Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Xρήστος Κουλιαλής: Επιτόκια καταθέσων

Published

on

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΤτΕ, αμετάβλητο στο 0,04% παρέμεινε το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων, ενώ το μέσο επιτόκιο των δανείων αυξήθηκε στο 4,00%. Ως εκ τούτου, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 3,96 εκατοστιαίες μονάδες. 

Παράλληλα, κολλημένα στο μηδέν βρίσκονται τα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα, παρά την άνοδο των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αύξηση του Euribor σε θετικά πλέον επίπεδα. Έτσι, συγκρίνοντας την πορεία των επιτοκίων καταθέσεων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ε.Ε. διαπιστώνεται ότι τα επιτόκια στους λογαριασμούς όψεως (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) παραμένουν αμετάβλητα, όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων αυξάνονται και κινούνται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τα ελληνικά (έως και 2%).

Και ενώ η Ελλάδα και η Ευρώπη ολόκληρη έχουν εισέλθει σε περίοδο αύξησης επιτοκίων και ακραία υψηλού πληθωρισμού, με το κόστος του χρήματος για χορηγήσεις δανείων να αυξάνεται πλέον συνεχώς, μόνον οι καταθέτες στην Ελλάδα δεν έχουν δει καμία αύξηση αποδόσεων στα χρήματά τους.

Για παράδειγμα, το μέσο επιτόκιο προθεσμιακής κατάθεσης έως ένα έτος προς νοικοκυριά στην Ε.Ε. αυξήθηκε τον Αύγουστο στο 0,35% από 0,26% τον Ιούλιο και 0,20% τον Ιούνιο. Δηλαδή, υπήρξε θετική μεταβολή κατά 15 μονάδες βάσης. Στην Ελλάδα, τον Αύγουστο έπεσε στο 0,11% από 0,13% τον Ιούλιο και 0,12% τον Ιούνιο.

Αντίστοιχα, στις επιχειρήσεις, το επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων έως ένα έτος αυξήθηκε στην Ε.Ε. στο 0,13% τον Αύγουστο από 0,01% τον Ιούλιο και -0,16% τον Ιούνιο. Δηλαδή, από τον Ιούνιο (πριν από την άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ) μέχρι τέλη Αυγούστου (μετά την κίνηση της ΕΚΤ), σημειώθηκε αύξηση κατά 29 μονάδες βάσης. Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη μεταβολή ήταν μόλις 4 μονάδες.

Ο κίνδυνος που ανακύπτει είναι τριπλός: νοικοκυριά χάνουν εισόδημα και κεφάλαιο, ενώ κλονίζεται η έννοια και η αξία της αποταμίευσης στη χώρα μας. Επιπλέον, όμως, αν η ελληνική αγορά δεν προσφέρει ικανοποιητικά επιτόκια στους καταθέτες, η απειλή έρχεται με προτάσεις από το εξωτερικό, καθώς τραπεζικό σύστημα και fintech δίνουν επιτόκιο στις καταθέσεις έως και 2%, ελλοχεύει ο κίνδυνος αιμορραγίας των ελληνικών τραπεζών με φυγή καταθέσεων προς το εξωτερικό. 

Advertisement