Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

“Χαστούκι” στην Ελληνική κυβέρνηση απο αμερικανό αξιωματούχο: Δεν ασχολήθηκε με τις Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Published

on

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στους δημοσιογράφους, τόνισε το υψηλό επίπεδο των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον για τα θέματα, που αφορούν την Τουρκία, σημειώνοντας ότι το κοινό συμφέρον των δύο χωρών είναι να παραμείνει η κατοχική δύναμη αγκυροβολημένη στη Δύση. “Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με την Άγκυρα και είναι σαφές πως η Ελληνική πλευρά επιδιώκει την σχέση καλής γειτονίας και την διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή”

«Έτσι, λοιπόν, εστιάζουμε στην ενθάρρυνση των βημάτων που κάνει η Ελλάδα και το κοινό συμφέρον μας για να βοηθήσουμε στη διαχείριση των διαφορών με την Τουρκία κατά ένα τρόπο που να μην βλάπτει τη σημαντική συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

  • Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των διαφορών, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Επομένως”, είπε, “προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που μας ενώνουν και να επιδιώξουμε τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντί να δούμε αν υπάρχουν προκλήσεις».

Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον.

“Οι καλύτερες σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας στην ιστορία των διμερών σχέσεων μέχρι τώρα”

«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προωθεί ένα όραμα για ένα κοινό μέλλον, στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι που εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση ζητημάτων σε μια περιοχή μείζονος σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Ρόλος της Ελλάδας

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «η Ελλάδα μεταμορφώνεται από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων. Και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας που αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής της Αμερικής για την Ανατολική Μεσόγειο».

  • Ασφάλεια

“Με την ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) καταδεικνύεται η όλο και στενότερη εταιρική σχέση στον τομέα της ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών”

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω από την πλευρά της Αμερικής την ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεών μας, όπου συνεργάζονται όχι μόνο ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά και ως χώρες με κοινές αξίες και κοινά στρατηγικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά. ¨”Το 5G είναι κάτι που μοιραζόμαστε απο κοινού με την Ελλάδα ως μέσο διασφάλισης του πολίτη”

Advertisement
  • Οικονομική Διπλωματία

«Η (ελληνική) κυβέρνηση κατανοεί τη σημασία των οικονομικών ευκαιριών που προσφέρουν οι ΗΠΑ, όπως είναι η αξιοποίηση της δύναμης της επιχειρηματικής μας κουλτούρας και της δύναμης των κεφαλαιαγορών μας στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από μια δεκαετία κρίσης. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται μεγαλεπήβολα και ότι οι αμερικανικές εταιρείες αντιδρούν θετικά», επισήμανε ο αξιωματούχος.

  • Ενέργεια

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειάκά στην ΝΑ Μεσόγειο: ¨” οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και αναγνωρίζουν τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.”

Επιπλέον, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι πρόσφατα το νομοσχέδιο EastMed Act υπογράφηκε ως νόμος του κράτους αλλά και της ανακοίνωσης για τη συμφωνία του αγωγού EastMed.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στη σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στο σχήμα 3 +1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ +ΗΠΑ), και υπενθύμισε τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Με πληροφορίες απο  το HELLAS JOURNAL