“Χρειαζόμαστε πραγματική Νεολαία, όχι “Δίκτυο” ηλικιωμένων ιδεών” -Γράφει ο Άγγελος Τζίτζιρας

   Όταν το Δίκτυο Νεολαίας δεν είναι και τόσο Νέο – Άρθρο γνώμης του Άγγελου Τζίτζιρα

Κοντεύει περίπου ένας μήνας από τότε που έγραψα το άρθρο στο The Socialist στο οποίο έδειχνα την διαφωνία μου στην επιλογή της ηγεσίας να προχωρήσει σε έναν διορισμένο συντονιστή νεολαίας μέχρι να τελειώσει η πανδημία (η οποία θα μπορούσε να τελειώσει το 2022). Μια απόφαση η οποία όχι μόνο είναι ενάντια στις αρχές και τις αξίες της παράταξης αλλά και κατά των δημοκρατικών διαδικασιών όπως αυτές έχουν οριστεί απ’ το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής. Όπου στο άρθρο 29 παράγραφος 6 ορίζει ότι ‘’η νεολαία διεξάγει δικό της συνέδριο στο οποίο ρυθμίζονται όλα τα οργανωτικά ζητήματα’’ βέβαια όπως φαίνεται στόχος θα είναι να μην γίνει καν το συνέδριο εφόσον δεν βλέπουμε να έχει ανακοινωθεί τουλάχιστον κάποιο χρονοδιάγραμμα σχετικά με όλο αυτό (εκτός  και αν τελικά αλλάξουν τα δεδομένα)

Ο λόγος που γράφω το άρθρο αυτό δεν είναι για να επαναλάβω τα ιδιά με το προηγούμενο αλλά για να αναφέρω ότι το δίκτυο και η οργανωτική του ομάδα είναι εκτός πραγματικότητας. Εκεί που η ΟΝΝΕΔ έχει την πλήρη κυριαρχία στον χώρο της νεολαίας και στην πραγματικότητα έγραψε (ή τουλάχιστον επηρέασε σημαντικά) το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως, η ομάδα που έχει στηθεί στο δίκτυο μας μιλάει μόνο για το απαράδεκτο πρόστιμο στους μαθητές οι οποίοι δεν θα γυρνάνε αμέσως σπίτι τους. Από το να δείξει η νεολαία τις προτάσεις τις για τα προβλήματα των νέων, βγάζει ανακοινώσεις οι οποίες δεν τιμάνε την ιδιά την παράταξη και τα νεαρά της στελέχη.

Φυσικά όταν ένα δίκτυο νεολαίας δεν έχει την συνολική υποστήριξη των νέων της παράταξης δεν μπορεί να κάνει κάτι πάρα το να προσπαθεί να βρει ένα πάτημα στην επικαιρότητα, ένα πάτημα το οποίο όμως δεν είναι σταθερό και αποτυγχάνει. 

Παρατηρήσαμε πριν λίγες μέρες στα social media του ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνει ένα meme το οποίο ήταν απ’ την 3η του Σεπτέμβρη και δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου βρισκόταν ο Bernie Sanders. Σε όλη αυτή την συζήτηση υπάρχει το κομμάτι του κόσμου αλλά και το αξιακό. Ως προς το κομμάτι του κόσμου είναι γνωστό βάση στοιχείων ότι τα στελέχη της παράταξης δεν το είδαν θετικά, μέχρι που ζήτησαν να κατέβει η δημοσίευση για διάφορους λόγους (πχ ότι τέτοιες φωτογραφίες δεν γίνετε να ανεβαίνουν σε επίσημες ιστοσελίδες (ιδικά κομμάτων) Ως προς το κομμάτι των αξιών το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι αν και ο Bernie Sanders είναι δημοκρατικός σοσιαλιστής (και αρά θα μπορούσε να είναι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αν ήταν στην Ελλάδα) η ιδιά η παράταξη, στο κομμάτι της νεολαίας δυστυχώς διαφέρει. Και γίνετε αυτό διότι όπως φαίνεται δεν υπάρχει πραγματική θέληση για την αναβίωση της νεολαίας και να ακουστούν οι προτάσεις αυτής , και αυτό διότι κάποιοι έχουν κολλήσει ώστε το συνέδριο να γίνει από κοντά

Αν λοιπόν θέλουμε μια πραγματική νεολαία με νέους ανθρώπους και όχι ένα δίκτυο το οποίο θα έχει νέους στα χρόνια αλλά ηλικιωμένους στις ιδέες, θα χρειαστεί η ηγεσία να πάρει σοβαρές αποφάσεις υπέρ της αλλαγής. Αν δεν συμβεί αυτό όχι μόνο δεν θα πάμε μπροστά, αλλά στην ηλικιακή ομάδα 17-25 θα μας περάσει μέχρι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Άγγελος Τζίτζιρας, Μέλος της Γραμματείας του τομέα παιδείας του Κινήματος Αλλαγής και φοιτητής 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ