλου κόμματος συνεχίζεται για περισσότερο διάστημα απ’ ό,τι πρέπει. Συνεπώς, θα ήμουν απολύτως θετικός στο να στηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί στο διάστημα μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, ούτε καν το συζητάω».

Λόγω της ανησυχητικής επιδημιολογικής εικόνας και με την έλευση των χειμωνιάτικων καιρικών συνθηκών, οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, έχουν θέσει θέμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο κόμμα.

Σε ερώτηση για τις επόμενες εθνικές εκλογές και την απλή αναλογική, ο κ. Καστανίδης, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «κυβέρνηση θα σχηματίσει ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα. Δεν έχει ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν ως Υπουργός της ΝΔ με πρόεδρο τον κ. Σαμαρά, με τον μέχρι τότε μεγάλο ιδεολογικό του αντίπαλο; Εγώ δεν συνεργάστηκα, είχε προλάβει να με διαγράψει ο κ. Παπανδρέου στο 2ο μνημόνιο, εγώ δεν συνεργάστηκα με την δεξιά. Δεν είχε συνεργαστεί ο κ. Μητσοτάκης με τον ιδεολογικό του αντίπαλο, το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Βενιζέλο; Ο κ. Τσίπρας δεν έχει συνεργαστεί με τον πιο σκληρό ιδεολογικό του αντίπαλο και μάλιστα στα ακροδεξιά; Άρα και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει να συνεργάζεσαι με τον αντίπαλο».

«Ιδεολογικά ανήκουμε σε διαφορετικούς κόσμους με τον κ. Μητσοτάκη»«, υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καθοδήγησε σκληρότατες επιθέσεις σε βάρος του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της κρίσης, ειπώθηκαν απίστευτα πράγματα, για γερμανοτσολιάδες, φώναζαν τον Παπούλια να κατέβει από την εξέδρα ως εθνοπροδότη, στην 28η Οκτωβρίου. Γίνεται να σε πουν εθνοπροδότη και μετά να απαντήσεις στην πρόταση συνεργασίας που θα σου κάνουν, ναι συνεργαζόμαστε; Πρέπει να υπάρχει και λίγη τσίπα».

Μάλιστα, σημείωσε, ότι «υπάρχει και κάτι ακόμη, η συνεργασία προϋποθέτει να υπάρχει το στοιχείο της εμπιστοσύνης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα για την Αριστερά, ακόμα και όταν τον παρέπεμψαν στο ειδικό δικαστήριο, αλλά τότε υπήρχε ένας Χαρίλαος Φλωράκης και ένας Λεωνίδας Κύρκος που δεν δίστασαν σε μεταγενέστερο χρόνο να πουν ότι έκαναν λάθος.

Εγώ γνώρισα αυτή την Αριστερά, των αγώνων, της ευπρέπειας, της αυτοκριτικής, του ήθους, με την οποία μπορούσες να διαλέγεσαι ακόμα και αν διαφωνούσες. ΤΟ ΚΚΕ ουδέποτε αποκάλεσε τον αντίπαλό του γερμανοτσολιά».

Για την περίπτωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ώστε να αποφασιστεί η πορεία του κόμματος και του χώρου στην πολιτική σκηνή, ο κ. Καστανίδης είπε ότι η πρότασή του υπάρχει ήδη από το συνέδριο του 2018, η οποία ήταν ότι εφόσον το δημοψήφισμα είναι και εσωκομματικός θεσμός, δεν πρέπει να αποφασίσει ένα ολιγομελές όργανο, αλλά το σύνολο των μελών του κόμματος.

«Σκέφτομαι ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα που μπορεί να διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημόσια ζωή, ξέρω ότι το δηλώνουν όλοι αυτό. Όλοι θέλουν να μεγαλώσει η παράταξη, ακόμα και αυτοί που την μίκρυναν. Θέλω λοιπόν μια δημοκρατική παράταξη πρωταγωνίστρια στην δημόσια ζωή γιατί αυτό αποτελεί εγγύηση και για την χώρα και για τους πολίτες.

Δεν θέλω να ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε το 2004, 2009 με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό από την κυβέρνηση της ΝΔ και εκλήθησαν άλλοι να σώσουν την χώρα και κάηκαν, διότι η δεξιά ως καλομαθημένο παιδί της ιστορίας πυρπολεί τον τόπο συχνά και μετά φεύγει.

Και αυτή την ώρα τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν εκτροχιαστεί, το χρέος μας είναι στο 212% του ΑΕΠ. Από τα κεντρικά ταμεία του κράτους, λείπουν αυτή την ώρα περίπου 20 δισ. Αν ξαναγυρίσουμε από 01/01/23 στο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας πάμε ξανά για χρεωκοπία. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε δύσκολες εθνικά, οικονομικά, και κοινωνικά καταστάσεις με αδύναμη την δημοκρατική παράταξη γιατί δεν θα μπορεί να σηκώσει το βάρος μια εφικτής θετικής λύσης».

Για την ονομασία του κόμματος, ο κ. Καστανίδης ήταν κατηγορηματικός. «Είναι σαφές ότι στο συνέδριο πρέπει να γίνει μια συζήτηση για να επιστρέψουν τα ονόματα, τα σύμβολα και το ακρωνύμιο στον τίτλο της παράταξης», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ